Shutterstock / Mohamed Abdulraheew / WWF
toekomstkunde19-20

Weg met die plastic troep!

Les 4: Toekomstkunde over de gevolgen van wegwerpplastic voor de natuur.

Onze zeeën op aarde zitten vol met de meest kleurrijke vissen en supersnelle haaien, maar ook met ontelbaar veel plastic rotzooi. En dat wordt alleen maar erger. Toekomstkunde duikt deze week in de oorzaak van de plasticvervuiling en gaat in op de vraag: Wat voor problemen veroorzaakt wegwerpplastic voor het leven in zee? En wat kunnen we er in Nederland tegen doen?

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen kijken naar hun eigen plasticgebruik en ontdekken waarom de zeeën overspoeld raken met wegwerpplastic. Ze maken een kort filmpje om aandacht te vragen voor het probleem.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen ontdekken dat er verschillende soorten plastic bestaan en welke problemen wegwerpplastic in de natuur veroorzaakt voor zeedieren. Ze houden een pitch om hun oplossingen duidelijk te maken.

Achtergrondinformatie van WWF

Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op

Daan en Steef hebben met hun Beach Clean-up 'The Wave' in 11 dagen de hele Nederlandse kust afgeplogd, oftewel tijdens het joggen en flink doorstappen, zwerfafval opgeruimd. En dat heeft, naast veel mooie verhalen en bijzondere vondsten, ook ruim 1500 kilo afval opgeleverd, dat nu niet meer in zee kan komen.
Meer info
Anthony B. Rath / WWF

WWF webshop bestaat 1 jaar

Op 1 juli 2021 bestond de huidige WWF webshop 1 jaar. In dat jaar hebben we dankzij vele Nederlanders die WWF een warm hart toe dragen enorm veel plastic bespaard met de aankopen die zij in onze webshop hebben gedaan. Bekijk hier hoeveel plastic het om gaat.
Meer info
Reinier van Oorsouw

Actie tegen plastic peuken in de natuur

Meer info
Gemeente Texel

‘Wad’ minder plastic op Texel

Texel is sinds 20 februari het eerste Nederlandse Plastic Smart eiland.
Meer info
Erik Baalbergen

Plog samen met Daan en Steef de Nederlandse stranden schoon

Daan Strang en Steef de Ruijter ploggen deze zomer de hele Nederlandse kust af! Ploggen is een combinatie van actief bezig zijn (joggen, hardlopen, lopen) en daarbij (plastic)afval opruimen. Zij doen dit tijdens hun zomer beach cleanups. En iedereen kan meedoen!
Meer info
RMW / Richard Mouw

De Amsterdam Plastic Smart City-sloep kan van start

Vanaf nu vaart een speciale sloep van Plastic Whale door de grachten van Amsterdam. De sloep is één van de initiatieven van het programma ‘Amsterdam Plastic Smart City’. Dit programma heeft als doel om van Amsterdam een stad te maken waar geen plastic op straat ligt..
Meer info

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!