WWF-NL / Tessel in 't Veld

Een bijzondere ontmoeting Op reis met Merijn

Bossenexpert Merijn bezocht de regenwouden in Zuid-Amerika. Hij sprak hier met Vinicios, die de gevolgen van de strijd om grond van dichtbij meemaakte. Vanwege veiligheid zijn de naam en foto van Vinicios aangepast.

Vinicios

Stel je voor. Je woont in een mooi huis, in een fijn dorpje. Je gaat even vissen en bij terugkomst heeft iemand je huis afgesloten en word je vermoord als je niet meteen vertrekt. En waarom? Zodat iemand het hout van de bomen kan verkopen en koeien op het land kan laten grazen.  Het overkwam Vinicios. Middenin de Amazone ontmoet ik hem. Vinicios - zoals hij vandaag genoemd wil worden - is samen met zijn vrouw en dochter weggejaagd van zijn eigen huis en land.

 

Vinicios, je bent hier om je verhaal te vertellen. Waarom? 

"Ik hoop dat ik door het delen van mijn verhaal anderen kan helpen en dat zoiets in de toekomst niet meer gebeurt."

Hoe woonde je vroeger? 

"Goed! We konden onszelf goed voeden, hadden een fijn huis, niemand wilde ons weghebben. Maar in de loop van de jaren begon dit te veranderen."

Wat gebeurde er? 

"We werden steeds vaker bedreigd. Met woorden, met wapens. Op een dag kwam ik terug uit het bos en er stond een groep bewapende mensen me op te wachten. Ze vertelden me dat dit land aan iemand anders toebehoorde (een grootgrondbezitter) en dat ik samen met mijn familie mijn spullen moest pakken en de plek moest verlaten."

Maar het land was van jou! Jij bezat dit.  

"Ik vertelde hen dat ik niet zou vertrekken. Ze reageerden dat ze mij en mijn familie dan zouden vermoorden. Dus er zat niets anders op. We vertrokken: mijn vader, moeder en zus. Ik voelde me op dat moment zo ontzettend machteloos.

Ik heb mijn zaak op veel verschillende plekken aangekaart, maar heb tot dusver geen hulp ontvangen. Wat er met mij en mijn familie is gebeurd is hier normaal. En het gebeurt heel, heel vaak."

Kun je erachter komen wie het land nu bezit? 

"Nee. Het vee dat op deze plek staat is expres niet gemerkt."
  

Hoe kun je doorgaan met je leven? 

"We hebben een gezegde in Brazilië: ik ben Braziliaan en ik geef nóóit op. Daar hou ik me aan vast. Mijn familie en ik hebben nu allemaal ander werk en proberen door te gaan met ons leven. Maar wat er is gebeurd heeft diepe sporen nagelaten. Maar weet je: het goede overwint altijd."

Zou je er ooit weer willen wonen? 

"Als het veilig is zeker. Ik zou mijn dochter van vier er dolgraag willen laten opgroeien. Ik vertel haar vaak over de prachtige natuur, dat de natuur ons alles geeft en dat we in harmonie met de natuur moeten leven."

Waarom is de Amazone zo belangrijk en moeten we het regenwoud beschermen? 

"Alles komt uit het regenwoud. Als het weg is: waar halen we zuurstof, regen, hout en leven vandaan?"