John Van Den Hende
toekomstkunde

De walvis helpt ons klimaat!

Les 13: Toekomstkunde over walvissen en hun belangrijke rol in de natuur.

Reusachtige walvissen zijn belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering. Ze nemen CO2 op uit de lucht en hun poep zorgt ervoor er voldoende zuurstof is op aarde. De oplossing van wereldproblemen ligt soms in de natuur zelf. Hoe zit dat en waarom zijn walvissen zo belangrijk? Kom erachter met deze les!

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen leren over verschillende walvissen en begrijpen waarom walvissen en hun poep belangrijk zijn voor de natuur.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen leren over de eigenschappen en bedreigingen van walvissen. Ze gaan op zoek naar bijzondere weetjes over een walvissoort en ontdekken het effect dat ze hebben op de natuur.

Video: De Potvis

Verrijk je les met een korte video van Schooltv over de potvis. Hoe leeft deze bijzondere walvis? Hoe communiceren ze? En parfum van een walvis?! Hoe zit dat? Zet deze video in om je les net iets meer lading mee te geven.

Achtergrondinformatie van WWF

Walvis-selfie op Antarctica

Chris Johnson is marien wetenschapper voor WWF in de grootste wildernis op aarde: Antarctica. Een gebied dat rijk is aan prachtige diersoorten en onherbergzame landschappen, maar ook een gebied dat onder druk staan door klimaatverandering en overbevissing.
Meer info

Weer een potvis aangespoeld met buik vol plastic

Een jonge potvis met meerdere kilo’s plastic in haar maag is aangespoeld op een toeristisch strand op het Italiaanse eiland Sicilië. Het dier was naar schatting 7 jaar oud.
Meer info

7 bijzondere diersoorten uit de Noordzee

WWF roept vandaag uit tot ‘Internationale Noordzee dag’. Er zwemmen wel 220 verschillende soorten vis, van kabeljauw tot tarbot en van haring tot haringhaai. En nog veel meer! Wist jij dat deze 7 soorten te vinden zijn in de Noordzee?
Meer info

Herrie onderwater is de nieuwe bedreiging van zeezoogdieren

Een recent WWF rapport geeft inzicht in behaalde successen in de bescherming van zeezoogdieren van de afgelopen 50 jaar. Daarentegen constateert het helaas ook nieuwe uitdagingen.
Meer info

WWF: VN, kom met internationaal verdrag tegen plastic afval in oceanen

Als nu niks doen aan de plasticvervuiling in de oceanen bevindt zich in 2030 maar liefst 300 miljoen ton plastic afval in de zee. WWF roept de VN op om met een nieuw international verdrag te komen zodat we dit probleem beter kunnen aanpakken.
Meer info

Satellietzenders onthullen cruciaal voedselgebied walvissen

Het is lang onduidelijk geweest waar bultrugwalvissen precies eten en rusten. Dankzij satellietzenders is die informatie nu beschikbaar.
Meer info

Andere Toekomstkunde-lessen

Iedere week verschijnt er een nieuwe les, bekijk het overzicht!