Frans Blok / Shutterstock.com
Portretfoto van Kirsten Schuijt
Kirsten Schuijt
Oud-directeur WWF-NL
21 januari 2021

Mijn oproep aan het volgende kabinet: kies voor natuurlijke oplossingen

'Olie-industrie Botlek wil 2,1 miljard euro voor CO2-opslag' kopte NRC op 14 januari. Ik zat met mijn oren te klapperen. Het grootste project voor opslag van CO2 maakt kans op bijna de helft van de klimaatsubsidies. Als belastingbetalers maken we dit mogelijk. Waar blijft de ophef?

De dikke bedrijven die de subsidie hebben aangevraagd zoals Shell en ExxonMobil rekenen zich al rijk. In ronkende taal melden ze dat afvang en opslag een van de goedkoopste manieren is om op korte termijn de klimaatdoelen te halen. Zij snappen waar het (demissionaire) kabinet gevoelig voor is. Maar ze hebben het bij het verkeerde eind.

We moeten niet investeren in dit soort oplossingen want dan pakken we het probleem niet bij de bron aan. We moeten juist nu volop investeren in echt groene energie. En wat betreft CO2-opname is er een veel betere oplossing: bomen. Bomen zijn veruit het meest effectief, zeker tegenover dure CO2-opslag. De Nationale Bossenstrategie van het kabinet waren mooie woorden. Juist nu moeten die praktijk worden. Mijn oproep aan het volgende kabinet is dan ook: kies voor de natuurlijke oplossingen voor CO2-reductie die voor het oprapen liggen. Meer bos, meer groen in de woonwijk, meer groen op het platteland. De natuur legt CO2 vast, en wij genieten daar van. Win-win.

Luchtfoto van een bos in de mist Neil Ever Osborne / WWF-US

Meer weten over bossen?

Het behoud van bossen is belangrijk: zonder bos geen leven. Het verlies van bos is een enorm probleem. In de meest kwetsbare gebieden helpen we het bos daarom een handje. We herstellen de bodem, planten bomen aan en beschermen bossen overal ter wereld.

Lees meer over bossen
Portretfoto van Kirsten Schuijt
Kirsten Schuijt
Oud-directeur WWF-NL
Bekijk meer artikelen

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).