toekomstkunde20-21

Voedsel van ver

Les 49: Toekomstkunde over groente en fruit in de winter. Waar halen we ons eten vandaan als er buiten niks groeit? Kinderen ontdekken (thuis) wat het verband is tussen voedsel en duurzaamheid.

Seizoenen

In de supermarkt is vrijwel altijd in het jaar wel een gevarieerd aanbod aan groente en fruit te vinden. Ook als er in Nederland (bijna) niks groeit. Verwarmde kassen en voedsel van ver zorgen ervoor dat wij altijd kunnen eten wat willen. Is dat echt nodig? En wat voor effect heeft het als we net wat meer seizoensgroente en seizoensfruit zouden eten?

 

Deze les werd ingezet in een periode van verplicht thuisonderwijs. Je kunt de les ook klassikaal inzetten.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen zoeken naar groente en fruit in huis en bedenken waar dit vandaan komt. Ze leren over seizoensgroente en seizoensfruit én snappen waarom het niet altijd goed is als voedsel van ver komt. Vervolgens maken ze een speciale kaart, die ze thuis kunnen gebruiken om te raadplegen. Zo weten ze precies wanneer het het juiste seizoen is voor een bepaald stuk fruit of groente.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen leren over duurzaamheid en voedsel. Ze ontdekken waar groente en fruit vandaan komt.  Ze leren over seizoensgroente en seizoensfruit én snappen waarom het niet altijd goed is als voedsel van ver komt. Ze maken een eigen advieskaart, waarmee ze anderen kunnen vertellen over voedsel in de seizoenen.

Achtergrondinformatie van WWF

Shutterstock

WereldVoedselDag

WWF-Medewerker Corné van Dooren vertelt in zijn blog over WereldVoedselDag en het belang van eten in harmonie met de natuur.
Meer info
Natasja Oerlemans

Uit de stikstofimpasse: hét moment om het anders te doen

Al twee jaar moddert de politiek door met het maken van beleid dat zowel juridisch al ecologisch onvoldoende is onderbouwd om uit de stikstofimpasse te komen. Dit is dus hét moment om het anders te doen. Want de enige plek waar nu nog wel een goede aanpak kan worden afgesproken, is in het nieuwe regeerakkoord. Wij roepen de onderhandelaars daarom op eindelijk werk te maken van een ecologisch onderbouwde en juridisch houdbare stikstofreductie zodat natuurherstel kan beginnen en ondernemers, boeren, beleidsmakers weten waar ze aan toe zijn.
Meer info

Natuur het (Paas)haasje?

Terwijl heel Nederland geniet van de eerste warme zonnestralen en ontluikende natuur, voelt men in Den Haag de hete adem van de stikstofcrisis weer in de nek. Want de echte oplossing laat nog steeds op zich wachten. Hoewel de natuur zich hier niks van aan lijkt te trekken, weet ik als natuurbeschermer wel beter. De grutto gaat weer een moeizaam broedseizoen tegemoet, net als het korhoen en vele insecten, vogels en andere diersoorten. En zo rond de Paasdagen denk ik er onwillekeurig aan dat ook de haas nu op de rode lijst van bedreigde diersoorten staat. Kortom: er moet nu echt iets veranderen! 
Meer info
Gerhard van Roon / Hollandse Hoogte

Open brief aan Frans Timmermans

Geachte heer Timmermans,
Met de komst van uw Green Deal gaf u ons, 12 Nederlandse natuur- en milieuorganisaties én haar miljoenen aanhangers, hoop. Dat Europa er nu eindelijk voor kiest de groene weg in te slaan. Een Europa dat streeft naar natuurvriendelijke landbouw waarin volop ruimte is voor biodiversiteit. Waar wordt ingezet op natuurlijke landschapselementen en vernatting van landbouwgronden. Naar een Europa waar we veldleeuwerik en geelgors weer volop horen zingen, patrijzen voor ons uitschieten en waar boeren beloond worden voor het gastvrij onderbrengen van al die soorten planten en dieren, die afhankelijk zijn van het boerenland voor hun voortbestaan. En waar boeren een goed belegde boterham kunnen verdienen om onze Europese voedselzekerheid te waarborgen.
Meer info
Greg Armfield / WWF-UK

Recordlading soja in haven Amsterdam toont noodzaak Europese bossenwet

In de haven van Amsterdam is een schip uit Brazilië aangekomen met aan boord een van de grootste soja-ladingen ooit. Het megaschip de Pacific South vervoerde 100 duizend ton soja; de inhoud staat gelijk aan ruim 3.000 vrachtwagens. De exacte herkomst van de soja is onbekend. Dit is volgens WWF juist het probleem omdat veel van de Braziliaanse soja is gerelateerd aan ontbossing. Samen met andere natuur- en milieuorganisaties roept WWF de Europese Unie op om snel met sterke wetgeving te komen die natuur wereldwijd beschermt.
Meer info

Weidevogels in de problemen door droogte

De droogte van de afgelopen weken heeft grote gevolgen voor weidevogels. Vogels als de grutto en kievit hebben moeite hebben om voldoende voedsel te vinden, bovenop het gebrek aan geschikt leefgebied. En weidevogels hebben in het broedseizoen - dat nu in volle gang is - juist meer voedsel nodig om hun jongen te voeden.

Gelukkig werken boeren en burgers samen om de iconische vogels te helpen.
Meer info

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!