Wat heeft ontbossing te maken met ons leven hier?
Ontbossing in de drie grootste regenwouden op aarde zorgt voor meer CO2 en dat zorgt weer voor versnelde klimaatverandering. Een bekend en belangrijk verhaal, maar tegelijkertijd toch ook een ver-van-je-bed-show. Want wat betekent dit nu voor jou? We leggen twee voorbeelden uit.
Onzekere skivakanties
Door klimaatverandering is het straks op veel plekken in Europa niet meer zeker dat we kunnen skiën. De eerst zo prachtig besneeuwde bomen en witte toppen met eeuwige sneeuw veranderen langzaam in groene en bruine gebieden.
In de laaggelegen skigebieden is al regelmatig sneeuwtekort door warme periodes en minder sneeuwval. Gebruik van kunstsneeuw en kanonnen zorgt nu nog voor begaanbare pistes, maar vaak ligt dit als een witte strook in een groen landschap. Sneeuwkanonnen zorgen ook voor meer CO2-uitstoot, en zo draagt skitoerisme zelf ook nog eens bij aan meer klimaatverandering.
Klimaatwetenschappers voorspellen dat bij een temperatuurstijging van 2 graden Celsius, 53 procent van de skigebieden in Europa een 'zeer hoog risico op onvoldoende sneeuw' heeft. En bij een stijging van 4 graden zouden bijna alle skigebieden (98 procent) hiermee te maken krijgen.
Duur biertje
Ook de productie van bier wordt beïnvloed door klimaatverandering. Het belangrijkste ingrediënt van bier is hop. En hop groeit minder goed bij hitte en droogte: twee scenarios waar we steeds vaker mee te maken krijgen.
Hop zorgt voor de bittere smaak van bier en het maakt het bier ook langer houdbaar. Als de hopbloemen in warmer weer groeien ontstaat er minder 'aflazuur', en dat betekent minder bitter bier. De smaak van je biertje verandert dan dus.
De prijs van dit ingrediënt zal ook omhoog schieten. Onderzoekers verwachten dat de hoeveelheid geoogste hop met 4 tot 18 procent zal dalen. En hoe zeldzamer een product, hoe duurder het wordt.