Wild Wonders of Europe / Widstrand / WWF
11 juli 2023

Bijna 1 miljoen Europese burgers spreken zich uit voor de Natuurherstelwet!

Morgen, woensdag 12 juli, zullen de leden van het Europees Parlement hun beslissende stem uitbrengen over de Natuurherstelwet. Het is de laatste kans voor het Europees Parlement om de wetenschap niet langer te negeren en om de schrikbarende snelheid van natuurverlies in Europa niet langer in de wind te slaan.

De voorgestelde wet is het antwoord van de EU op de verwoestende gevolgen van de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit, en een belangrijk onderdeel van de Europese Green Deal van de Commissie Von der Leyen. Als we deze wet niet aannemen, zou dat tragische gevolgen hebben voor onze ecosystemen die nu al uitgeput zijn, de veerkracht van Europa tegen klimaatverandering ondermijnen en onze economie en bestaansmiddelen in gevaar brengen, aangezien we afhankelijk zijn van wat de natuur ons dagelijks biedt.

Wij roepen de leden van het Europees Parlement op om het debat weer te baseren op de wetenschap en de EU-burgers écht te vertegenwoordigen bij de stemming op 12 juli.

Bijna 1 miljoen handtekeningen en berichten voor de Natuurherstelwet

De #RestoreNature-campagne, gesteund door natuur-NGO's, maar ook door Avaaz en WeMove, heeft bijna 1 miljoen berichten en handtekeningen verzameld van mensen die er bij de EU-besluitvormers op aandringen om de wet aan te nemen. Sinds maart hebben honderdduizenden burgers persoonlijke berichten gestuurd naar hun vertegenwoordigers in het Europees Parlement, waarin ze hen oproepen om actie te ondernemen tegen het verlies van biodiversiteit en de ineenstorting van het klimaat.

Wetenschappers ontkrachten opnieuw de sprookjes van de tegenstanders

De christendemocratische fractie (inclusief CDA) van Manfred Weber negeert wetenschappelijk bewijs en heeft haar desinformatiecampagne over de voorgestelde wet voortgezet. Meer dan 6000 wetenschappers betwisten hun valse beweringen, maar de groep is doof voor hun argumenten en gaat tot het uiterste om het debat rond de wet verder te polariseren. Weber's EPP en de anti-natuurlobby's beweren de landbouw-, bosbouw- en visserijsectoren te verdedigen. Dit zijn echter precies de sectoren die massaal zullen verliezen door vernietigde ecosystemen en tekorten aan natuurlijke hulpbronnen.

Grote sternen, Texel WW2151246

Religieuze leiders roepen Europarlementariërs op om Natuurherstelwet te steunen

In een gisteren gepubliceerde gezamenlijke oproep hebben leiders van verschillende religies en overtuigingen zich verenigd om er bij de leden van het Europees Parlement op aan te dringen vóór de EU Natuurherstelwet te stemmen. "Als rentmeesters van de natuurlijke omgeving hebben we de roeping om deze te beschermen voor toekomstige generaties, en een morele verplichting om te helpen bij het herstel van de planeet. We moeten naar een duurzame toekomst voor de hele mensheid toewerken, en dit moment vraagt om transformerende actie."

Wat gaat er gebeuren met de Natuurherstelwet?

WWF is ervan overtuigd dat het mogelijk is om een meerderheid te krijgen voor deze broodnodige wet. Het Europees Parlement zou zijn burgers echt tekortdoen als het de eerste EU-wet om de natuur terug te brengen op ons continent zou verwerpen en in plaats daarvan zou toegeven aan de desinformatiecampagne. Het is moeilijk om de uitslag van de stemming van woensdag te voorspellen, maar er zijn aanwijzingen dat deze net zo krap zou kunnen zijn als de vorige stemmingen.

#RestoreNature-coalitie

De #RestoreNature-coalitie, bestaande uit WWF-EU, Vogelbescherming/BirdLife Europe, ClientEarth en EEB, zegt: "We hebben een lange weg afgelegd in de vier jaar dat we pleiten voor een natuurherstelwet, maar we hadden nooit kunnen bedenken dat een debat over zoiets positiefs als het terugbrengen van de natuur in Europa zo misbruikt en gepolitiseerd zou worden. Deze nare aanvallen hebben echter alleen maar geleid tot massale mobilisatie en steun voor natuurherstel en we zullen blijven vechten voor de natuur van Europa zolang dat nodig is. Nu zijn alle ogen gericht op het Europees Parlement, waar elke stem zal tellen. We roepen alle Europarlementariërs op om hun verantwoordelijkheid te nemen en vóór en niet tegen de natuur te stemmen!"

Gerelateerde artikelen

Sam Hobson / WWF-UK

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP28 in Dubai en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
Bildagentur Zoonar GmbH / WWF-Netherlands

Europese wet voor natuurherstel dichterbij

Na intensieve onderhandelingen tussen het Europees Parlement, de Commissie en de Raad is er een definitieve wettekst voor de Natuurherstelwet. Het resultaat is een politiek akkoord tussen de drie instellingen over de Europese wet die het verlies aan natuur en biodiversiteit een halt toe moet roepen.
Meer info
Karsten Reiniers / ARK Rewilding Nederland

Oproep: "Zet natuur centraal voor een veiliger en toekomstbestendiger Nederland"

Een coalitie van 13 partijen waaronder de ANWB, het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL), De Jonge Klimaatbeweging, Scouting Nederland en Natuurmonumenten doet vandaag een dringende oproep aan de politiek om meer natuur en ruimte voor recreatie leidend te laten zijn bij de langetermijnplanning van het gebied van Rijn, IJssel, Waal en Maas. Op een symbolische plek, in Nijmegen aan de Waal, presenteert de coalitie het 'Manifest Ruimte voor Levende Rivieren'.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).