Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK
06 december 2022

Historisch akkoord: EU neemt wet aan tegen ontbossing

Producten die verband houden met ontbossing worden niet meer toegelaten op de Europese markt. Enkele uren geleden werden de onderhandelingen over de wet over ontbossing afgerond en werd een historisch akkoord bereikt! Deze verordening is de eerste ter wereld die wereldwijde ontbossing aanpakt en de Europese voetafdruk op de natuur aanzienlijk zal verminderen. Dit resultaat is een belangrijke overwinning van de campagne #Together4Forests die WWF en ruim 200 andere organisaties twee jaar geleden lanceerden.

“We hebben geschiedenis geschreven met deze eerste wet ooit tegen ontbossing”, zegt Seline Meijer, voedselexpert bij WWF. “Als belangrijk handelsblok verandert de Europese Unie niet alleen de spelregels voor consumptie binnen de eigen grenzen, maar vormt ook een stimulans voor andere landen om hun beleid op ontbossing te wijzigen. De wet is niet perfect, maar bevat zeker veel sterke elementen.”

Europa importeur ontbossing

De afgelopen twee jaar riepen 1,2 miljoen Europese burgers, ruim 200 organisaties, wetenschappers, inheemse leiders en vooruitstrevende bedrijven op om ontbossing te weren van de Europese markt. De Europese Unie is namelijk een van ’s werelds grootste importeurs van producten gelinkt aan tropische ontbossing.

“Producenten moeten voortaan aantonen dat hun producten vrij zijn van de vernietiging en aantasting van bossen. Dit zal gaan om onder meer soja, cacao, palmolie, rundvlees, koffie, bepaalde soorten hout en rubber. Producten moeten traceerbaar zijn tot op het perceel waar ze zijn geproduceerd, dit biedt de consument zekerheid. Jaarlijks zullen er controles worden uitgevoerd om na te gaan of bedrijven aan de wetgeving voldoen”, vertelt Meijer.

Zonsopgang boven de bomen

Sterke wet bevat minpunten

Helaas bevat de wet ook enkele grote minpunten. Zo beschermt de wet alleen tropische bossen tegen vernietiging, terwijl andere beboste gebieden zoals savannes niet onder de wet vallen. Ook deze gebieden staan enorm onder druk door de grootschalige ontwikkeling van landbouw. Over een jaar wordt opnieuw bekeken of ook andere beboste gebieden worden toegevoegd aan de wet.

Een andere gemiste kans is het gebrek aan een duidelijke erkenning van mensenrechten, met name van inheemse en lokale gemeenschappen. De huidige tekst beperkt het toepassingsgebied van de mensenrechten tot nationale wetten: dit betekent dat indien bepaalde rechten van gemeenschappen niet in de nationale wetgeving zijn opgenomen, zij ook niet door de EU-wetgeving zullen worden beschermd.

Doorzetten

#Together4Forests, gesteund door ruim 200 ngo's, volgt de implementatie en uitvoering van deze wet de komende tijd op de voet. “We hebben een eerste stap bereikt, nu moeten we doorzetten en het waarmaken.”

Gerelateerde artikelen

Andre Dib / WWF-Brazil

Uitkomst Amazonetop: wel beschermen, geen jaartal

In Brazilië vindt van 4 tot en met 9 augustus een bijzondere Top plaats. Alle acht Amazonelanden schuiven aan voor overleg over het stoppen van ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het is voor het eerst sinds 2008 dat de Amazonelanden bijeen komen. Directe actie is hard nodig, want op dit moment is al 17% van het woud vernietigd. Volgens WWF is het essentieel dat houtkap en illegale goudwinning zo snel mogelijk (uiterlijk per 2030) worden gestopt en dat 80% beschermd wordt, om een kantelpunt te voorkomen.
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Christian Ziegler / WWF

Succesvolle pilot WWF met gecontroleerde natuurbranden op Chios

Bosbranden teisteren het Spaanse eiland La Palma, een grote bosbrand in Zwitserland, evacuaties in Griekenland. Net als vorige zomer wordt het nieuws beheerst door heftige natuurbranden. Volgens WWF Griekenland ligt de nadruk nog te veel op brandbestrijding in plaats van preventie. Ze presenteerden deze maand de eerste resultaten van een tweejarige pilot op Chios, die de jaarlijkse ongecontroleerde natuurbranden moet helpen voorkomen. En die ook nog winst voor natuur oplevert.
Meer info
Day's Edge Productions / WWF-US

Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado is in dezelfde periode echter 17 procent méér natuur verwoest door ontbossing dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Als je alle ontbossing in Brazilië vanaf augustus 2022 bij elkaar optelt is het de hoogste mate van ontbossing die ooit is geregistreerd.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).