Wat kan ik als visconsument doen?

Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF

Als je graag vis eet en je wilt dit op een zo verantwoord mogelijke manier doen, dan zijn er verschillende opties:

  1. Check de VISwijzer raadplegen op www.goedevis.nl Hier zie je een overzicht van vissoorten die duurzaam gevangen of verantwoord gekweekt zijn.  2. Kijk of de vis het ASC-keurmerk heeft (Aquaculture Stewardship Council). Het keurmerk omvat strenge controles, bijvoorbeeld door de waterkwaliteit op peil te houden, het gebruik van chemische stoffen en antibiotica tot een minimum te beperken en te voorkomen dat kweekvis ontsnapt. Ook wordt het gebruik van genetisch gemodificeerde vis en schelpdieren uitgesloten.  3. Eet je liever duurzaam gevangen vis? Dan is bijvoorbeeld het MSC-keurmerk (Marine Stewardship Council) in de meeste gevallen een goede optie. Maar helaas niet in alle gevallen. WWF ziet tot zijn teleurstelling dat de MSC-regels voor duurzame visserij op dit moment te ruim worden toegepast. Natuurorganisaties vinden dat MSC-certificering van een visserijvloot tot echte verduurzaming moet leiden. Daar moet de consument op kunnen vertrouwen. Daarom kan WWF niet achter alle certificeringen staan.


 

Snel weten welke vis je beter wel of niet kunt eten?

Download de VISwijzer app zodat je altijd kunt checken of je viskeuze verantwoord is.

 

Top 3 – deze bedreigde diersoorten kun je beter niet eten:

1. Paling
1. Paling
2. Blauwvintonijn
2. Blauwvintonijn
3. Sliptong
3. Sliptong

Top 3 – deze vissoorten zijn niet bedreigd en kun je wel eten:

1. Haring
1. Haring
2. Makreel
2. Makreel
3. Schar
3. Schar

Gerelateerde artikelen

Doe mee met Wereld Oceanen Dag

Vandaag is het Wereld Oceanen Dag! En dat moet gevierd worden, want we hebben heel veel te danken aan de oceanen. Ze voorzien ons van de helft van de zuurstof die we ademen, leveren ons voedsel, maar ook ingrediënten voor medicijnen, werkgelegenheid en een prachtige en onmisbare biodiversiteit. Daarnaast absorberen ze broeikasgassen en spelen daarmee in belangrijke rol in de regulering van het klimaat. Last but not least: oceanen zijn prachtig, zowel onder als boven de zeespiegel en bieden ons met hun schoonheid de nodige inspiratie en ontspanning.
Jij kunt op Wereld Oceanen Dag (maar natuurlijk ook daarna) iets terugdoen voor de oceanen. Daarom hierbij onze tips:
Meer info

Help de schildpad: 10 dingen die jij kunt doen

Vandaag is het De Internationale Dag van de Schildpad! En wat is nu een betere manier om deze speciale dag te vieren dan door bij te dragen aan de bescherming van deze kwetsbare dieren? Schildpadden zien er misschien wel uit alsof ze zichzelf goed kunnen beschermen door hun harde schild, maar eigenlijk zijn het hele kwetsbare dieren. In de afgelopen decennia is het aantal schildpadpopulaties drastisch afgenomen door zowel menselijke activiteiten als veranderingen in het klimaat. Hierdoor behoort bijna elke zeeschildpadsoort nu tot de bedreigde diersoorten maar ook met sommige zoetwaterschildpadden en landschildpadden gaat het niet goed. Lees hieronder 10 tips om te zien wat jij zoal kunt doen om zeeschildpadden te beschermen!
Meer info

Minder toerisme, meer zeeschildpadden op Sint-Eustatius

Het legseizoen voor schildpadden is op veel plekken wereldwijd weer begonnen. Zo ook in Caribisch Nederland, op Sint Eustatius. De rustige en lege stranden door de coronacrisis zijn ideaal voor leggende en opgroeiende schildpadden. Doordat er weinig kunstlicht van hotels langs de kust meer brandt, kunnen moederschildpadden makkelijker legplaatsen vinden en de kleine schildpadjes vinden makkelijker hun weg naar zee.
Meer info

Wereld Tonijn Dag: meer vraag naar tonijn door corona

Vandaag is het Wereld Tonijn Dag! Niet gek dat er een speciale dag voor deze vissoort bestaat, want deze dieren zijn erg waardevol. We zetten ze graag in de spotlight. Er bestaan tientallen tonijnsoorten die je over de hele wereld kunt vinden. Ze vertegenwoordigen zo’n 20% van de waarde van de totale vangst van alle zeevisserijen samen en meer dan 8% van alle wereldwijd verhandelde zeevruchten.
Meer info

Internationale druk op Nederlandse overheid voor instellen visserijvrije zone Haringvliet

Meer info

Bonaire zet mangroves in het zonnetje op Wereld Wetland Dag

Op 2 februari is het World Wetland Day. Wereldwijd besteden we op die dag extra aandacht aan het belang van wetlands, zo ook op Bonaire. Het Caribisch Nederlandse eiland Bonaire is rijk aan wetlands: niet alleen de bekende koraalriffen, maar ook zeegrasvelden en mangroves. Marine bioloog Sabine Engel zet zich vol passie in voor het behoud van de mangroves op Bonaire. Dat doet zij samen met een groep van dertig lokale vrijwilligers, die zich de ‘Mangrove Maniacs’ noemen.
Meer info