De walvis helpt ons klimaat

Toekomstkunde les 13

De reusachtige walvissen zijn belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering. Ze nemen CO2 op uit de lucht en hun poep zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof is op aarde. De oplossing van wereldproblemen ligt soms in de natuur zelf. Hoe zit dat en waarom walvissen zo belangrijk zijn? Kom erachter met deze les!

Groep 5 en 6

Kinderen leren over verschillende walvissen en begrijpen waarom walvissen en hun poep belangrijk zijn voor de natuur en in het tegengaan van klimaatverandering.

Extra informatie bij deze les

VDOS Global / WWF-Canada

Groep 7 en 8

Kinderen leren over de eigenschappen en bedreigingen van walvissen. Ze gaan op zoek naar bijzondere weetjes over een walvissoort en ontdekken het effect dat ze onder andere door hun poep hebben op de natuur en het klimaat.

Extra informatie bij deze les

Potvis in het water Hal Whitehead / WWF

Whale Poo Seamulation

Daarnaast is de Whale Poo Seamulation een echte aanrader om in de zetten tijdens deze les. Zo ziet jouw groep op een speelse manier waarom walvissen belangrijk zijn en met welke gevaren ze te maken hebben.  

Andere berichten van WWF over dit onderwerp

Day's Edge Productions

Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur

Van bergen met gletsjers tot kleurige koraalriffen, en van dichte regenwouden tot golvende zandduinen aan de kust. Rivierdolfijnen, jaguars, een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en diverse inheemse gemeenschappen. Colombia is een land van uitersten, met prachtige én onmisbare natuur: deze zorgt voor schone lucht, schoon water, voedsel, medicijnen en de opslag van CO2. Het beschermen en behouden van die natuur is dan ook ontzettend belangrijk. Heritage Colombia kondigt aan 32 miljoen hectare natuur te beschermen, waarvan 15 miljoen hectare mariene gebied en 3 miljoen hectare land de komende tien jaar toegevoegd worden aan de al bestaande beschermde gebieden. Ter vergelijking: de totale oppervlakte van Nederland is 4,2 miljoen hectare!
Meer info
Oliver Scholey/Hector Skevington-Postles/Silverback/Netflix

Negen landen gaan samen de oostkust van de Stille Oceaan beschermen

Negen landen hebben afgesproken om een netwerk van beschermde zeegebieden langs de oostkust van de Stille Oceaan op te zetten, van Noord- en Zuid-Amerika, helemaal van Alaska tot aan Patagonië. Dit is besloten op de negende topconferentie van de Amerika’s. Deze ‘Amerika’s voor de bescherming van de oceaan-coalitie’, werd ondertekend door Canada, de Verenigde Staten, Mexico, Costa Rica, Panama, Colombia, Ecuador, Chili en Peru, met de steun van WWF en andere ngos.
Meer info
Roger Horrocks/Silverback/Netflix

Walvisroutes bezaaid met levensgevaarlijke bedreigingen

Hier plaats je een kort introductietekstje. Dit wordt getoond in de interne zoekmachine en in het verzamelmenu (waar alle nieuwsberichten verzameld staan).
Meer info

Lessenoverzicht

Bekijk de andere lessen van Toekomstkunde.