13 december 2019

Duizenden kinderen komen in actie met Toekomstkunde

In september lanceerde het Wereld Natuur Fonds een nieuw aanbod voor het basisonderwijs: Toekomstkunde. Met Toekomstkunde leren kinderen in groep 5 t/m 8 aan de hand van actualiteit over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren, waarbij ze zelf ontdekken wat ze kunnen doen voor een betere wereld. Binnen vier maanden worden de Toekomstkunde-lessen al gebruikt op de helft van alle Nederlandse basisscholen, een mooi resultaat!

Vliegende start

Vlak voor de kerstvakantie zijn er vijfduizend leerkrachten ingeschreven voor Toekomstkunde. De helft van alle basisscholen in Nederland heeft minimaal één leerkracht die de lessen gebruikt én op bijna tweehonderd scholen is er al een volledige dekking in de midden-en bovenbouw. Liedewey de Haas is educatieadviseur en werkt aan Toekomstkunde. Ze vertelt: "We zijn in september van start gegaan en het is fantastisch om te zien dat we binnen korte tijd al bij veel scholen aanwezig zijn. Duizenden kinderen zijn met de lessen aan de slag gegaan en hebben daarbij geleerd over verschillende onderwerpen die ook terugkomen in de kern van het werk van WWF, zoals duurzaamheid en natuurbescherming."

Diverse onderwerpen

Met de lessen leren kinderen over grote wereldproblemen zoals klimaatverandering en ontbossing, maar de lessen gaan soms ook over actuele onderwerpen dicht bij huis, zoals stikstof en zwerfafval in Nederland. In november was plastic soep het onderwerp van een les. Hierbij leerden kinderen over de oorzaken, maar vooral over de oplossingen die er zijn. Vervolgens maakten ze posters om aandacht te vragen voor het probleem. Een aantal creaties:

Flexibel in te zetten

In 2019 zijn er dertien lessen uitgebracht. Hoewel het programma al bezig is, kan instappen altijd, vertelt Bram Beckmans, educatieadviseur van WWF: “Met Toekomstkunde hoeft geen vaste planning nagelopen te worden. Sommige leerkrachten gebruiken het iedere week voor de hele groep, anderen zetten het weer in de weektaak voor plusgroepen en er zijn ook leerkrachten die het koppelen aan een themaweek. En dat is allemaal prima, we leggen leerkrachten niks op. Voor WWF is het al erg mooi om te zien dat kinderen alle ins en outs willen weten over actuele onderwerpen met betrekking tot een betere wereld én zich daar ook voor willen inzetten.”

"Al 5.000 leerkrachten doen mee met Toekomstkunde"

Inschrijven

In 2020 verschijnen er wekelijks weer nieuwe lessen Toekomstkunde. “Hopelijk gaan er nog veel meer leerkrachten meedoen en dragen zij, net als de 5.000 leerkrachten die nu al ingeschreven zijn, ook bij aan een betere wereld. Want dat begint al in het klaslokaal,” sluit Beckmans af.

Leerkrachten kunnen zich hier gratis inschrijven voor Toekomstkunde. Op maandag 13 januari verschijnt de nieuwste les.

Gerelateerde artikelen

Toekomstkunde – succesvol eerste jaar, nieuwe lessen en uitbreiding aanbod

In september 2019 introduceerde het Wereld Natuur Fonds een nieuw actueel lesaanbod: Toekomstkunde. Elke week een gratis les over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren voor groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs . Een bijzonder schooljaar volgde, met 35 verschenen lessen, maar ook een bewogen periode van thuisonderwijs. Ruim 5.500 leerkrachten deden mee met Toekomstkunde, waardoor wel 100.000 kinderen hebben geleerd over belangrijke onderwerpen en in actie zijn gekomen voor een duurzamere toekomst. En Toekomstkunde gaat door in het nieuwe schooljaar, met nieuwe lessen, én Toekomstkunde-junior!
Meer info
Patsboem educatief

WWF lanceert lesaanbod Toekomstkunde

Op maandag 9 september ontvingen ruim 3.000 leerkrachten in het basisonderwijs de eerste les Toekomstkunde, met als onderwerp de bosbranden in de Amazone. Het is de start van een nieuw lesprogramma waarmee het Wereld Natuur Fonds kinderen wil laten ontdekken hoe zij kunnen bijdragen aan een betere toekomst voor de aarde.
Meer info

Nieuw gratis WWF-lesaanbod over nu én later

Kinderen zien en horen veel over de wereld. Met Toekomstkunde wil WWF tegemoetkomen aan de nieuwsgierigheid en betrokkenheid van kinderen bij de wereld.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).