Steef de Neef - National Geographic Creative

Plastic not so fantastic Under the sea

Tekst: Dina Diek

Gaaf hè, deze kleurrijke onderwaterwereld? Ga je hier snorkelen of duiken, dan kun je dolfijnen, mantaroggen en duizenden soorten vissen en koraal zien. Kijk je wat langer, dan merk je dat er iets goed mis is. In de Koraaldriehoek in Azië slingert namelijk HEEL veel plastic rond...

FLOAT ON

Meer dan 150 miljard kilo plastic drijft er wereldwijd in zee. Het effect daarvan is verwoestend. Koraalriffen raken erdoor beschadigd. Walvishaaien en zeeschildpadden kunnen stikken, verhongeren of verstrikt raken. De Koraaldriehoek is een verzamelplek voor plastic. In de landen eromheen wonen heel veel mensen, die samen zorgen voor een grote berg afval.

Eeuwig zonde, want de Koraaldriehoek is een super bijzondere plek. Naast een aantal tropische eilanden omvat het gigantisch veel zee. Nergens ter wereld komen onder water zó veel verschillende soorten dieren en planten voor. De Koraaldriehoek is voor veel zeedieren een plek om te paren en jongen te krijgen. Het koraal is voor hen onmisbaar, omdat het een geweldige, voedselrijke schuilplaats is. Helaas heeft al het plastic al veel koraalrif en dieren in het gebied laten verdwijnen.

Ethan Daniels / Shutterstock / WWF

IN DE KORAALDRIEHOEK ZIJN WEL 2000 VISSEN EN 600 KORAALSOORTEN TE VINDEN

CUT THE CRAP

WWF probeert samen met verschillende landen rondom de Koraaldriehoek het gebruik van plastic te verminderen, recycling te stimuleren en ervoor te zorgen dat het afval goed wordt opgeruimd, via vuilophaaldiensten en inleverstations. Als het goed is, zou er daardoor vanaf 2030 in de Koraaldriehoek geen plastic meer de zee in moeten stromen. Daarnaast wordt de troep die er nu ronddobbert weggehaald met behulp van rivierarmen die plastic opvangen voor het in zee komt en lokale clean-ups. Zo krijgt de onderwaternatuur weer een kans om te kunnen groeien en bloeien.

Vincent Kneefel / WW

PER UUR BELANDT ER EEN HOEVEELHEID PLASTIC IN ZEE WAARMEE JE 11 OLYMPISCHE ZWEMBADEN ZOU KUNNEN VULLEN

Meer lezen?

Wil je meer ontdekken uit het YOUTH-magazine van juni 2022?

Lees hier verder