Wet voor natuurherstel

De weg naar een ambitieuze wet voor herstel van natuur en biodiversiteit

Het belang van natuurherstel

Natuurherstel helpt om aangetaste en bedreigde natuurgebieden, dieren en planten te beschermen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Het helpt uiteindelijk ook om beter om te kunnen gaan met klimaatverandering. In de afgelopen tientallen jaren is er veel natuur en biodiversiteit verloren gegaan. De Europese Commissie is van plan dit herstellen door een nieuwe Europese natuurherstelwet, waardoor de landen die lid zijn van de EU hier verplicht aan moeten werken.

Deze wet kan een echte ‘game changer’ zijn voor mens en natuur. Daarom sturen we, waar we kunnen, aan op het aannemen van een sterke Europese Wet op Natuurherstel, zodat natuurherstelprojecten op grote schaal kunnen worden toegepast. Het kan een aantal jaren duren voordat het echt een wet is waar Europese landen zich aan moeten houden.

Hier kun je volgen hoe we ervoor willen zorgen dat deze wet er komt, hoe ver we zijn hoe je kunt helpen. Zo hebben veel mensen bijvoorbeeld petities in 2021, 2022 en 2023 getekend.

Voorbeelden van natuurherstelprojecten

Resultaten & Updates

 Grote Karekiet op een takje, snavel open, vogel Bildagentur Zoonar GmbH / WWF-Netherlands

Europese wet voor natuurherstel dichterbij

November 2023 -Na intensieve onderhandelingen tussen het Europees Parlement, de Commissie en de Raad is er een definitieve wettekst voor de Natuurherstelwet. Het resultaat is een politiek akkoord over de Europese wet die het verlies aan natuur en biodiversiteit een halt toe moet roepen. Voordat deze wet in werking treedt zullen er in het Europees parlement nog stappen genomen moeten worden.
Lees meer over de inhoud van het akkoord

Konikpaarden rennen

Natuurherstelwet aangenomen

Juli 2023 - Een meerderheid van het Europees Parlement heeft in juli 2023 ingestemd met het voorstel voor de Europese Natuurherstelwet. De Nederlandse natuur- en milieuorganisaties reageren opgelucht, want natuurherstel in Europa komt hiermee een stap dichterbij.

Lees meer over de Natuurherstelwet

Rivier in Finland, Oulanka Nationaal Park Wild Wonders of Europe / Widstrand / WWF

Bijna 1 miljoen handtekeningen

Juli 2023 - De #RestoreNature-campagne, gesteund door natuur-NGO's, maar ook door Avaaz en WeMove, heeft berichten en handtekeningen verzameld van mensen die er bij de EU-besluitvormers op aandringen om de Natuurherstelwet aan te nemen. In de berichten roepen ze op om actie te ondernemen tegen het verlies van biodiversiteit en de ineenstorting van het klimaat.
Lees meer over de Natuurherstelwet

Marcel Keurntjes

Stemming vooruit geschoven

Juni 2023 - De Nederlandse natuur- en milieuorganisaties zijn opgelucht dat in de milieucommissie van het Europees Parlement geen meerderheid is voor het verwerpen van de Europese Natuurherstelwet. Dat de wet niet verworpen is betekent nog niet dat de Natuurherstelwet een gelopen race is. Hopelijk ziet de milieucommissie van het Europees Parlement in dat we geen seconde meer te verliezen hebben.
Lees meer over de Natuurherstelwet

Posteleinzwam, berk, zon op de achtergrond Jacob Kaptein / WWF-Netherlands

Nederlandse regering wil wet afzwakken

April 2023 - De Nederlandse regering probeert samen met een aantal andere lidstaten het voorstel van de Europese Commissie voor een sterke Europese Natuurherstelwet af te zwakken. Minister Van der Wal heeft ook op een oproep van het Wereld Natuur Fonds en andere organisaties om de wet te omarmen geantwoord dat de wet in de huidige vorm te ver gaat. 
Lees het antwoord van WWF

Arnold van Kreveld

Wetsvoorstel uitgesteld, oproep tot actie

Maart 2022 - Op 23 maart zou de Europese Commissie het wetsvoorstel voor natuurherstel presenteren. Onder druk is dit uitgesteld zonder nieuwe publicatiedatum in zicht. Europa heeft deze wet nodig, liever gisteren dan morgen. In minder dan een week tijd hebben meer dan 14.000 mensen uit heel Europa ondertekende brieven gestuurd met de eis om NU te publiceren, maar helaas heeft dat niet geholpen.
Lees meer over #RestoreNature

Rivier stroomt langs bossen, Mura, ook wel Amazone van Europa genoemd Matevž Lenarčič

Succesvolle petitie #RestoreNature

April 2021 – Veel mensen hebben gehoor gegeven aan de oproep van het Wereld Natuur Fonds, de Vogelbescherming en Natuurmonumenten om zich uit te spreken voor een Natuurherstelwet. Ruim 100.000 Europeanen, waaronder veel Nederlanders, hebben een petitie getekend. Wij hebben dit belangrijke signaal overgebracht aan op de Europese Commissie.
Lees meer over de wet

Vis beweegt stroomopwaarts rivier Finland Petteri Hautamaa

Oproep ondertekenen petitie #RestoreNature

Maart 2021 - De Europese Commissie startte een publieksconsultatie over een wet op het gebied van natuurherstel. Alle inwoners van de Europese Unie mochten hun mening geven over hoe deze wet er uit zou moeten zien. Stevige wetgeving is een belangrijke stap in de richting van natuurherstel. Daarom riepen Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds iedereen op: help mee in de strijd voor een goede Europese natuurherstelwet!
Lees meer over de publieksconsultatie

Wat kan jij doen?

Ook jij kunt kiezen voor een natuurlijke oplossing. Een groen dak of een boom in je tuin werken als een natuurlijke airco. Iedereen kan bijdragen aan meer natuur met de keuzes die je dagelijks maakt. We roepen iedereen op om met ons mee te doen.

Voetafdruktest

Kijk welke impact jouw persoonlijke levensstijl heeft op onze aarde en doe de voetafdruktest van WWF.

Doe de test
mensen lopen op strand met vuilniszakken

Tips voor meer natuur

Bekijk onze tips en kom erachter hoe je de natuur een handje kan helpen door het maken van kleine veranderingen.

Bekijk duurzame tips