naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Toekomstkunde van WWF

Gratis lesmateriaal voor groep 5 t/m 8 over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren, waarbij kinderen zelf ontdekken wat zij kunnen doen voor een duurzamere aarde.

  • Elke maandag een nieuwe les.
  • Instappen kan op ieder moment.
  • Zelfstandig of klassikaal uit te voeren. 1 les duurt ongeveer 30 minuten.

Lessen over nu én later

"Juf, het gaat heel slecht met de bijen. Hoe komt dat?" "Meester, wat kunnen we doen tegen al dat plastic in de oceaan?" Zitten jouw leerlingen ook vol met vragen over onze aarde? Dan is Toekomstkunde van het Wereld Natuur Fonds écht iets voor jouw groep! 

In de video legt ambassadeur Janouk Kelderman uit hoe het werkt.

Meld je gratis aan!

Namens welke school doe je mee?
Er is geen adres gevonden met opgegeven postcode en huisnummer. Controleer of dit juist is ingevuld.
Vul hier je gegevens in als juf/meester
Aan welke groep(en) geef jij les?
Door dit formulier in te vullen ontvang je wekelijks het Toekomstkunde-lesmateriaal in je mailbox.

Wat is Toekomstkunde?
Toekomstkunde is wekelijks terugkerend lesmateriaal voor groep 5/6 en groep 7/8 over actuele onderwerpen rondom natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren, waarbij kinderen ontdekken wat zij zélf kunnen doen voor een betere toekomst. Kinderen kunnen zelfstandig met het materiaal aan de slag.

Hoe werkt Toekomstkunde?
Elke lesweek ontvang je op maandag voordat school begint een e-mail met een nieuw printbaar werkblad en beknopte achtergrondinformatie. Gemiddeld duurt een les dertig minuten en past het goed in een weektaak.

Hoe past Toekomstkunde in mijn onderwijs?
Toekomstkunde is een aanvulling op bestaande vakgebieden zoals natuur & techniek, aardrijkskunde of wereldoriëntatie. Met Toekomstkunde kun je de actualiteit over belangrijke thema’s een plek geven in jouw onderwijs.

Welke vaardigheden leren kinderen met Toekomstkunde?
Met Toekomstkunde worden vaardigheden aangesproken zoals samenwerken, meningsvorming, creatief denken, kritisch denken en filosoferen. Toekomstkunde past in het nieuwe vakgebied Mens & Natuur en bij een groot aantal doelen die horen bij Burgerschap.

Waar gaan de lessen over?
Wat er op dit moment speelt in de belevingswereld van kinderen, bepaalt het onderwerp van een nieuwe les. De wekelijkse lessen gaan bijvoorbeeld over de bosbranden in Australië, het Coronavirus, de geboorte van een panda in Nederland of de plastic soep in de oceaan.

Werkbladen
  • Het lesmateriaal van Toekomstkunde bestaat altijd uit een werkblad en een beknopte handleiding met tips.
  • Het werkblad is opgebouwd in een vast format dat begint met het ophalen van voorkennis. Vervolgens gaan kinderen zich verdiepen in het onderwerp en de informatie op een creatieve manier verwerken.
Janouk
  • WWF-ambassadeur Janouk Kelderman (actrice en bekend als presentatrice van Het Klokhuis) is het gezicht van Toekomstkunde.
  • Ze komt terug op de werkbladen en helpt kinderen door de lessen heen met leuke weetjes, opdrachten en prikkelende vragen over een duurzame toekomst.
Impact
  • Bij iedere les staat handelingsperspectief centraal. Zo leren kinderen over duurzame keuzes die ze zelf in het gezin of op school kunnen maken. Bijvoorbeeld over plastic, voedsel en reizen.
  • Handelingsperspectief komt ook terug door een signaal af te geven. Zo maakten duizenden kinderen kaartjes voor hulpverleners in Australië, om ze te steunen tijdens de bosbranden.

Wat zeggen leerkrachten over Toekomstkunde?

Toekomstkunde scoort gemiddeld een 8. Hieronder lees je twee blogs van leerkrachten die de lessen gebruikt hebben.

Lees de review!
Lees de review!
Review van Juf Joanne
Lees de review!
Lees de review!
Review van Juf Dominique

Toekomstkunde in gebruik

Bekijk hoe juffen en meesters de lessen inzetten in hun groep.

Thuisonderwijs

De lessen van Toekomstkunde zijn voor kinderen uit groep 5 t/m 8 ook geschikt om thuis te gebruiken tijdens de periode dat scholen (deels) gesloten zijn. Ouders kunnen zich ook gratis inschrijven voor de lessen.

Bekijk de informatie voor ouders

Duizenden kinderen komen in actie met Toekomstkunde

Dit schooljaar lanceerde het Wereld Natuur Fonds een nieuw aanbod voor het basisonderwijs: Toekomstkunde. Met Toekomstkunde leren kinderen in groep 5 t/m 8 aan de hand van actualiteit over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren, waarbij ze zelf ontdekken wat ze kunnen doen voor een betere wereld. Binnen vier maanden worden de Toekomstkunde-lessen al gebruikt op de helft van alle Nederlandse basisscholen, een mooi resultaat!
Meer info

WWF lanceert lesaanbod Toekomstkunde

Op maandag 9 september ontvingen ruim 3.000 leerkrachten in het basisonderwijs de eerste les Toekomstkunde, met als onderwerp de bosbranden in de Amazone. Het is de start van een nieuw lesprogramma waarmee het Wereld Natuur Fonds kinderen wil laten ontdekken hoe zij kunnen bijdragen aan een betere toekomst voor de aarde.
Meer info

Nieuw gratis WWF-lesaanbod over nu én later

Kinderen zien en horen veel over de wereld. Met Toekomstkunde wil WWF tegemoetkomen aan de nieuwsgierigheid en betrokkenheid van kinderen bij de wereld.
Meer info