Rogério de Castro Duarte e Silva / WWF-Brazil

De bedreigingen voor de jaguar

Het leefgebied van de jaguar wordt steeds kleiner.

 • Verlies van leefgebied
 • Mens-dierconflicten
 • Stroperij

Waarom wordt de jaguar bedreigd?

Het leefgebied van de jaguar staat onder druk. Grote stukken bos zijn gekapt en de overgebleven stukken zijn niet meer verbonden. Jaguars kunnen moeilijker aan voedsel komen en vinden niet snel een partner. Ook wordt de jaguar bedreigd door stroperij. De vraag naar de mooie vacht van de jaguar is afgenomen, maar er wordt nog steeds op dit prachtige dier gejaagd. Sinds kort is er een toename van de vraag naar zijn botten als ingrediënt voor traditionele medicijnen. 

Staffan Widstrand / WWF

Soorten bedreigingen

 • 1

  Verlies van leefgebied

  In Zuid-Amerika, het leefgebied van de jaguar, wordt in een rap tempo ontbost. Dit gebeurt onder andere om plaats te maken voor sojavelden. De jaguar houdt weinig leefgebied over en verliest daarmee ook prooidieren. 

  Lees verder
 • 2

  Mens-dierconflicten

  Als er op hun oorspronkelijke prooi gejaagd wordt of als deze uitsterft, kan het zo zijn dat de jaguar op zoek gaat naar makkelijke prooien, zoals vee. Veel boeren zien jaguars als een probleem omdat ze schade aanrichten aan hun enige vorm van inkomsten. Om deze reden worden de dieren regelmatig doodgeschoten.

  Lees verder
 • 3

  Stroperij

  Met dank aan anti-bontcampagnes en wetten is de jacht op jaguars gelukkig iets afgenomen. Er wordt helaas nog steeds op jaguars gejaagd. Hun lichaamsdelen worden gebruikt in traditionele Chinese medicijnen als vervanger voor de lichaamsdelen van de tijger waar er steeds minder van zijn. De jacht op de jaguar is illegaal. Hier trekken stropers zich echter weinig van aan.

  Lees verder

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de jaguar

Richard Barrett / WWF-UK
Amazone
Amazone
De Amazone is gigantisch, maar er is enorm veel bos verloren gegaan in de laatste jaren.
Stéphanie van den Merkhof
Atlantisch Regenwoud
Atlantisch Regenwoud
Er leven duizend soorten vogels, 24 apensoorten en op één hectare staan wel 440 verschillende bomen.
Juan Pratginestos / WWF
Pantanal
Pantanal
De Pantanal is een soort soepkom, die ieder half jaar bijna helemaal volloopt met water uit de omringende bergen en rivieren.

Resultaten en updates

Day's Edge Productions / WWF-US

Nieuwe hoop voor Braziliaanse Amazone

Na een spannende nek-aan-nek-race is de Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva als winnaar uit de bus gekomen. "Deze verkiezingsuitslag is een opluchting voor Brazilië, het Amazone-regenwoud en voor de hele wereld", zegt het Wereld Natuur Fonds in een reactie.
Meer info
naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Het zal je maar gebeuren... een jaguar in je achtertuin

In de Braziliaanse Amazone ontstaan steeds vaker conflicten tussen grote roofdieren als de jaguar en de lokale bevolking. WWF geeft daarom workshops om mens en dier vredig te laten samenleven.
Meer info
Day's Edge Productions

Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur

Van bergen met gletsjers tot kleurige koraalriffen, en van dichte regenwouden tot golvende zandduinen aan de kust. Rivierdolfijnen, jaguars, een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en diverse inheemse gemeenschappen. Colombia is een land van uitersten, met prachtige én onmisbare natuur: deze zorgt voor schone lucht, schoon water, voedsel, medicijnen en de opslag van CO2. Het beschermen en behouden van die natuur is dan ook ontzettend belangrijk. Heritage Colombia kondigt aan 32 miljoen hectare natuur te beschermen, waarvan 15 miljoen hectare mariene gebied en 3 miljoen hectare land de komende tien jaar toegevoegd worden aan de al bestaande beschermde gebieden. Ter vergelijking: de totale oppervlakte van Nederland is 4,2 miljoen hectare!
Meer info
Jorge André Diehl / WWF-Brazil

Nieuwste jaguartelling: 90 dieren gespot in zuidwesten Atlantisch Regenwoud

Ga d'r maar aanstaan: jaguars tellen in een dichte jungle groter dan de provincie Gelderland. Meer dan 200 cameravallen spotten zo'n 90 jaguars in het gebied rond de wereldberoemde Iguaçu-watervallen. Bij de vorige telling leefden in dit deel van het Atlantisch Regenwoud zo'n 105 volwassen dieren. Is de jarenlange groei gestopt?
Meer info
NPO 3FM - Ben Houdijk

3FM Serious Request haalt met terugkeer Glazen Huis €2.000.183,- op voor het Wereld Natuur Fonds

3FM Serious Request 2021 heeft in totaal €2.000.183,- opgebracht voor het Wereld Natuur Fonds!
Meer info
Staffan Widstrand / WWF

Landaankoop Atlantisch regenwoud

Met behulp van donateurs heeft WWF land aangekocht in het Atlantisch regenwoud, en hiermee het beschermd gebied uitgebreid.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Is de jaguar jouw favoriete dier?

Bestel een jaguarproduct uit onze webshop

Adopteer een jaguar en groei mee

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

WWF-knuffel Jaguar (19 cm)

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Coq en Pâte romper - Jaguar - lichtgroen

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}
naturepl.com / Lynn M. Stone / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!