Bogomaz Conservation Photography/WWF-Ukraine
Portretfoto van Kirsten Schuijt
Kirsten Schuijt
Oud-directeur WWF-NL
16 maart 2022

We leven intens mee met iedereen in Oekraïne

Bij de beelden van gebombardeerde steden in Oekraïne en de enorme vluchtelingenstroom schieten woorden tekort. Niet alleen ik ben erdoor geraakt. Onze hele organisatie is in gedachten bij al die mensen die nu getroffen worden.

Als Nederlands kantoor van het Wereld Natuur Fonds is de oorlog in Oekraïne heel dichtbij. We werken al jaren nauw samen met ons Oekraïense WWF-programma aan de bescherming van natuur midden in de prachtige Donaudelta.

Nu voelen we intens mee met onze 28 collega’s en hun gezinnen die nu de gevolgen van de oorlog ondervinden. Regelmatig krijgen we updates en zij delen hun persoonlijke verhalen met ons. De eerste dagen na de inval circuleerden nog foto’s van dappere gezichten, duimen omhoog en een moedige glimlach.

Nu, drie weken oorlog later, zijn sommigen nog steeds in Kyiv of omgeving, waar de situatie steeds zwarter wordt. Anderen verblijven in het westen van Oekraïne waar het tot nu toe relatief rustig is, maar waar iedereen zich afvraagt “voor hoe lang nog?”. Er zijn ook collega’s die inmiddels naar een van de buurlanden zijn gevlucht. Ze gebruiken hun social mediakanalen om iedereen te bedanken die meeleeft. Hun dagen zijn gevuld met het inventariseren via Excel sheets waar collega’s zijn en hoe het met ze gaat. Een collega is al sinds enige tijd vermist en dat is zorgwekkend.

De schaarse momenten waarop er contact is met het WWF-netwerk worden nu vooral gebruikt om voor elke collega te inventariseren wat nodig is: huisvesting, medicatie of andere ondersteuning. Hun veiligheid staat voorop. Salarissen zijn enkele maanden vooruitbetaald en er wordt gesproken over het opvangen van collega’s bij andere WWF-kantoren in Europa.

Collega's in Rusland

We denken ook aan onze WWF-collega’s in Rusland. Al jaren is het Nederlandse kantoor betrokken bij natuurbeschermingsprojecten daar, variërend van de bescherming van de Noordpool tot tijgerbescherming in het Russische Verre Oosten.

WWF Rusland maakt al jarenlang enorme impact op het behoud van de unieke biodiversiteit. De oorlog is natuurlijk ook van invloed op onze Russische collega’s. Er heerst grote onzekerheid over het voortbestaan van hun natuurbeschermingsprogamma’s door de economische sancties – en de toekomst van maatschappelijke organisaties in Rusland. Er is sinds het begin van het conflict veel contact met onze teams in Rusland om te bespreken hoe verder en waarmee we ze kunnen helpen.

Ze hebben via hun eigen twitteraccount laten weten dat ze geschokt zijn door wat er allemaal gebeurt. WWF is apolitiek en het is onze missie om een wereld te creëren waarin mens en natuur in harmonie samenleven. De Russische collega’s zijn er net zoals wij allemaal ten diepste van overtuigd dat we die harmonie alleen met vreedzame middelen kunnen bereiken. Ze zullen zich hoe dan ook blijven inzetten om de natuur en de zeldzame diersoorten van Rusland te beschermen.

Een tijger in besneeuwd bos naturepl.com / Vladimir Medvedev / WWF

Huizen opengesteld voor vluchtelingen

We voeren ook nauw overleg met de collega's in Polen. Een WWF-kantoor dat wij vanuit Nederland hebben helpen opzetten om de belangrijke natuur in dat land te beschermen. Meer dan 1,5 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne worden op dit moment opgevangen in Polen. Onze collega’s hebben hun huizen opengesteld en doen alles om vluchtelingen te helpen.

Terwijl de humanitaire crisis steeds ernstiger wordt naarmate het conflict voortduurt, neemt het risico op een natuurcrisis ook toe. De verwoestende gevolgen van deze oorlog zullen verstrekkende gevolgen hebben voor mensen en de natuur waar we allemaal van afhankelijk zijn.

Inspirerend

De toewijding van onze WWF-collega’s onder deze dramatische omstandigheden is ongelofelijk. En het is inspirerend om te zien hoe wij als WWF in dienst van onze missie ons blijven verbinden met collega’s in de regio. Onze missie kent geen politieke grenzen en we zullen ons blijven inzetten voor natuurbescherming – in vrede, voor de mensheid en voor onze planeet.

Portretfoto van Kirsten Schuijt
Kirsten Schuijt
Oud-directeur WWF-NL
Bekijk meer artikelen

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).