Schubdieren in nood

Toekomstkunde les 22

Het schubdier wordt ernstig bedreigd door stroperij. Ze worden in Afrika massaal gestroopt en in Azië worden zijn schubben vermalen tot medicijn en verkocht. Terwijl nooit bewezen is dat het echt een helende werking heeft.

Met deze Toekomstkunde-les leren kinderen wat een schubdier is en waarom ze zoveel gestroopt worden. Ze bedenken zelf een plan om dit dier te beschermen!

Groep 5 en 6

Kinderen leren over het schubdier. Ze ontdekken dat schubdieren vooral verhandeld worden om medicijnen van te maken in China. Als opdracht maken kinderen een eigen informatiefolder om aandacht te vragen voor het schubdier.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

Bij deze opdracht zijn kinderen vrij om te schrijven wat ze willen. Komen ze er niet uit? Geef de kinderen als optie iets te schrijven over de uiterlijke kenmerken van het schubdier.

Opdracht 2

Dit artikel van Kidsweek is de bron. Het geeft antwoord op een aantal vragen over het schubdier en is een goede introductie van het onderwerp. Lees het eventueel klassikaal.

Opdracht 4

Het kan helpen om deze opdracht klassikaal te doen of het digibord te gebruiken en de stappen in een soort schema te tekenen. De juiste volgorde staat hieronder:

Opdracht 5

Voor deze opdracht is een extra vel papier nodig. Per kind een half A4’tje zou voldoende kunnen zijn. Neem van te voren wat reclamefolders of flyers mee. Laat ze aan de kinderen zien ter inspiratie.

naturepl.com / Roland Seitre / WWF

Groep 7 en 8

Kinderen leren over de kenmerken van het schubdier, ontdekken wat er allemaal komt kijken bij stroperij en illegale handel tussen Afrika en Azië. Ze komen in actie door een folder te maken voor hun zelf bedachte natuurorganisatie, waarmee ze aandacht vragen voor de bescherming van het bijzondere schubdier.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

Laat kinderen zelf nadenken en op internet zoeken.

Een aantal antwoorden:

Lange tong: miereneter, kameleon, giraffe, slang.

Schubben: vissen, hagedis, slang, krokodil.

Staart om aan vast te houden: slingerapen, beermarter, opossum.

Opdracht 2

Dit artikel van Kidsweek is de bron. Het geeft antwoord op een aantal vragen over het schubdier en is een goede introductie van het onderwerp. Lees het eventueel klassikaal.

Opdracht 4

Het kan helpen om deze opdracht klassikaal te doen of het digibord te gebruiken en de stappen in een soort schema te tekenen. De juiste volgorde staat hieronder:

Opdracht 5

Voor deze opdracht is een extra vel papier nodig. Per kind een half A4’tje zou voldoende kunnen zijn. Neem van te voren wat reclamefolders of flyers mee. Laat ze aan de kinderen zien ter inspiratie.

Extra video

Verrijk je les met deze korte video! Schubdieren rollen graag in de modder. Dit speelse schubdier is in Namibië gefilmd tijdens zijn modderbad. Ze doen dit niet alleen voor hun plezier; de modder helpt namelijk bij het bestrijden van parasieten tussen de schubben en het werkt verkoelend.

Bekijk de video hier.

Andere berichten van WWF over dit onderwerp

Schubdier in China krijgt betere bescherming

Eind vorige week kondigde de Chinese regering aan dat de bescherming van het Chinese schubdier strenger wordt. Het schubdier, of pangolin, is het meest illegaal verhandelde zoogdier ter wereld en heeft deze strengere bescherming hard nodig. De beslissing komt op een moment dat de wereldwijde COVID-19-pandemie scherp in beeld heeft gebracht welke risico’s kleven aan het consumeren van pangolins en andere wilde dieren, die vaak op illegale en ongereguleerde markten worden verkocht.
Meer info
naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Vier tijgerwelpjes gespot in Maleisië

Tijgerbeschermers in Maleisië maakten onlangs een sprong van blijdschap: op de geheugenkaart van één van de cameravallen die in het Maleisische regenwoud waren opgesteld, stonden nieuwe beelden van een tijgerin met maar liefst 4 welpen!
Meer info
Ami Vitale / WWF-UK

Dit is de impact van de coronacrisis op rangers

Op Internationale Ranger Dag - 31 juli - eren we de mannen en vrouwen die onze kwetsbare natuur, dag en nacht, beschermen. Zij zijn de eersten die pandemieën helpen voorkomen door stroperij en ontbossing tegen te gaan.
Meer info

Online handel wilde dieren in Nederland niet altijd legaal

Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar illegale online handel van zeldzame vogels en reptielen in Nederland en België. De resultaten van het zogeheten Wildlife Cybercrime project zijn vandaag naar buiten gebracht.
Meer info
naturepl.com / Neil Aldridge / WWF

China: Schubdierschubben niet meer toegestaan in traditionele medicijnen

Nadat China eind vorige week al de beschermingsstatus van het Chinese schubdier verhoogde naar het hoogste niveau, maakte het land op 11 juni bekend dat het gebruik van schubdierschubben in traditionele medicijnen volledig wordt verboden. De schubben van het schubdier of pangolin mogen niet langer voorkomen op de ingrediëntenlijst in het handboek voor Chinese medicijnen. Dit is geweldig nieuws voor de pangolins in Afrika en Azië, het meest illegaal verhandelde zoogdier ter wereld. Maar zolang de vraag naar schubdieren blijft bestaan zal de illegale handel niet stoppen, waarschuwt WWF.
Meer info
Christiaan van der Hoeven / WWF-Netherlands

Illegale handel in wilde dieren, bushmeat en pandemieën

In het rapport De vernietiging van de natuur en de opkomst van pandemieën onderzocht WWF de oorzaken van de COVID-19 pandemie. De onderzoekers beschrijven hoe de vernietiging van ecosystemen en de overexploitatie van dierlijke hulpbronnen, zoals de handel in wilde dieren, een belangrijk aandeel hebben in het ontstaan van deze ziekten. Zolang er nog dagelijks veel mensen ziek worden en overlijden heeft de volksgezondheid de allerhoogste prioriteit. Ondertussen wordt er nagedacht over de onderliggende factoren die de opkomst van epidemieën mogelijk maken. Het is van levensbelang dat we beter begrijpen wat de rol van natuurlijke ecosystemen is als verdediging tegen de verspreiding van ziekten.
Meer info

Lessenoverzicht

Bekijk de andere lessen van Toekomstkunde.