Ingeborg Mägi
Portretfoto van Ingeborg
Ingeborg Mägi
Oud-WWF expert Centraal-Afrika
06 januari 2022

Een avontuur door het regenwoud van het Congobekken

Wat is het eerste wat er in je opkomt, als je denkt aan het Congobekken? Of heb je er misschien nog nooit van gehoord?

Het regenwoud van het Congobekken in Afrika is één van de minst verkende plekken ter wereld. En vanuit het oogpunt van natuurbehoud is het een erg belangrijk gebied. Dit regenwoud is het grootste tropische koolstofreservoir ter wereld, dat meer CO2 opneemt dan het Amazonegebied en de wouden van Zuidoost-Azië bij elkaar. Het bos in het stroomgebied van de Congo-rivier strekt zich uit over zes landen, biedt voedselzekerheid voor inheemse en lokale bevolkingsgroepen en is een belangrijk leefgebied voor bedreigde diersoorten.

In deze blog wil ik je meenemen op een veldbezoek in het Ntokou Pikounda Nationaal Park in de Republiek Congo, naar het hart van dit majestueuze regenwoud.

Ingeborg & bridge_164451 (1).jpg

Ntokou-Pikounda Nationaal Park

Het Ntokou-Pikounda Nationaal Park, genoemd naar de twee grootste dorpen langs de parkgrens, is een relatief nieuw nationaal park. Het werd pas in 2012 opgericht en WWF beheert dit park sinds 2017 samen met de regering van Congo.

Het park, dat bestaat uit bossen en moerassen, is niet gemakkelijk te doorkruisen. We reisden in het regenseizoen, wat betekende dat we veel tijd doorbrachten in kleine kano's. Zie daar maar eens je evenwicht in te bewaren! En als we niet in de kano zaten, klommen we onder of over omgevallen bomen, waadden we in donker water of glibberden we van modderige hellingen. Je moet avontuurlijk ingesteld zijn om van zo'n wandeling te kunnen genieten. Wij vonden het geweldig!

Lastig bereikbaar voor mensen, maar perfect voor dieren

Het natuurgebied is de helft van het jaar overstroomd en lastig bereikbaar, maar het is wel een belangrijk bolwerk voor grote zoogdieren, waaronder mensapen. Naast ongeveer 11.000 westelijke laaglandgorilla's herbergt het park meer dan 4000 chimpansees, zo’n 600 ernstig bedreigde bosolifanten, vele vissoorten, krokodillen, vogels en Congo's grootste nijlpaardenpopulatie.

Bouviers rode franjeaapjes

Op de tweede dag van de reis zagen we iets ongelooflijks. We werden opeens omringd door een groep Bouviers rode franjeaapjes. Van deze apen werd 40 jaar lang gedacht dat ze waren uitgestorven. In 2015 zijn ze pas herontdekt. Sindsdien heeft maar een handjevol mensen het geluk gehad om ze te zien.

Rangers hebben meerdere locaties gevonden waar de kans groot is om deze apen te zien. Het lukte ons om tijdens deze expeditie 4 verschillende groepen te identificeren. We zagen ten minste 6 vrouwtjes met jongen wat een teken is van een gezonde populatie. Door deze apen op film en foto vast te leggen, hopen we de belangstelling van universiteiten en onderzoekers te wekken om deze unieke apen en hun gewoonten te gaan bestuderen. 

Bekijk de aapjes

Video © Ingeborg Mägi / Jaap van der Waarde

Van stroper naar ranger

Dit veldbezoek was niet mogelijk geweest zonder onze geweldige gids Roland. Roland was vroeger één van de grootste stropers, maar nu is hij in dienst van het park. In het dorp waar hij opgroeide hadden mensen niet veel mogelijkheden om de kost te verdienen. Op 14-jarige leeftijd moest hij al een manier vinden om zijn familie te onderhouden en de enige optie die hij had was om spullen van stropers te dragen.

Dit was niet het leven dat hij voor ogen had, maar hij had niet veel keuze. Op zijn 18e schoot hij zijn eerste olifant. Dit was nog in de tijd dat er geen nationaal park was. In de jaren 80 en 90 - het hoogtepunt van de olifantenstroperij in het Congobekken - was het niet ongewoon om kano's vol olifantenslagtanden en ander illegaal gestroopt wild uit het bos te zien komen.

Pas in 2013, toen de regering besloot om van Ntokou Pikounda een nationaal park te maken, kwam er verandering. Het park bracht nieuwe werkgelegenheid en Roland en enkele anderen besloten dat dit hun kans was om hun leven ten goede te keren. De regering was blij met deze ex-stropers, omdat hun uitgebreide kennis van het bos nu zou worden gebruikt om wilde dieren veilig te houden.

Toen ik Roland vroeg hoe het was om ineens aan de andere kant te staan (en mensen te arresteren die hij in zijn vorige leven kende), was zijn antwoord duidelijk. Hij heeft er geen spijt van dat hij van kant is geswitcht. Hij houdt van het bos, en hij heeft nu zijn leven gewijd aan het beschermen van deze prachtige plek. Het is moeilijk over te brengen welke impact een baan als ranger voor het hele gezin kan hebben, vertelt hij. Het begint met eenvoudige dingen zoals je kinderen naar school kunnen sturen, maar gaat veel verder dan dat.

IMG_6501 (1).jpeg

Mens-olifant conflict: een groeiende zorg

Toen we als WWF in 2017 onze samenwerking met de overheid, lokale gemeenschappen en de inheemse bevolking begonnen, waren er nauwelijks nog olifanten in het bos en werd er overal in het park gestroopt. De laatste paar jaar hebben we geen gestroopte olifanten meer gevonden en zien we het wild langzaam terugkeren. Daar zijn we erg blij mee want het laat zien dat onze gezamenlijke aanpak werkt. De patrouilleteams zijn uitgebreid en belangrijke overeenkomsten zijn gesloten met de lokale vissers voor gereguleerde toegang tot het park voor hun traditionele visvangst. Stropers die zich vroeger uitgaven voor 'vissers’, zijn nu hun dekmantel kwijt.

Conflicten tussen mensen en olifanten worden helaas een groter probleem voor de gemeenschappen die aan de rand van het park wonen. Olifanten beginnen zich veilig te voelen in het park, maar ze hebben ook de landbouwvelden ontdekt die aan de rand van het park liggen en een makkelijke maaltijd bieden. In één nacht kan een kleine groep olifanten zomaar de jaarlijkse opbrengst van een boer vernietigen. Als hier niets aan wordt gedaan, zou dit kunnen leiden tot meer vergeldingsacties tegen olifanten die schade toebrengen aan voedselgewassen. Dit is een extra uitdaging voor ons, die we samen met de plaatselijke gemeenschappen zullen aangaan.

Succesvol natuurbehoud

Het nieuwe park Ntokou Pikounda is een belangrijke stap om op lange termijn bosolifanten, westelijke laaglandgorilla's en andere unieke wilde dieren te kunnen behouden. We weten nog steeds heel weinig over deze moerasbossen van de Republiek Congo. WWF zal de Congolese regering blijven steunen bij het beheer van dit park en hopelijk kunnen we de interesse van wetenschappers wekken om gedrags- en ecologisch onderzoek te doen naar minder bekende bewoners van dit moerasbos.

Gerelateerde artikelen

Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info
Global Warming Images / WWF

Brazilië, Indonesië en Congo tekenen verdrag om hun regenwouden te redden

"We vechten voor 'een ontbossing van nul' in de Amazone. Brazilië en de wereld hebben een levend Amazonewoud nodig”, zei de kersverse Braziliaanse president Lula in zijn overwinningsspeech. Lula richt zich niet alleen op bosbescherming in Brazilië, hij maakte ook afspraken met Indonesië en Congo. De drie landen - die samen ruim de helft van al het regenwoud op aarde bevatten – tekenden een verdrag om hun regenwouden te beschermen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Portretfoto van Ingeborg
Ingeborg Mägi
Oud-WWF expert Centraal-Afrika
Bekijk meer artikelen