naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Toekomstkunde van WWF Lessen voor groep 5 t/m 8

Gratis lesmateriaal over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren, waarbij kinderen zelf ontdekken wat zij kunnen doen voor een duurzamere toekomst.

  • Zelfstandig en klassikaal uit te voeren. 1 les duurt 30 minuten.
  • Vanaf september 2020 nieuwe lessen!

Wekelijks een actuele les

Zitten jouw leerlingen ook vol met vragen over onze aarde? Dan is Toekomstkunde van WWF écht iets voor jouw groep!

Schrijf je in als leerkracht van groep 5, 6, 7 of 8 en ontvang iedere week een gratis werkblad in je mailbox. De lessen gaan over actuele onderwerp die te maken hebben met natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren.

Benieuwd naar Toekomstkunde? Bekijk dan een voorbeeldles.

Naar de voorbeeldles
Meld je aan voor Toekomstkunde van WWF

Meld je gratis aan!

Namens welke school doe je mee?
Er is geen adres gevonden met opgegeven postcode en huisnummer. Controleer of dit juist is ingevuld.
Vul hier je gegevens in als juf/meester
Aan welke groep(en) geef jij les?
Door dit formulier in te vullen ontvang je wekelijks het Toekomstkunde-lesmateriaal in je mailbox.

Wat is Toekomstkunde?
Toekomstkunde is wekelijks terugkerend lesmateriaal voor groep 5/6 en groep 7/8 over actuele onderwerpen rondom natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren, waarbij kinderen ontdekken wat zij zélf kunnen doen voor een betere toekomst. Kinderen kunnen zelfstandig met het materiaal aan de slag.

Hoe werkt Toekomstkunde?
Elke lesweek ontvang je op maandag voordat school begint een e-mail met een nieuw printbaar werkblad en beknopte achtergrondinformatie. Gemiddeld duurt een les dertig minuten en past het goed in een weektaak.

Hoe past Toekomstkunde in mijn onderwijs?
Toekomstkunde is een aanvulling op bestaande vakgebieden zoals natuur & techniek, aardrijkskunde of wereldoriëntatie. Met Toekomstkunde kun je de actualiteit over belangrijke thema’s een plek geven in jouw onderwijs.

Welke vaardigheden leren kinderen met Toekomstkunde?
Met Toekomstkunde worden vaardigheden aangesproken zoals samenwerken, meningsvorming, creatief denken, kritisch denken en filosoferen. Toekomstkunde past in het nieuwe vakgebied Mens & Natuur en bij een groot aantal doelen die horen bij Burgerschap.

Waar gaan de lessen over?
Wat er op dit moment speelt in de belevingswereld van kinderen, bepaalt het onderwerp van een nieuwe les. De wekelijkse lessen gaan bijvoorbeeld over de bosbranden in Australië, het Coronavirus, de geboorte van een panda in Nederland of de plastic soep in de oceaan.

Hoe is Toekomstkunde opgebouwd?

Lesopbouw
  • Het lesmateriaal bestaat altijd uit een werkblad, digitale bron en een beknopte handleiding met tips voor de leerkracht.
  • Een les Toekomstkunde begint met het ophalen van voorkennis. Vervolgens verdiepen kinderen zich in het onderwerp en verwerken ze de informatie op een creatieve manier.
Werkvormen
  • Geen les is hetzelfde. Ze bestaan uit verschillende creatieve werkvormen en bevatten veel elementen van de 21e eeuwse vaardigheden.
  • Handelingsperspectief staat centraal bij iedere les. Kinderen leren over duurzame keuzes die ze zelf in het gezin of op school kunnen maken.
Janouk
  • WWF-ambassadeur Janouk Kelderman (presentatrice van o.a. Het Klokhuis) is het gezicht van Toekomstkunde.
  • Ze komt terug op de werkbladen en helpt kinderen door de lessen heen met leuke weetjes, video's, opdrachten en prikkelende vragen over een duurzame toekomst.

Hoe wordt het gebruikt?

Bekijk hoe juffen en meesters de lessen van Toekomstkunde inzetten in hun groep.

Reviews en resultaten van Toekomstkunde

Wat schrijven leerkrachten over Toekomstkunde? En welke resultaten bereiken we met de lessen?

Review: Juf Maike
Review: Juf Maike
"De leerlingen waren enthousiast en keken al uit naar een volgende les."
Review: Juf Dominique
Review: Juf Dominique
"Deze lessen komen zeker op het programma."
Review: Juf Joanne
Review: Juf Joanne
"De werkbladen zien er mooi uit en de uitleg is goed."
Blog van de overheid
Blog van de overheid
Dieneke Schram-Bijkerk van de RIVM schreef een blog over Toekomstkunde op de Atlas leefomgeving.

Resultaten

Van vlaggetjes tot aan posters en oplossingen om de natuur een handje te helpen. De lessen Toekomstkunde nodigen uit om creatief te denken én laten kinderen zelf ontdekken hoe ze kunnen bijdragen aan een betere wereld. Benieuwd wat er al met Toekomstkunde bereikt is?

Bekijk de resultaten

Toekomstkunde bij Koffietijd

Het tv-programma Koffietijd (RTL) maakte een item over het educatie-aanbod van WWF.

Duizenden kinderen komen in actie met Toekomstkunde

Dit schooljaar lanceerde het Wereld Natuur Fonds een nieuw aanbod voor het basisonderwijs: Toekomstkunde. Met Toekomstkunde leren kinderen in groep 5 t/m 8 aan de hand van actualiteit over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren, waarbij ze zelf ontdekken wat ze kunnen doen voor een betere wereld. Binnen vier maanden worden de Toekomstkunde-lessen al gebruikt op de helft van alle Nederlandse basisscholen, een mooi resultaat!
Meer info

WWF lanceert lesaanbod Toekomstkunde

Op maandag 9 september ontvingen ruim 3.000 leerkrachten in het basisonderwijs de eerste les Toekomstkunde, met als onderwerp de bosbranden in de Amazone. Het is de start van een nieuw lesprogramma waarmee het Wereld Natuur Fonds kinderen wil laten ontdekken hoe zij kunnen bijdragen aan een betere toekomst voor de aarde.
Meer info

Nieuw gratis WWF-lesaanbod over nu én later

Kinderen zien en horen veel over de wereld. Met Toekomstkunde wil WWF tegemoetkomen aan de nieuwsgierigheid en betrokkenheid van kinderen bij de wereld.
Meer info

Meer van Toekomstkunde

Benieuwd naar het andere aanbod?