Plant een minibos in je eigen tuin

Nog een keertje!

Plant een minibos in je eigen tuin

De verkoop van de minibos-pakketten is weer gestart. Voor ieder verkocht pakket plant het Wereld Natuur Fonds 3 bomen in het Atlantisch Regenwoud in Brazilië. Je helpt dus niet alleen de vlinders in je eigen tuin maar ook de jaguar in het regenwoud! Een bosje hier en een bosje daar.

Bestel hier je minibos.

Met het minibos-pakket van het Wereld Natuur Fonds, Tuinbranche Nederland en IVN natuureducatie doe je iets goeds voor de natuur én voor je eigen tuin. We hebben voor 3m2 tuin een makkelijk te planten minibos-pakket samengesteld met inheemse boompjes. Inheemse boompjes die goed zijn voor de biodiversiteit en die aangepast zijn aan ons klimaat. Dat is belangrijk want de Nederlandse natuur staat onder druk. Je krijgt heldere plantinstructies, onderhoudstips en inspiratie. Zo kan iedereen een stuk van zijn tuin omtoveren tot een minibos. Een bosje hier.

En we gaan nog verder

Door wereldwijde ontbossing zijn we inmiddels de helft van de bossen op aarde verloren. Waren er zo’n 200 jaar geleden nog 6 biljoen bomen op aarde, nu zijn het er nog maar 3 biljoen. Om de aarde leefbaar te houden moeten we bestaand bos beter beschermen en ontboste gebieden duurzaam herstellen. Voor elk pakket planten we daarom 3 bomen in het Atlantisch Regenwoud in Brazilië. Dit bijzondere regenwoud herbergt een groot aantal diersoorten, de kleurrijkste vogels en ruim 400 verschillende soorten bomen. Helaas raken we dit prachtige bos in een alarmerend tempo kwijt. Daarom richten we ons op de bescherming en herstel van de bossen in dit gebied. Met een bosje hier draag je bij aan een bosje daar.

Het minibos-pakket

 • 9 verschillende inheemse boompjes:

  1. Carpinus betulus (Haagbeuk)
  2. Rhamnus frangula (Sporkehout)
  3. Cornus sanguinea (Rode kornoelje)
  4. Cretaegus monogyna (Meidoorn)
  5. Betula pendula (Ruwe Berk)
  6. Corylus avellana (Hazelaar)
  7. Sorbus aucuparia (Lijsterbes)
  8. Salix caprea (Boswilg)
  9. Rosa rubiginosa (Egelantier)

Bestel hier dit pakket.

Day's Edge Productions _ WWF-US

Wat doet WWF?

We zetten nu in op het beschermen en herstellen van urgente gebieden in Zuid-Amerika: de Amazone, de Pantanal, de Cerrado en het Atlantisch Regenwoud.

 • 1

  Brandpreventie

  We geven trainingen, cursussen en workshops voor lokale brandbestrijders. Tijdens deze bijeenkomsten worden brandblustechnieken besproken en preventiemogelijkheden besproken en geoefend.

 • 2

  Wetgeving

  Met lobby en juridische stappen, zoals rechtzaken tegen de overheid van Brazilië, houden we samen met de inheemse bevolking de huidige bescherming van de Amazone, Pantanal, Cerrado en Atlantisch Regenwoud in stand. Hiermee pakken we de oorzaken van bosbranden aan.


  We zetten in op handhaving van wetgeving tegen illegale praktijken zoals het kappen en in brand steken van beschermd bosgebied.

 • 3

  Bosherstel

  We raken het Atlantisch Regenwoud in hoog tempo kwijt. Ooit was dit gebied 30 keer zo groot als Nederland, inmiddels is ruim 80% verdwenen. Dat maakt het Atlantisch Regenwoud één van de meest bedreigde gebieden ter wereld.

  We willen de kleine, versnipperde stukjes bos weer met elkaar verbinden. De zaailingen die we planten zijn inheems en zijn een mix tussen soorten waarvan de zaden verspreid worden door de wind en door vogels, en tussen snel- en langzaam groeiende bomen. Op deze manier ontstaat een zo divers mogelijk bos, waar zoogdieren, vogels, insecten en amfibieën weer een thuis kunnen vinden.

Dit bereiken we dankzij jullie steun

Updates & meer informatie

Journalist en natuurbeschermer vermoord in Amazone

Onze angst is bewaarheid: op 15 juni zijn de lichamen gevonden van de Braziliaanse onderzoeker Bruno Araújo Pereira (41) en de Britse journalist Dom Phillips (57). De twee raakten eerder deze maand vermist in het Amazonegebied. Phillips, werkzaam voor The Guardian, en Pereira, werkzaam voor een organisatie gericht op het beschermen van inheemse gemeenschappen in Brazilië, waren in een afgelegen deel van de Amazone bezig met research voor een boek. Het gebied wordt geteisterd door illegale visserij, houtkap, mijnbouw en drugshandel.

WWF betuigt haar solidariteit en steun aan de families, vrienden en collega’s van Bruno en Dom.
Meer info
naturepl.com / Staffan-Widstrand / WWF

Ssssssst…. Geluid verdwijnt uit Amazone door branden

Wie wel eens in een regenwoud geweest is, weet het: overal hoor je geluid. Vogels die zingen, insecten die tjirpen, een miereneter die over de grond scharrelt, een luiaard die op zijn gemak door de boom beweegt. Onderzoekers ontdekten pasgeleden dat het in de Amazone juist steeds stiller wordt.
Meer info
wwf

Baanbrekend rapport van WWF en het Rode Kruis toont aan hoe de natuur levens kan redden

Natuurvernietiging heeft een enorme impact op de biodiversiteit in de Amazone en de Cerrado. Veel diersoorten verloren al tussen de 25 en 65 procent van hun oorspronkelijke verspreidingsgebied. Dit blijkt uit onderzoek van WWF Brazilië.
Meer info
Zig Koch / WWF

Oorlog en aankomende verkiezingen doen ontbossing Amazone stijgen

In de eerste vier maanden van 2022 steeg de ontbossing in de Braziliaanse Amazone met bijna 70 procent. In april was er zelfs een toename van 75 procent (!), in die maand werd 1.102 km2 regenwoud vernietigd. Dat is meer dan al het bos van de Veluwe.
Meer info
David Bebber / WWF-UK

Dieren verliezen tot 65 procent leefgebied door toename landbouw en veeteelt

Natuurvernietiging heeft een enorme impact op de biodiversiteit in de Amazone en de Cerrado. Veel diersoorten verloren al tussen de 25 en 65 procent van hun oorspronkelijke verspreidingsgebied. Dit blijkt uit onderzoek van WWF Brazilië.
Meer info
Jaime Rojo / WWF-US

Het kantelpunt van de Amazone komt steeds dichterbij, wat betekent dit?

Het is het grootste overgebleven regenwoud ter wereld. Je vindt er eeuwenoude bomen, heldere rivieren, dieren als de jaguar en honderden inheemse gemeenschappen. De Amazone is niet alleen bijzonder, maar ook onmisbaar.
Meer info
Day's Edge Productions WWF-US

Wat kan ik nog meer doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!