Plant een minibos in je eigen tuin

UITVERKOCHT!

WEGENS SUCCES UITVERKOCHT!

Koop nu een minibos-pakket bij de Intratuin. Voor ieder verkocht pakket plant het Wereld Natuur Fonds 3 bomen in het Atlantisch Regenwoud in Brazilië. Je helpt dus niet alleen de vlinders in je eigen tuin maar ook de jaguar in het regenwoud! Een bosje hier en een bosje daar.

Met het minibos-pakket van het Wereld Natuur Fonds, Tuinbranche Nederland en IVN natuureducatie doe je iets goeds voor de natuur én voor je eigen tuin. We hebben voor 3m2 tuin een makkelijk te planten minibos-pakket samengesteld met inheemse bomen, struiken en zaden. Inheemse planten die goed zijn voor de biodiversiteit en die aangepast zijn aan ons klimaat. Dat is belangrijk want de Nederlandse natuur staat onder druk. Je krijgt heldere plantinstructies, onderhoudstips en inspiratie.  Zo kan iedereen een stuk van zijn tuin omtoveren tot een minibos. Een bosje hier.

En we gaan nog verder

Door wereldwijde ontbossing zijn we inmiddels de helft van de bossen op aarde verloren. Waren er zo’n 200 jaar geleden nog 6 biljoen bomen op aarde, nu zijn het er nog maar 3 biljoen. Om de aarde leefbaar te houden moeten we bestaand bos beter beschermen en ontboste gebieden duurzaam herstellen. Voor elk pakket planten we daarom 3 bomen in het Atlantisch Regenwoud in Brazilië. Dit bijzondere regenwoud herbergt een groot aantal diersoorten, de kleurrijkste vogels en ruim 400 verschillende soorten bomen. Helaas raken we dit prachtige bos in een alarmerend tempo kwijt. Daarom richten we ons op de bescherming en herstel van de bossen in dit gebied. Met een bosje hier draag je bij aan een bosje daar.

Het minibos pakket

 • 9 verschillende inheemse bomen en planten:

  1. Kardinaalsmuts (Euonymus europeus)
  2. Sporkehout (Rhamnus frangula)
  3. Rode kornoelje (Cornus sanguinea)
  4. Zoete kers (Prunus avium)
  5. Sleedoorn (Prunus spinosa)
  6. Hazelaar (Corylus avellana)
  7. Lijsterbes (Sorbus aucuparia)
  8. Boswilg (Salix caprea)   
  9. Egelantier (Rosa rubiginosa)

 • Bomenwaaier met kaarten van inheemse bomen en planten, vol kenmerken en verzorgingstips
 • Zakje zaad met vlindervriendelijke bloemen.
Day's Edge Productions _ WWF-US

Wat doet WWF?

We zetten nu in op het beschermen en herstellen van urgente gebieden in Zuid-Amerika: de Amazone, de Pantanal, de Cerrado en het Atlantisch Regenwoud.

 • 1

  Brandpreventie

  We geven trainingen, cursussen en workshops voor lokale brandbestrijders. Tijdens deze bijeenkomsten worden brandblustechnieken besproken en preventiemogelijkheden besproken en geoefend.

 • 2

  Wetgeving

  Met lobby en juridische stappen, zoals rechtzaken tegen de overheid van Brazilië, houden we samen met de inheemse bevolking de huidige bescherming van de Amazone, Pantanal, Cerrado en Atlantisch Regenwoud in stand. Hiermee pakken we de oorzaken van bosbranden aan.


  We zetten in op handhaving van wetgeving tegen illegale praktijken zoals het kappen en in brand steken van beschermd bosgebied.

 • 3

  Bosherstel

  We raken het Atlantisch Regenwoud in hoog tempo kwijt. Ooit was dit gebied 30 keer zo groot als Nederland, inmiddels is ruim 80% verdwenen. Dat maakt het Atlantisch Regenwoud één van de meest bedreigde gebieden ter wereld.

  We willen de kleine, versnipperde stukjes bos weer met elkaar verbinden. De zaailingen die we planten zijn inheems en zijn een mix tussen soorten waarvan de zaden verspreid worden door de wind en door vogels, en tussen snel- en langzaam groeiende bomen. Op deze manier ontstaat een zo divers mogelijk bos, waar zoogdieren, vogels, insecten en amfibieën weer een thuis kunnen vinden.

Dit bereiken we dankzij jullie steun

Updates & meer informatie

Hkun Lot

Een gebied van 10 keer Nederland ontbost in Azië, Afrika en Zuid-Amerika voor landbouw

In de periode tussen 2004 en 2017 is in Azië, Afrika en Zuid-Amerika in totaal 43 miljoen hectares natuur vernietigd. Dit is een gebied ter grootte van tien keer Nederland. De tropische bossen zijn kaalgekapt om met name ruimte te creëren voor landbouw. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde overzichtsrapport 'Deforestation fronts: Drivers and responses in a changing world' van WWF.
Meer info

‘Zero deforestation’ in het Atlantisch Regenwoud in Paraguay

Het parlement is akkoord gegaan met de verlenging van de Atlantic Forest Law. Reden voor een klein feestje voor WWF en een coalitie van zo’n 60 natuur-, milieu- en gezondheidsorganisaties die zich inzetten voor dit belangrijke gebied. Het moratorium op ontbossing is een overwinning voor het Atlantisch Woud en de mensen die ervan afhankelijk zijn.
Meer info
Marizilda Cruppe / WWF-UK

Bijna 1.2 miljoen burgers willen Europese Bossenwet om wereldwijde ontbossing te stoppen

Meer dan een miljoen (1.193.652) Europeanen, waaronder veel Nederlanders, roepen de EU op om te zorgen voor een ambitieuze Bossenwet, waardoor alleen nog ontbossingsvrije producten op de Europese markt zijn toegestaan. Niet eerder hebben zo veel burgers zich tijdens een zogenoemde publieksconsultatie van de Europese Commissie uitgesproken over een natuurthema. De oproepen worden maandag aangeboden aan minister Schouten (LNV) en Eurocommissaris Timmermans.
Meer info
Briano / WWF Australië

60.000 koala’s getroffen door bosbranden

Meer dan 60.000 koala’s werden getroffen door de bosbrandencrisis in Australië eerder dit jaar, blijkt uit een rapport van WWF. De boombewonende buideldieren stierven in de vlammen of hadden te maken met verwondingen, inademing van rook, hittestress, uitdroging, verlies van leefgebied, verminderd voedsel, verhoogd risico ten prooi te vallen aan roofdieren en conflicten met andere dieren in het niet-verbrande bos waar ze naartoe waren gevlucht. WWF kondigt een herstelplan aan om het aantal koala’s in Australië weer te laten toenemen.
Meer info
Greg Armfield / WWF-UK

Ontbossing Braziliaanse Amazone op hoogste niveau sinds 2008

Uit satellietdata van het Braziliaanse ruimteagentschap INPE blijkt dat in de periode van augustus 2019 tot eind juli 2020 11.000 vierkante kilometer Amazonebos verloren is gegaan. In de afgelopen 12 jaar is de ontbossing in het Braziliaanse deel van de Amazone niet zo hoog geweest als nu. “Hoe veel rampjaren kan de Amazone nog hebben?”
Meer info
Andre Zumak / WWF Brazil

Recordaantal branden in de Amazone en Pantanal

Oktober wordt een van de ergste maanden in de geschiedenis van branden in de Braziliaanse Amazone en Pantanal. Uit de cijfers die het nationale instituut voor ruimteonderzoek van Brazilië (INPE) publiceerde, blijkt dat het aantal uitbraken toenam ten opzichte van oktober vorig jaar. In oktober van dit jaar waren er 17.326 branden in de Amazone, vorig jaar waren dat er 7855. Ook de situatie in het grootste wetland ter wereld, de Pantanal, is verslechterd; er waren in oktober dit jaar 2.856 uitbraken ten opzichte van 2.430 in 2019.
Meer info
Day's Edge Productions WWF-US

Wat kan ik nog meer doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!