Patrick Nuvelstijn
25 mei 2019

WWF: EU neem leidersrol in natuurherstel en -bescherming

 
 
 

Toekomstige Nederlandse Europarlementariërs moeten voor een leidersrol van de Europese Unie bij natuurherstel en bescherming gaan strijden. Dat was de inzet van WWF tijdens het Groene Verkiezingsdebat 16 mei in Den Haag van IUCN NL, Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds.

Meer dan 80% van de wetten over natuur die in Nederland gelden, worden in de EU gemaakt. Het is daarom cruciaal dat de Nederlandse Europarlementariërs het belang van natuur inzien,” stelde Marieke Harteveld, Chief Conservation Officer van WWF-NL, bij de opening van het debat.

Tijdens het debat is door kandidaten gepraat over de uitdagingen van de EU in de komende jaren. Het Europese landbouwbeleid, waterkwaliteitsrichtlijnen en de aanpak van biodiversiteitsverlies kwamen allemaal aan bod. “We willen dat iedereen duurzaam gaat produceren. Daarom moeten we de eerlijke prijs betalen,” zei D66 kandidaat Raoul Boucke over verduurzaming van de landbouw. “Europese landbouwsubsidies moeten worden ingezet om deze verduurzaming te stimuleren,” zei Jasper Groen van GroenLinks. VVD kandidaat Jan Huitema stelde dat de EU meer inzet op innovatie moet tonen.

Verlies een halt toeroepen

De uitdagingen op het gebied van natuur, biodiversiteit en klimaat zijn gigantisch. Het IPBES rapport van de VN, dat deze maand werd gepubliceerd, schetst een tragisch toekomstbeeld als we nu niet ingrijpen. Miljoen soorten worden met uitsterven bedreigd. Dit is niet alleen een ecologische ramp, maar zal ook grote invloed hebben op de welvaart van mensen. Wij zijn namelijk afhankelijk van de ecosysteemdiensten die de natuur ons biedt. “Biodiversiteit is net zo belangrijk als klimaat,” stelde SP kandidaat Geert Ritsema. Een nieuw plan is hard nodig om het verlies van biodiversiteit tegen te gaan.

Het debat

Kijk hier het hele debat terug.

Gerelateerde artikelen

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

WWF-medewerker Moniek Wulms verteld over het recordaantal branden in de Pantanal in 2023.
Meer info
Sam Hobson / WWF-UK

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP28 in Dubai en vertelt over haar ervaringen.
Meer info

Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic

Voor het eerst staan landbouw en voedsel hoog op de agenda op de VN-Klimaattop in Dubai. Daarom is WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans er dit keer ook bij. Op de enige vrije dag van de top nam ze een kijkje bij een landbouwproject van de collega's van Emirates Nature-WWF. Ze doet verslag van haar bezoek in dit blog.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).