Marcel Keurntjes
15 juni 2023

Definitieve stemming over Natuurherstelwet vooruit geschoven

De Nederlandse natuur- en milieuorganisaties zijn opgelucht dat in de milieucommissie van het Europees Parlement geen meerderheid is voor het verwerpen van de Europese Natuurherstelwet. Of de wet daadwerkelijk groen licht krijgt van de milieucommissie blijft spannend, omdat er geen tijd meer was voor een eindstemming. Die is waarschijnlijk op 27 juni. Het blijft dan ook van groot belang de noodzaak van de wet te benadrukken.

Nog geen gelopen race

"Dat de wet niet verworpen is betekent nog niet dat de Natuurherstelwet een gelopen race is. Hopelijk ziet de milieucommissie van het Europees Parlement uiteindelijk in dat we geen seconde meer te verliezen hebben. We zijn als mensen afhankelijk van natuur en we zullen een hoge prijs betalen als we op deze voet door blijven gaan met vernietigen van biodiversiteit. De natuurherstelwet biedt een uitweg uit de klimaat- en biodiversiteitscrisis", zegt Kirsten Haanraads van het Wereld Natuur Fonds namens de coalitie.

underwater vegetation

Doe niet aan kortetermijnpolitiek

Volgende week bepalen minister Van der Wal (Natuur & Stikstof) en haar Europese collega’s hun positie tijdens de Europese Raad van Milieuministers. De organisaties roepen de lidstaten op om niet aan kortetermijnpolitiek te doen. “De Natuurherstelwet is cruciaal om de internationale afspraken over klimaat en biodiversiteit in 2030 te halen en alle aangetaste ecosystemen effectief te herstellen. Dat is van groot belang voor onze gezondheid en voedselzekerheid op de lange termijn”, zegt Harm Dotinga van Vogelbescherming Nederland.

Ook meer dan zestig grote bedrijven hebben net als 3000 wetenschappers opgeroepen om de natuurherstelwet te steunen en ruim 833.000 Europeanen hebben de petitie van natuurorganisaties al getekend. Tekenen kan nog steeds: Samen voor een sterke natuurherstelwet

Namens de organisaties

 • Wereld Natuur Fonds    
 • IVN Natuureducatie   
 • Milieudefensie 
 • IUCN NL
 • LandschappenNL 
 • Natuurmonumenten 
 • Natuur & Milieu 
 • SoortenNL 
 • Stichting De Noordzee 
 • Vogelbescherming Nederland 
 • Waddenvereniging  
 • Greenpeace
 • De Natuur en Milieufederaties

Gerelateerde artikelen

Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic

Voor het eerst staan landbouw en voedsel hoog op de agenda op de VN-Klimaattop in Dubai. Daarom is WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans er dit keer ook bij. Op de enige vrije dag van de top nam ze een kijkje bij een landbouwproject van de collega's van Emirates Nature-WWF. Ze doet verslag van haar bezoek in dit blog.
Meer info
Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK

Voedsel en landbouw eindelijk onderdeel van de klimaatafspraken?

In dit blog vertelt WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans over de kansen van voedsel en landbouw. 
Meer info
Jacob Kaptein / WWF-Netherlands

WWF over VN-Klimaattop in Dubai: 'Natuurlijke oplossingen' zijn sleutel in aanpak klimaat- en biodiversiteitscrisis

Aan de vooravond van de VN-Klimaatconferentie in Dubai roept het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) wereldleiders op om concrete afspraken te maken om natuur als oplossing voor de klimaatcrisis in te zetten.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).