toekomstkunde20-21

De zeespiegel stijgt

Les 52: Toekomstkunde over de zeespiegel en het klimaat. Doordat de aarde opwarmt, stijgt de zeespiegel. Hoe houden we het hoge water tegen en waardoor stijgt het water precies? Een les met een leuk proefje!

Opwarming

De zeespiegel stijgt omdat gletsjers en grote ijskappen smelten. Dat komt weer omdat het steeds warmer wordt op aarde.

Kinderen ontdekken tijdens deze les welke gevolgen dat nu al heeft in sommige delen van de wereld. Ook kijken ze naar ons land. Hoe houden wij het zeewater tegen? En waarom zorgt smeltend ijs voor een hogere zeespiegel?

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen bekijken een fragment over een dorp in Indonesië dat langzaam in zee verdwijnt. Vervolgens bekijken ze de situatie in Nederland. Hoe helpen onze dijken en dammen tegen hoogwater? Om het verschil tussen landijs en zeeijs te begrijpen, voeren ze een echt proefje uit met ijs en water. Hiervoor zijn benodigdheden nodig, die staan op het werkblad. Afsluitend nemen ze een radiobericht op over het proefje dat ze gedaan hebben.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen bekijken een fragment over een dorp in Indonesië dat langzaam in zee verdwijnt. Vervolgens vertalen ze dat naar Nederland. Hoe worden onze kusten beschermd? En wat zijn natuurlijke oplossingen tegen hoogwater? Om het verschil tussen landijs en zeeijs te begrijpen, voeren ze een echt proefje uit met ijs en water. Hiervoor zijn benodigdheden nodig, die staan op het werkblad. Afsluitend nemen ze een radiobericht op over de zeespiegelstijging en het proefje dat ze uitgevoerd hebben.

Achtergrondinformatie van WWF

Kustverdediging tussen dubbele dijken: veilige, natuurlijke en goedkopere oplossing

Door eb en vloed weer toe te laten in een zogeheten ‘wisselpolder’ tussen twee dijken, kan de verdediging van de kust een stuk duurzamer, natuurlijker én goedkoper worden. Dat schrijven Jim van Belzen, Gerlof Rienstra en Tjeerd Bouma in een rapport dat vandaag wordt gepresenteerd. Het rapport is geschreven in opdracht van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info
wwf

Baanbrekend rapport van WWF en het Rode Kruis toont aan hoe de natuur levens kan redden

Natuurvernietiging heeft een enorme impact op de biodiversiteit in de Amazone en de Cerrado. Veel diersoorten verloren al tussen de 25 en 65 procent van hun oorspronkelijke verspreidingsgebied. Dit blijkt uit onderzoek van WWF Brazilië.
Meer info
naturepl.com / Inaki Relanzon / WWF

IPCC: Stop met klimaatvernietigende investeringen, investeer nu in klimaatoplossingen

De huidige investeringen in klimaatvernietigende activiteiten moeten zo snel mogelijk worden gestopt en dat geld moet aan oplossingen worden besteed die de CO2-uitstoot verminderen. We kunnen 40% uitstootvermindering bereiken die nodig is om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te bereiken met energiebesparende maatregelen. Eén van de belangrijkste conclusies uit het vandaag verschenen IPCC-rapport is dat de komende acht jaar cruciaal zijn om met deze maatregelen en oplossingen aan de slag te gaan.
Meer info
Global Warming Images / WWF

De Noordpool: een nieuwe zonbestemming?

Een blauwe lucht, een stralende zon, en een thermometer die 35 graden aangeeft. Iedereen in Nederland zoekt verkoeling en zucht onder de hitte. En dan is het pas maart! Het klinkt surrealistisch, maar dit is precies wat er in het Noordpoolgebied gebeurt. Het gebied zou langzaam moeten ontwaken uit de winterperiode nu de dagen langer worden. In plaats daarvan kampt deze koude, witte wereld met een hittegolf waardoor de temperaturen 30 graden hoger liggen dan normaal. Wat is er aan de hand?
Meer info

NPO 3FM Serious Request met Wereld Natuur Fonds in actie tegen klimaatverandering

De klimaatcrisis is een feit en daarom komt 3FM Serious Request dit jaar voor het Wereld Natuur Fonds in actie tegen klimaatverandering. Dat gebeurt door aandacht te vragen voor de regenwouden van Zuid-Amerika: die bossen vormen een groen schild dat de hele aarde beschermt tegen te snelle opwarming.
Meer info
Ante Gugić

De ‘Amazone van Europa’

Vandaag roept UNESCO het Mur-Drava-Donau-gebied uit als het eerste biosfeerreservaat ter wereld. Het strekt zich uit over maar liefst 5 landen. Met de huidige klimaatcrisis en de aanzienlijke afname van de biodiversiteit, vertegenwoordigt dit een historische stap in de opbouw van een nieuw tijdperk voor mens en natuur in Europa.
Meer info

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!