www.JSGrove.com / WWF
toekomstkunde19-20

Het klimaat verandert

Les 5: Toekomstkunde over smeltende gletsjers en de stijgende zeespiegel.

Het klimaat is de laatste tijd vaak in het nieuws. Wat verandert er aan het klimaat? Hoe komt dat? En wat kunnen we er tegen doen? Toekomstkunde haakt aan op het onlangs verschenen VN-rapport waaruit blijkt dat gletsjers sneller smelten en de temperatuur op aarde in de laatste jaren hoger is geworden.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen leren over gletsjers en wat er gebeurt als er meer water in zee komt. Ze vragen aandacht voor een klimaatthema dat ze het meest aanspreekt, aanhakend bij de klimaatprotesten van de afgelopen weken.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen leren dat gletsjers smelten en dat de zeespiegel stijgt. Ze blikken vooruit naar de toekomst; wat zijn de gevolgen van klimaatverandering voor de lange termijn? Met een interview trekken ze hun eigen conclusie.

Vliegende adelaar (Haliaeetus albicilla) Ola Jennersten / WWF-Sweden

Vlieg mee met een arend

Verrijk je les met een video! In de Alpen hebben mensen een camera geplaatst op een arend. Je ziet de arend op grote hoogte vliegen over de bergen. De makers willen met het filmpje aandacht vragen voor klimaatverandering, omdat het blijkt dat er steeds minder sneeuw ligt in de Alpen.

Bekijk de video hier.

Achtergrondinformatie van WWF

wwf

Baanbrekend rapport van WWF en het Rode Kruis toont aan hoe de natuur levens kan redden

Natuurvernietiging heeft een enorme impact op de biodiversiteit in de Amazone en de Cerrado. Veel diersoorten verloren al tussen de 25 en 65 procent van hun oorspronkelijke verspreidingsgebied. Dit blijkt uit onderzoek van WWF Brazilië.
Meer info
naturepl.com / Inaki Relanzon / WWF

IPCC: Stop met klimaatvernietigende investeringen, investeer nu in klimaatoplossingen

De huidige investeringen in klimaatvernietigende activiteiten moeten zo snel mogelijk worden gestopt en dat geld moet aan oplossingen worden besteed die de CO2-uitstoot verminderen. We kunnen 40% uitstootvermindering bereiken die nodig is om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te bereiken met energiebesparende maatregelen. Eén van de belangrijkste conclusies uit het vandaag verschenen IPCC-rapport is dat de komende acht jaar cruciaal zijn om met deze maatregelen en oplossingen aan de slag te gaan.
Meer info
Global Warming Images / WWF

De Noordpool: een nieuwe zonbestemming?

Een blauwe lucht, een stralende zon, en een thermometer die 35 graden aangeeft. Iedereen in Nederland zoekt verkoeling en zucht onder de hitte. En dan is het pas maart! Het klinkt surrealistisch, maar dit is precies wat er in het Noordpoolgebied gebeurt. Het gebied zou langzaam moeten ontwaken uit de winterperiode nu de dagen langer worden. In plaats daarvan kampt deze koude, witte wereld met een hittegolf waardoor de temperaturen 30 graden hoger liggen dan normaal. Wat is er aan de hand?
Meer info

NPO 3FM Serious Request met Wereld Natuur Fonds in actie tegen klimaatverandering

De klimaatcrisis is een feit en daarom komt 3FM Serious Request dit jaar voor het Wereld Natuur Fonds in actie tegen klimaatverandering. Dat gebeurt door aandacht te vragen voor de regenwouden van Zuid-Amerika: die bossen vormen een groen schild dat de hele aarde beschermt tegen te snelle opwarming.
Meer info
Ante Gugić

De ‘Amazone van Europa’

Vandaag roept UNESCO het Mur-Drava-Donau-gebied uit als het eerste biosfeerreservaat ter wereld. Het strekt zich uit over maar liefst 5 landen. Met de huidige klimaatcrisis en de aanzienlijke afname van de biodiversiteit, vertegenwoordigt dit een historische stap in de opbouw van een nieuw tijdperk voor mens en natuur in Europa.
Meer info
Brent Stirton / Getty Images

Meer dan 260.000 kilometer vrij stromende rivieren in gevaar door waterkrachtcentrales

Een nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Global Sustainability stelt voor het eerst vast dat meer dan 260.000 kilometer vrij stromende rivieren gevaar lopen door de plannen voor nieuwe waterkrachtcentrales. Iconische rivieren zoals de Amazone, Congo en Salween worden opgeknipt door deze ontwikkelingen.
Meer info

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!