WWF-NL / Tessel in 't Veld

Een gesprek met Kleison van de milieupolitie Op reis met Merijn

In de regenwouden van Zuid-Amerika ontmoette bossenexpert Merijn verschillende belangrijke hoofdrolspelers voor natuurbescherming. Kleison van de milieupolitie was er één van.

"Kleison van de milieupolitie ontmoet ik in de Amazone. Hij werkt, samen met zijn collega’s, op de plek waar énorme oppervlaktes regenwoud verdwijnen in een moordend tempo. Afgelopen jaar alleen al verdwenen in Brazilië 1.9 miljoen voetbalvelden aan bos," aldus Merijn.

Kleison Albuquerque

Major Kleison Albuquerque (44) maakt zich samen met zijn collega’s van de milieupolitie hard voor de bescherming van het regenwoud. De milieupolitie krijgt meldingen wanneer illegale ontbossing of andere strafbare activiteiten plaatsvinden. Met drones voeren ze controles uit en zo nodig gaan ze op de melding af.  Major Kleison vertelt me dat deze technologie hem zelfvertrouwen geeft in zijn werk.

 

Wat doe je dagelijks? 

"We bestuderen kaarten en gaan af op telefoontjes, appjes of e-mails over illegale ontbossing die we binnenkrijgen. Zo proberen we ontbossing op te sporen en in kaart te brengen. Technologie helpt ons daar enorm bij. Met tablets, drones en satellietbeelden kunnen we nauwkeurig te werk gaan. Als we ontbossing ontdekken gaan we erheen om te kijken wat er gebeurt."

Hoe brengt technologie jullie voordelen? 

"Het zijn ‘life changers’. Vroeger moesten we dagenlang lopen door modder, langs obstakels, nu kunnen we binnen enkele minuten een situatie in kaart brengen. ‘First we had boots, now we have wings.’ Onze manier van werken is – mede dankzij WWF – enorm veranderd. We hoeven nu niet meer te wachten op andere organisaties, we kunnen alles zelf. We kunnen veel sneller werken!"

 Hoe gaat het arresteren in zijn werk? 

"Als de melding dichtbij is kunnen we dezelfde dag nog mensen sturen voor een arrestatie. Als men niet weet dat we komen, gaan ze door met het ontbossingswerk en kunnen we ze meteen arresteren."

Met wat voor mensen hebben jullie te maken bij zo’n arrestatie? 

"Er zijn mensen die bomen omhakken voor hun eigen grond, maar er zijn ook grote criminele organisaties die achter de ontbossing zitten. We doen gevaarlijk werk, maar het is het waard."

WWF-NL / Tessel in 't Veld

Hoe is het om je leven op het spel te zetten in je werk? 

"Het is mijn taak om mensen en het bos te beschermen. Natuurlijk ben ik weleens gefrustreerd, maar omdat we alles nu veel sneller en professioneler kunnen doen, heb ik veel meer zelfvertrouwen."

Waarom geef je zoveel om het bos? 

"We maken allemaal onderdeel uit van deze aarde. Ik geef om mensen en hun gezondheid, het bos maakt een groot onderdeel uit van deze gezondheid."

Wat is jouw boodschap aan de wereld? 

"Draag je steentje bij. Bedenk wat je zelf kunt doen. Alle beetjes helpen, als je maar wil. Koop bijvoorbeeld alleen producten die niet bijdragen aan illegale ontbossing."