naturepl.com / Todd Pusser / WWF
Daphne Willems
Expert Rivierdolfijnen
03 februari 2022

Hoop voor zoetwaterdolfijnen

Hoop! Dat is wat de foto van de Ganges rivierdolfijn (onderstaande wat onscherpe foto) mij geeft. Dit beeld symboliseert een positief verhaal: de terugkeer van de rivierdolfijn in de Narayani rivier in Nepal.


©Tek Mahato

De minder bekende, maar niet minder beminde dolfijn

Bijna iedereen kent dolfijnen als de dieren die je in zee ziet, die soms zelfs mooie sprongen boven water maken of meezwemmen met boten. Maar niet iedereen zal de soortgroep van rivierdolfijnen kennen. Deze intelligente spetteraars zijn het onderwerp van mijn dagelijks werk als natuurbeschermer bij WWF.

Rivierdolfijnen leven in acht grote riviersystemen in Azië en Zuid-Amerika. En als top-predator zorgen ze daar voor het natuurlijke evenwicht: zoals een tijger of wolf voorkomt dat er te veel herten en reeën zijn die alle vegetatie opeten, zo houden rivierdolfijnen de visstand in balans. En daar profiteren weer andere waterdieren van, en ook miljoenen mensen.

De Ganges dolfijn is weer gespot!

Er zijn zes soorten rivierdolfijnen op de wereld, en allemaal zijn ze (ernstig) bedreigd. Eén is er zelfs al uitgestorven; de Chinese vlagdolfijn die in de Yangtze rivier zwom, is sinds 2002 niet meer gezien. We vreesden dat dat ook gold voor de Ganges dolfijn in de Narayani-rivier, want in deze rivier was de dolfijn al zeker tien jaar niet meer gespot. Tot nu! Dit beeld toont mij toont hoe veerkrachtig de natuur is: als we haar de kans maar geven.


© WWF / Mohd Shahnawaz Khan

Dammen, vervuiling en bijvangst

Rivierdolfijnen hebben veel te lijden van onze menselijke activiteiten. Dammen blokkeren hun zwemroutes, veroorzaken water- en sedimenttekort in de rivier en een teruggang van trekvissen (hun voedsel). Watervervuiling tast de gezondheid van de dolfijnen aan. Ook ze raken vaak verstrikt in visnetten, waardoor ze gewond raken of zelfs verdrinken.

Hoopvolle helpende handen

Maar wij mensen kunnen ook een helpende hand bieden. In de Narayani werken onze Nepalese collega’s samen met een bierbrouwer aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Zou dat het verschil maken, waardoor deze speelse rivierdolfijn weer eens een kijkje komt nemen?

Ik heb weer hoop, en weet waarvoor ik iedere ochtend weer enthousiast aan het werk ga.

Daphne Willems
Expert Rivierdolfijnen
Bekijk meer artikelen

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).