Shutterstock / Mohamed Abdulraheew / WWF
toekomstkunde

Weg met die plastic troep!

Les 4: Toekomstkunde over de gevolgen van wegwerpplastic voor de natuur.

Onze zeeën op aarde zitten vol met de meest kleurrijke vissen en supersnelle haaien, maar ook met ontelbaar veel plastic rotzooi. En dat wordt alleen maar erger. Toekomstkunde duikt deze week in de oorzaak van de plasticvervuiling en gaat in op de vraag: Wat voor problemen veroorzaakt wegwerpplastic voor het leven in zee? En wat kunnen we er in Nederland tegen doen?

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen kijken naar hun eigen plasticgebruik en ontdekken waarom de zeeën overspoeld raken met wegwerpplastic. Ze maken een kort filmpje om aandacht te vragen voor het probleem.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen ontdekken dat er verschillende soorten plastic bestaan en welke problemen wegwerpplastic in de natuur veroorzaakt voor zeedieren. Ze houden een pitch om hun oplossingen duidelijk te maken.

Achtergrondinformatie van WWF

Doe mee met Wereld Oceanen Dag

Vandaag is het Wereld Oceanen Dag! En dat moet gevierd worden, want we hebben heel veel te danken aan de oceanen. Ze voorzien ons van de helft van de zuurstof die we ademen, leveren ons voedsel, maar ook ingrediënten voor medicijnen, werkgelegenheid en een prachtige en onmisbare biodiversiteit. Daarnaast absorberen ze broeikasgassen en spelen daarmee in belangrijke rol in de regulering van het klimaat. Last but not least: oceanen zijn prachtig, zowel onder als boven de zeespiegel en bieden ons met hun schoonheid de nodige inspiratie en ontspanning.
Jij kunt op Wereld Oceanen Dag (maar natuurlijk ook daarna) iets terugdoen voor de oceanen. Daarom hierbij onze tips:
Meer info

Help de schildpad: 10 dingen die jij kunt doen

Vandaag is het De Internationale Dag van de Schildpad! En wat is nu een betere manier om deze speciale dag te vieren dan door bij te dragen aan de bescherming van deze kwetsbare dieren? Schildpadden zien er misschien wel uit alsof ze zichzelf goed kunnen beschermen door hun harde schild, maar eigenlijk zijn het hele kwetsbare dieren. In de afgelopen decennia is het aantal schildpadpopulaties drastisch afgenomen door zowel menselijke activiteiten als veranderingen in het klimaat. Hierdoor behoort bijna elke zeeschildpadsoort nu tot de bedreigde diersoorten maar ook met sommige zoetwaterschildpadden en landschildpadden gaat het niet goed. Lees hieronder 10 tips om te zien wat jij zoal kunt doen om zeeschildpadden te beschermen!
Meer info

Covid-19 en plastic afval

In zijn blog vertel WWF-medewerker Vincent Kneefel over de coronacrisis en de relatie met plastic afval.
Meer info

Natuurbescherming in tijden van Corona

Vorige maand vertrok ik vol goede moed naar onze Caribisch Nederlandse eilanden. Ik had allerlei plannen en afspraken om samen met onze lokale partners de bescherming van zeeschildpadden en koraalriffen verder op te tuigen. Nou werken we hier al langere tijd aan , maar er was nu een extra aanleiding met mogelijk nieuwe kansen.
Meer info

WWF en UN Habitat bundelen krachten in strijd tegen plasticvervuiling

Tijdens het World Urban Forum in Abu Dhabi hebben WWF International en UN-Habitat twee grote campagnes tegen plasticvervuiling bij elkaar gebracht: het Plastic Smart Cities-initiatief van WWF en de Waste Wise Cities-campagne van UN Habitat. Het Plastic Smart Cities platform is daarmee officieel geopend.
Meer info

Top-dj Armin van Buuren en WWF #beatplastic in oceanen

Meer info

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!