Oskar de Roos
Oskar de Roos
Plastic- en Zoetwaterexpert WWF
01 juni 2022

De irrawaddydolfijn

De irrawaddydolfijn is één van de meest bijzondere dieren van Zuidoost-Azië. Maar deze vreemd uitziende dolfijn met zijn karakteristieke bolle kop, wordt helaas met uitsterven bedreigd. Visserij, vervuiling en toenemende menselijke activiteiten op zee (scheepvaart, mijnbouw) zijn grote bedreigingen. Tijdens mijn reis door de Filipijnen gaan we op zoek naar deze dolfijn; gaan we hem vinden? En wat kunnen we doen om hem te beschermen?

Zonsopgang

Rond 4 uur in de ochtend gaat mijn wekker. Dat is niet mals zo samen met de vermoeidheid van mijn jetlag, maar gelukkig ben ik een ochtendmens en krijg ik een stoot energie als ik weer besef wat we gaan doen. Met lokale rangers reizen we over onverharde, hobbelige wegen naar een afgelegen baai: Malampaya Sound. Een troebele riviermonding van slechts 5 kilometer breed en 10 kilometer lang.

Irrawaddydolfijn Cambodja Mekong  Cambodia
Een oudere foto van een irrawaddydolfijn

Het water is zoet-zout, oftewel brak, en daar gedijt de irrawaddydolfijn het beste. Ze komen niet voor op open zee, dat betekent ook dat ze als het ware ‘gevangen’ zitten in de baai en niet weg kunnen zwemmen voor alle gevaren. Vandaag gaan we dan eindelijk op kleine bootjes zoeken naar dit bijzondere dier.

De zoektocht

Iedereen die wel eens op de Veluwe op zoek is gegaan naar een hert, vos of nu zelfs de wolf, weet dat het niet makkelijk is om een wild dier te spotten. Ook als je op een verre reis naar bijvoorbeeld Afrika gaat voor een wildlife-safari, kun je niet altijd even makkelijk alle dieren te zien krijgen.

En gelukkig maar, want juist de zoektocht maakt het spannend. Met veel enthousiasme en spanning in mijn lijf stap ik op een klein bamboebootje en al gauw zie ik het grote probleem; de hele baai staat vol met visnetten. Vele generaties lang wordt er in deze baai gevist. De Malampaya rivier brengt voedingstoffen van land naar zee en maakt de riviermonding, deze baai, een walhalla voor vis. Tientallen diersoorten planten zicht voort in de mangrovebossen en leven in dit troebele water. De dolfijnen staan aan de top van de voedselketen en zijn cruciaal voor het ecosysteem.

© Jürgen Freund  WWF (2).jpg

Er zouden hier nog een paar families van de irrawaddydolfijn rondzwemmen, maar hoeveel precies, dat weet niemand. De laatste telling is alweer 20 jaar geleden gedaan, toen waren er nog 72 dolfijnen. Na uren op het water, laat de dolfijn zich helaas niet aan ons zien. Het dier is een zeldzaamheid geworden. Natuurlijk is dit een teleurstelling, maar tegelijkertijd weet ik ook dat dit onderdeel is van mijn werk. Het motiveert mij nog meer om dit bijzondere dier van uitsterven te behoeden.

Oskar de Roos
Oskar de Roos
Plastic- en Zoetwaterexpert WWF
Bekijk meer artikelen

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).