toekomstkunde20-21

Plastic in de natuur

Les 66: Je komt het overal tegen in de natuur: plastic. Via de rivieren komt dit plastic in de zee terecht en daar vormt het een bedreiging voor veel zeedieren, zoals walvissen! Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er zo min mogelijk plastic in de natuur terecht komt? En welke rol kan statiegeld spelen? Dat gaan de kinderen leren tijdens deze les van Toekomstkunde!

Zwerfafval

Wist je dat er per jaar wel 11 miljoen ton plastic in de zee terecht komt? Dat zijn 11 Olympische zwembaden gevuld met plastic per uur! Dat moet natuurlijk stoppen. Maar hoe zorgen we ervoor dat dit stopt? De kinderen leren meer over het plasticprobleem en bedenken een creatieve oplossing voor het inzamelen van statiegeld!

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Tijd voor een klassenbingo! Wie uit de klas ruimt vaak plastic op? Of wie heeft een mooie duurzame broodtrommel? De kinderen verdiepen zich in het statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Hoe kan dit helpen bij het oplossen van het plasticprobleem? Ze ontwerpen een aantrekkelijke afvalbak, zodat mensen hun afval met plezier weggooien!

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Tijd voor een klassenbingo! Wie uit de klas ruimt vaak plastic op? Of wie heeft een mooie duurzame broodtrommel? De kinderen verdiepen zich in het statiegeld op kleine flesjes en blikjes en bedenken zelf een oplossing voor het zwerfafval en plastic in de natuur. Ze ontwerpen een aantrekkelijke afvalbak, zodat mensen hun afval met plezier weggooien!

Zapp Your Planet Plasticjagers op school

Deze les sluit aan bij de actie Zapp Your Planet Plasticjagers van WWF en NPO Zapp. Voor deze actie is er nog een les beschikbaar, over walvissen

Én vergeet vooral niet om het gratis actiepakket aan te vragen (op = op). Zo kun je met jouw groep op een leuke manier in actie komen voor de walvis en een plasticvrije zee! Je vraagt het pakket aan via de overzichtspagina. Daar vind je ook ander leuk videomateriaal van NPO Zapp.

 

Naar de overzichtspagina

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!