©Andre Dib WWF-Brazil
13 juli 2021

Nieuwe Braziliaanse landroofwet zou rampzalig zijn voor Amazone

Deze week zou wel eens cruciaal kunnen zijn voor de toekomst van de Amazone. Alles wijst erop dat het Braziliaanse congres versneld over een wet gaat stemmen die landroof legaliseert, zonder dat er debat aan vooraf is gegaan. Het aannemen van de wet PL2633 zou rampzalig zijn voor de Amazone en haar bewoners. De wet zou landrovers die illegaal aan hun stuk grond zijn gekomen niet alleen niet bestraffen maar ze zelfs het eigendomsrecht ervan geven. Illegaal ontboste gebieden worden door de wet gelegaliseerd. Wat publieke grond was komt zo in handen van particuliere grondbezitters. Als de wet wordt aangenomen zou dat een vrijbrief zijn voor verdere vernietiging van de Amazone. Waarlijk een zwart scenario.

Onnodige vernietiging

En dat terwijl vernietiging van nóg meer van het rijkste regenwoud ter wereld helemaal niet nodig is. Brazilië blijft óók een grote speler als producent van landbouwproducten als er niet nog meer bos omgaat voor landbouw. Er zijn 60 miljoen hectare land beschikbaar die al omgezet zijn naar landbouwgrond, dat is 15 keer de oppervlakte van NL! Desondanks neemt ontbossing voor landbouwgrond in Brazilië alleen maar toe – het is nu namelijk lucratiever om een stuk bos binnen te dringen en om te hakken met het vooruitzicht er het eigendom over te verwerven, dan te investeren in herstel van de beschikbare maar gedegradeerde gebieden.

Geen reden voor haast

WWF is fel tegen het wetsvoorstel en tegen het versneld door het Congres jagen van deze omstreden wet. Er zijn geen aannemelijke redenen om de huidige wet te veranderen. Die garandeert voldoende de landgebruiksrechten van mensen die al generaties lang landbouw bedrijven op publiek land.
En er is geen enkele reden voor haast. Het wetsvoorstel is door de politieke partijen nog helemaal niet grondig beoordeeld. WWF vraagt daarom aan de partijen in het Congres om niet in te gaan op het verzoek om de wet deze week versneld te behandelen. En in plaats daarvan een debat aan te vragen om dit hoogst gevoelige onderwerp diepgaand en serieus te behandelen. Want deze wet zal, als hij wordt aangenomen, rampzalige gevolgen hebben voor de Amazone en haar bewoners.

WWF roept alle belanghebbenden, bedrijven die handel drijven met Brazilië, financiële instellingen en pensioenfondsen die investeren in Brazilië en de Nederlandse overheid op, om hun zorgen over deze wet uit te spreken.”

Gerelateerde artikelen

WWF-Australia / patchworks

Een koala-tag op zonne-energie: innovatie beschermt Australische natuur

Anderhalf jaar na de verwoestende branden in Australië wordt er hard gewerkt aan het herstellen van verbrande stukken natuur en het beter beschermen van de dieren die er leven. Dankzij de vele donaties vanuit Nederland en andere landen wereldwijd, kon WWF Australië het project Regenerate Australia lanceren. Dit is het grootste natuurherstelprogramma in de geschiedenis van Australië! Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan het verdubbelen van het aantal koala’s in het oosten van het land voor 2050, het herstellen van 12,6 miljoen hectare natuur, en de overstap naar duurzame energie.
Meer info
Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Maak véél meer ruimte voor het water met natuurontwikkeling, dat verdient zich dubbel en dwars terug!

Klimaatverandering met hevigere regenbuien, hogere afvoeren in de rivieren en stijgende zeespiegel. We zagen vorige week de gevolgen hiervan in Nederland, Duitsland en België. Nederland wapent zich ook wel tegen deze toenemende dreigingen. Maar doen we dat wel genoeg?
Meer info

Wereld Natuur Fonds nieuwe partner 3FM Serious Request

In de week voor kerst zet 3FM zich traditiegetrouw in voor het goede doel en dit jaar zetten de dj's zich samen met heel Nederland in om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor WWF; de uitgesproken partner in de thema's natuur en klimaat.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.