©Andre Dib WWF-Brazil
13 juli 2021

Nieuwe Braziliaanse landroofwet zou rampzalig zijn voor Amazone

Deze week zou wel eens cruciaal kunnen zijn voor de toekomst van de Amazone. Alles wijst erop dat het Braziliaanse congres versneld over een wet gaat stemmen die landroof legaliseert, zonder dat er debat aan vooraf is gegaan. Het aannemen van de wet PL2633 zou rampzalig zijn voor de Amazone en haar bewoners. De wet zou landrovers die illegaal aan hun stuk grond zijn gekomen niet alleen niet bestraffen maar ze zelfs het eigendomsrecht ervan geven. Illegaal ontboste gebieden worden door de wet gelegaliseerd. Wat publieke grond was komt zo in handen van particuliere grondbezitters. Als de wet wordt aangenomen zou dat een vrijbrief zijn voor verdere vernietiging van de Amazone. Waarlijk een zwart scenario.

Onnodige vernietiging

En dat terwijl vernietiging van nóg meer van het rijkste regenwoud ter wereld helemaal niet nodig is. Brazilië blijft óók een grote speler als producent van landbouwproducten als er niet nog meer bos omgaat voor landbouw. Er zijn 60 miljoen hectare land beschikbaar die al omgezet zijn naar landbouwgrond, dat is 15 keer de oppervlakte van NL! Desondanks neemt ontbossing voor landbouwgrond in Brazilië alleen maar toe – het is nu namelijk lucratiever om een stuk bos binnen te dringen en om te hakken met het vooruitzicht er het eigendom over te verwerven, dan te investeren in herstel van de beschikbare maar gedegradeerde gebieden.

Geen reden voor haast

WWF is fel tegen het wetsvoorstel en tegen het versneld door het Congres jagen van deze omstreden wet. Er zijn geen aannemelijke redenen om de huidige wet te veranderen. Die garandeert voldoende de landgebruiksrechten van mensen die al generaties lang landbouw bedrijven op publiek land.
En er is geen enkele reden voor haast. Het wetsvoorstel is door de politieke partijen nog helemaal niet grondig beoordeeld. WWF vraagt daarom aan de partijen in het Congres om niet in te gaan op het verzoek om de wet deze week versneld te behandelen. En in plaats daarvan een debat aan te vragen om dit hoogst gevoelige onderwerp diepgaand en serieus te behandelen. Want deze wet zal, als hij wordt aangenomen, rampzalige gevolgen hebben voor de Amazone en haar bewoners.

WWF roept alle belanghebbenden, bedrijven die handel drijven met Brazilië, financiële instellingen en pensioenfondsen die investeren in Brazilië en de Nederlandse overheid op, om hun zorgen over deze wet uit te spreken.”

Gerelateerde artikelen

Nicolas Villaume / WWF-US

Natuurbescherming in Brazilië: van dieptepunt naar kleine overwinning

Een van de dieptepunten in natuurbescherming in Brazilië kwam vorige week: dit jaar (in de periode augustus 2020 – juli 2021) werd 22 procent meer ontbost in de Braziliaanse Amazone dan het jaar ervoor. De ontbossing steeg hiermee tot het hoogste niveau sinds 2006. Dit maakt INPE, het Braziliaanse instituut voor ruimteonderzoek, bekend.
Meer info
Per Angelstam WWF

Europese bossenwet biedt kansen: meer is nodig om natuurvernietiging echt te stoppen

Vandaag presenteert de Europese Commissie haar voorstel voor een Europese Bossenwet. Een wet waardoor alleen nog ontbossingsvrije producten op de Europese markt worden toegestaan om zo de betrokkenheid van Europa bij wereldwijde ontbossing te stoppen. Het wetsvoorstel bevat sterke elementen, maar ook een aantal mazen in de wet waardoor ontbossing en natuurvernietiging alsnog ongecontroleerd door kunnen gaan. “Het begin is er, maar door die mazen in de wet kan deze alsnog omzeild worden en gaat ontbossing gewoon door,” vertelt Natasja Oerlemans, voedsel- en bossenexpert bij het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL).
Meer info

NPO 3FM Serious Request brengt het Glazen Huis terug

NPO 3FM-dj's Sander Hoogendoorn, Frank van der Lende, Jorien Renkema en Rob Janssen trekken er in de week voor kerst in en maken vanuit De Nieuwe Stad in Amersfoort 24 uur per dag radio en online content met maar één doel: samen met heel Nederland zoveel mogelijk geld ophalen voor het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) om de regenwouden in Zuid-Amerika te beschermen en te herstellen en zo klimaatverandering tegen te gaan.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.