Days Edge Productions / WWF-US
05 augustus 2020

Wordt 2020 een nieuw recordjaar qua bosbranden?

Nu de totale omvang van de schade - die de verwoestende bosbranden eerder dit jaar aanrichtten in Australië - langzaam duidelijk wordt, kampt een ander deel van de wereld alweer met nieuwe branden.

Pantanal: ergste droogte in 30 jaar

De Pantanal is het grootste moerasgebied ter wereld, en bestrijkt Brazilië, Bolivia en Paraguay. Het gebied is gevormd als een soort kom, die ieder half jaar volloopt met water. Normaal gesproken dan, want hoewel 2019 al een uitzonderlijk droog jaar was, lijkt 2020 dit te overtreffen. In de periode van januari tot en met mei viel 50% minder regen dan normaal. Later dit jaar wordt het weerfenomeen La Niña verwacht – de tegenhanger van El Niño – waardoor er nog minder regen zal vallen. Deskundigen verwachten de ergste droogte in 30 jaar, en dat middenin het brandseizoen.

Tussen januari en eind juli werden al 4.135 brandhaarden geteld in de Braziliaanse Pantanal, een toename van 285% ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Toen werden 1.475 brandhaarden geregistreerd. Deze toename is te wijten aan menselijk handelen: land wordt ontbost en vrijgemaakt voor weides. In verhouding tot het gemiddelde aantal branden in de afgelopen tien jaar, is dit jaar een stijging te zien van maar liefst 431%. Gevreesd wordt dat 2020 een recordjaar wordt door de ernstige droogte.

Amazone: 99% branden aangestoken

De Amazone bestaat uit regenwoud. In dit vochtige bos hebben branden geen natuurlijke oorzaak: zeker 99% wordt door mensen aangestoken. Grote delen natuur worden ontbost, de gekapte bomen blijven achter om maandenlang te drogen. Dan wordt het hout in brand gestoken om het land vrij te maken voor landbouw, veeteelt en urbanisatie. Deze aangestoken branden slaan makkelijk over op andere gebieden en kunnen enorme vuurzeeën veroorzaken.

Ondanks een verbod van vier maanden op het in brand steken van land én de aanwezigheid van het leger in het gebied, werden in het Braziliaanse deel van de Amazone in de maand juli 6.803 branden geregistreerd, een toename van 28% ten opzichte van juli 2019. 2019 blijft tot nu toe een recordjaar, met 15.924 branden van januari tot en met juli, dit jaar staat de teller op 14.708, een afname van 7,6%. De branden zijn echter nog niet op hun hoogtepunt, en een enorme toename van het aantal branden wordt gevreesd.

Cerrado: ruim 10.000 brandhaarden

De Cerrado is een groot savannegebied in Brazilië. Dit jaar werden 10.213 brandhaarden geteld. Net als in de Amazone is dit een afname in vergelijking met 2019, maar een toename van 6% ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. In de Cerrado komen natuurlijke branden voor, deze zijn belangrijk voor de biodiversiteit en de natuur is erop aangepast: de bomen hebben bijvoorbeeld een dikke bast, zodat de vuren niet bij hun kern komen. De meeste schade wordt echter aangericht door branden die zijn aangestoken. De aangestoken vuren worden te groot en te heet, waardoor alle begroeiing vernietigd wordt. Ook veroorzaken deze branden bodemerosie en verlies van voedingsstoffen in de bodem.

Ontbossing voor Europa

In veel gebieden worden branden dus aangestoken om land vrij te maken voor landbouw en veeteelt. De producten uit deze gebieden, zoals bijvoorbeeld soja en cacao, worden verscheept naar Europa. Europa is verantwoordelijk voor 36% van de wereldwijde import van producten gelinkt aan ontbossing. De Europese Commissie werkt aan een actieplan met daarin onder meer een bossenwet, die ervoor moet zorgen dat producten uit recent ontboste gebieden niet meer mogen worden verhandeld op de Europese markt. Eind deze zomer lanceert de Europese Commissie een publieksconsultatie over deze wet, waarin jij actie kunt ondernemen om natuur wereldwijd te beschermen. We houden je op de hoogte via onze site.

Gerelateerde artikelen

Andre Zumak / WWF Brazil

Recordaantal branden in de Amazone en Pantanal

Oktober wordt een van de ergste maanden in de geschiedenis van branden in de Braziliaanse Amazone en Pantanal. Uit de cijfers die het nationale instituut voor ruimteonderzoek van Brazilië (INPE) publiceerde, blijkt dat het aantal uitbraken toenam ten opzichte van oktober vorig jaar. In oktober van dit jaar waren er 17.326 branden in de Amazone, vorig jaar waren dat er 7855. Ook de situatie in het grootste wetland ter wereld, de Pantanal, is verslechterd; er waren in oktober dit jaar 2.856 uitbraken ten opzichte van 2.430 in 2019.
Meer info
Michel Gunther / WWF

‘Wat bomen ons vertellen’ wint Jan Wolkers Prijs 2020

De Jan Wolkers Prijs 2020, de prijs voor het beste natuurboek, gaat dit jaar naar het boek ‘Wat bomen ons vertellen’ van Valerie Trouet. De prijs is uitgereikt tijdens een live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels. Wat bomen ons vertellen is verschenen bij uitgeverij Lannoo en gaat over wat je allemaal kunt leren over de geschiedenis door het bestuderen van jaarringen van bomen.
Meer info
Evelyn Pfeiffer

Sterke EU-bossenwet moet wereldwijde ontbossing stoppen

De Europese Unie is nog altijd één van de topimporteurs van soja, palmolie en hout uit gebieden waarvoor vaak bossen en andere waardevolle natuurgebieden zijn vernietigd. Europa heeft geen wetgeving tegen ontbossing. Vanaf vandaag kunnen alle Europeanen aan de Europese Commissie laten weten dat er een krachtige wet moet komen die ervoor zorgt dat uitsluitend ontbossingsvrije producten de EU bereiken. Meer dan 100 natuur- en mensenrechtenorganisaties in Europa zijn daarom de campagne #Together4Forests gestart.
Meer info

70 procent minder koalas in verbrande gebieden

Het bosbrandenseizoen 2019-2020 in Australië was het ergste sinds mensenheugenis. 12 miljoen hectare natuur ging in vlammen op en bijna 3 miljard dieren - zoogdieren, reptielen, vogels en kikkers - werden gedood of verdreven.
Een nieuw rapport van WWF-Australia laat zien wat de impact van de bosbranden was op koalapopulaties. Uit het rapport bleek dat de bosbranden van 2019-2020 resulteerden in het verlies van ongeveer 71 procent van de koalapopulaties op zes brandlocaties aan de noordkust van New South Wales.
Meer info
SilasIsmael.com

Recordbranden in de Pantanal: toename met 205%

Tussen 1 januari tot 20 augustus 2020 werden al 8.058 brandhaarden geteld in de Pantanal, een stijging van 205% vergeleken met dezelfde periode in 2019.
Meer info
Peter Chadwick / WWF

75% natuurbranden wereldwijd veroorzaakt door mensen

Van de Amazone, Californië, Siberië tot Australië: wereldwijd zijn sinds april al 13% meer natuurbranden dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal branden neemt niet alleen toe, de branden worden ook heviger én duren langer.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).