Y.-J. Rey-Millet / WWF

De bedreigingen voor de jaguar

Gebruikt voor medicijnen

 • Ontbossing
 • Tekort aan leefruimte
 • Traditionele medicijnen

Waarom wordt de jaguar bedreigd?

De vraag naar de mooie vacht van de jaguar is gelukkig afgenomen, maar er wordt nog steeds op dit prachtige dier gejaagd. Sinds kort is er een toename van de vraag naar zijn botten als ingrediënt voor traditionele medicijnen. De jaguar verliest steeds meer van zijn leefgebied doordat bos wordt omgezet in landbouwgrond.

Staffan Widstrand / WWF

Soorten bedreigingen

 • 1

  Stroperij

  Met dank aan anti-bontcampagnes en wetten is de jacht op jaguars gelukkig iets afgenomen. Er wordt helaas nog steeds op jaguars gejaagd. Hun lichaamsdelen worden gebruikt in traditionele Chinese medicijnen als vervanger voor de lichaamsdelen van de tijger waar er steeds minder van zijn. De jacht op de jaguar is illegaal. Hier trekken stropers zich echter weinig van aan.

  Lees verder
 • 2

  Verlies van habitat

  De Amazone, het leefgebied van de jaguar, wordt in een rap tempo ontbost. Dit gebeurt onder andere om plaats te maken voor sojavelden. De jaguar houdt weinig leefgebied over en verliest daarmee ook prooidieren. 

  Lees verder
 • 3

  Mens-dierconflicten

  Als er op hun oorspronkelijke prooi gejaagd wordt of als deze uitsterft, kan het zo zijn dat de jaguar op zoek gaat naar makkelijke prooien, zoals vee. Veel boeren zien jaguars als een probleem omdat ze schade aanrichten aan hun enige vorm van inkomsten. Om deze reden worden de dieren regelmatig doodgeschoten.

  Lees verder

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de jaguar

Amazone
Amazone
De Amazone is gigantisch, maar er is enorm veel bos verloren gegaan in de laatste jaren.
Brazilië
Brazilië
De wereld van de jaguar, de manenwolf en de reuzenmiereneter.

Resultaten en updates

Landaankoop Atlantisch regenwoud

Met behulp van donateurs heeft WWF land aangekocht in het Atlantisch regenwoud, en hiermee het beschermd gebied uitgebreid.
Meer info

Mijlpaal: betere bescherming voor de jaguar

14 jaguarlanden in Midden- en Zuid-Amerika, WWF en andere organisaties hebben 29 november uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Jaguar. Tegelijkertijd presenteerden zij een plan voor betere bescherming van de jaguar.
Meer info

Schrijf je in

Blijf op de hoogte!

naturepl.com / Lynn M. Stone / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!