Shutterstock / Mohamed Abdulraheew / WWF
toekomstkunde

Weg met die plastic troep!

Les 4: Toekomstkunde over de gevolgen van wegwerpplastic voor de natuur.

Onze zeeën op aarde zitten vol met de meest kleurrijke vissen en supersnelle haaien, maar ook met ontelbaar veel plastic rotzooi. En dat wordt alleen maar erger. Toekomstkunde duikt deze week in de oorzaak van de plasticvervuiling en gaat in op de vraag: Wat voor problemen veroorzaakt wegwerpplastic voor het leven in zee? En wat kunnen we er in Nederland tegen doen?

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen kijken naar hun eigen plasticgebruik en ontdekken waarom de zeeën overspoeld raken met wegwerpplastic. Ze maken een kort filmpje om aandacht te vragen voor het probleem.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen ontdekken dat er verschillende soorten plastic bestaan en welke problemen wegwerpplastic in de natuur veroorzaakt voor zeedieren. Ze houden een pitch om hun oplossingen duidelijk te maken.

Achtergrondinformatie van WWF

Natuurbescherming in tijden van Corona

Vorige maand vertrok ik vol goede moed naar onze Caribisch Nederlandse eilanden. Ik had allerlei plannen en afspraken om samen met onze lokale partners de bescherming van zeeschildpadden en koraalriffen verder op te tuigen. Nou werken we hier al langere tijd aan , maar er was nu een extra aanleiding met mogelijk nieuwe kansen.
Meer info

WWF en UN Habitat bundelen krachten in strijd tegen plasticvervuiling

Tijdens het World Urban Forum in Abu Dhabi hebben WWF International en UN-Habitat twee grote campagnes tegen plasticvervuiling bij elkaar gebracht: het Plastic Smart Cities-initiatief van WWF en de Waste Wise Cities-campagne van UN Habitat. Het Plastic Smart Cities platform is daarmee officieel geopend.
Meer info

In 30 dagen ‘afvallen’ met speciale app

Er is eindelijk een leuke manier om in het nieuwe jaar overtollige kilo’s kwijt te raken. Het Wereld Natuur Fonds (WWF) lanceert de Plastic Afvallen app. Deze app bestaat uit een 30 dagen challenge waarmee je stapsgewijs en op een leuke manier kunt afvallen van je wegwerpplastic gebruik. Gezond voor jezelf én de natuur!
Meer info

Top-dj Armin van Buuren en WWF #beatplastic in oceanen

Meer info

De ‘onbereikbare’ Noordpool

De Noordpool; een ruig maar prachtig wit landschap, met veel sneeuw, ijs en temperaturen ver beneden het vriespunt. Een ongerept gebied waar fascinerende dieren leven, zoals de ijsbeer, de narwal en de walrus. We kennen de beelden, maar slechts enkelen zijn er ooit geweest. De Noordpool is immers ver weg en onbereikbaar, toch?
Meer info

Plastic Bende fikst afvalstation, plastic vangers in rivieren en hulp aan zeeschildpadden

Plastic Smart Cities is een nieuw initiatief voor steden en vakantiebestemmingen in de strijd tegen plasticvervuiling. Naast Amsterdam, de eerste Plastic Smart City ter wereld, hebben steden als Oslo, Nice en Izmir zich al aangesloten. Steden over de hele wereld worden opgeroepen om mee te doen en actieplannen te maken.
Meer info

Andere Toekomstkunde-lessen

Iedere week verschijnt er een nieuwe les, bekijk het overzicht!