Emmanuel Rondeau / WWF France
05 februari 2021

Latijns-Amerikaanse regeringen moeten aan de bak voor de jaguar

WWF lanceerde op 3 februari de internationale #JaguarKing-campagne om 14 regeringen in Latijns-Amerika aan te sporen om hun belofte over de Jaguar Roadmap 2030 na te komen. Deze routekaart werd in 2018 van kracht om de grootste katachtige van Amerika en zijn leefgebied beter te beschermen en om gemeenschappen in jaguargebieden te helpen om samen te leven met de jaguar. Drie jaar na het commitment van de landen zijn echter nog nauwelijks vorderingen gemaakt.

 

Met de #JaguarKing-campagne onderstreept WWF het belang van de jaguar en vraagt het regeringen, waaronder Suriname, in actie te komen voor de uitvoering van de Jaguar Roadmap 2030. Die is gebaseerd op drie trajecten: regionale samenwerking; ontwikkeling en uitvoering van nationale strategieën; jaguar-vriendelijke praktijken en duurzame financiering. Ook worden Guiana, Frans Guyana, Nicaragua en Venezuela gevraagd om zich bij het initiatief aan te sluiten.

Amazone

Geschat wordt dat bijna 80 procent van alle jaguars in Latijns-Amerika (57.000 van de 64.000) leeft in het Amazonegebied en de Guianas (Frans Guyana, Suriname en Guiana). De jaguars daarbuiten worden bedreigd door de kleine omvang en isolatie van hun leefgebied, gebrek aan bescherming en door bebouwing en infrastructuur. De jaguar is al uitgestorven in El Salvador en Uruguay, en vrijwel verdwenen in de Verenigde Staten.

"De Guianas behoren tot de weinig overgebleven, relatief intacte leefgebieden van de jaguar in Latijns-Amerika", zegt Anna Mohase, jaguarexpert van WWF-Guianas in Paramaribo. “Om deze prachtige dieren te beschermen moeten we hun leefgebieden behouden en corridors naar andere gebieden creëren. We hebben geen tijd te verliezen. Er zijn al zorgwekkende signalen over toenemende ontbossing en stroperij voor hun vacht, botten en andere delen die worden verhandeld en verwerkt in traditionele Aziatische medicijnen. Om te voorkomen dat de jaguar een bedreigde soort wordt en uiteindelijk uitsterft, moeten ze de ruimte krijgen om weer door het continent te zwerven.”

In Suriname begint WWF-Guianas dit jaar met het monitoren van jaguars om exact te bepalen waar ze leven. Dit geeft inzicht in waar beschermingsmaatregelen nodig zijn.

Jaguar Roadmap

De Jaguar Roadmap 2030 bevat voorstellen om conflicten tussen mensen en jaguars te verminderen, leefgebieden met elkaar te verbinden en om het welzijn van lokale en inheemse gemeenschappen die moeten samenleven met jaguars, te versterken. Zo moeten onder meer de verbindingen tussen de 30 belangrijkste jaguarlandschappen worden verbeterd door de aanleg of het vrijhouden van corridors. Jaguars hebben immers grote stukken land nodig en moeten kunnen migreren om een partner te vinden en om te kunnen overleven. Het behoud van jaguarleefgebieden is ook van groot cultureel belang voor inheemse gemeenschappen in Latijns-Amerika, die net als de jaguar worden bedreigd door ontbossing en onverantwoorde mijnbouw.

Goed voor jaguar en mensen

Het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP), Panthera, Wildlife Conservation Society en WWF ondersteunen de Jaguar Roadmap 2030. WWF in Latijns-Amerika draagt bij aan de Jaguar Roadmap 2030 met een strategie die zich richt op 15 van de 30 belangrijke jaguarlandschappen. Door de jaguar en zijn leefgebieden te beschermen, kunnen 53 miljoen mensen die in het verspreidingsgebied leven profiteren van bijvoorbeeld de ontwikkeling van ecotoerisme en behoud van hun bos. Dit onderstreept het belang van het stimuleren van de politieke wil om de Jaguar Roadmap 2030 uit te voeren.

Op de campagnewebsite staat een petitie om de regeringen in Zuid-Amerika aan te sporen werk te maken van de maatregelen in de Jaguar Roadmap 2030.

jaguar in een boom Pantanal

Gerelateerde artikelen

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

WWF-medewerker Moniek Wulms verteld over het recordaantal branden in de Pantanal in 2023.
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info
Andre Dib / WWF-Brazil

Uitkomst Amazonetop: wel beschermen, geen jaartal

In Brazilië vindt van 4 tot en met 9 augustus een bijzondere Top plaats. Alle acht Amazonelanden schuiven aan voor overleg over het stoppen van ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het is voor het eerst sinds 2008 dat de Amazonelanden bijeen komen. Directe actie is hard nodig, want op dit moment is al 17% van het woud vernietigd. Volgens WWF is het essentieel dat houtkap en illegale goudwinning zo snel mogelijk (uiterlijk per 2030) worden gestopt en dat 80% beschermd wordt, om een kantelpunt te voorkomen.
Meer info
DoFPS

Tijgertelling in Bhutan: aantal tijgers met bijna dertig procent gegroeid tot 131

Sinds 2015 is het aantal tijgers in het wild in het koninkrijk Bhutan gestegen tot naar schatting 131. Sinds de eerste officiële tijgertelling in het Himalayaland is dat een stijging van maar liefst 27 procent. Het Wereld Natuur Fonds feliciteert Bhutan, op deze internationale Dag van de Tijger, met hun succesvolle aanpak om tijgers een toekomst te geven.
Meer info
Day's Edge Productions / WWF-US

Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado is in dezelfde periode echter 17 procent méér natuur verwoest door ontbossing dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Als je alle ontbossing in Brazilië vanaf augustus 2022 bij elkaar optelt is het de hoogste mate van ontbossing die ooit is geregistreerd.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).