Hartmut Jungius / WWF

De bedreigingen voor de luipaard

De mooie vacht levert veel geld op

 • Kleinere leefruimtes
 • Illegale jacht
 • Mens-dier conflicten

Waarom wordt de luipaard bedreigd?

De aantallen wilde katten zijn sterk afgenomen. Luipaarden leven graag in grote gebieden om te jagen, maar doordat mensen steeds meer ruimte innemen, zijn deze gebieden vaak een stuk kleiner geworden. De jacht op de vacht is ook een grote bedreiging voor de soort.

WWF-US / Elissa Poma

Soorten bedreigingen

 • 1

  Gebrek aan ruimte

  Luipaarden hebben een groot leefgebied nodig om voldoende prooien te kunnen vangen voor zichzelf en voor hun jongen. Op hun zoektocht komen ze al snel in aanvaring met mensen die steeds meer land in beslag nemen voor landbouw, wegen en huizen. Vaak worden de luipaarden afgeschoten als ze een gevaar voor mensen worden. De Perzische luipaard werd zelfs bijna uitgeroeid doordat zijn woongebied zo klein was geworden. De meeste grote katten overleven alleen nog maar in uitgestrekte wildparken of zeer afgelegen gebieden.

  Lees verder
 • 2

  Stroperij

  Net als andere wilde katten zoals leeuwen en tijgers, worden luipaarden bedreigd door de vraag naar hun mooie vacht en hun botten. Sommige mensen pronken graag met de huid van een gevlekte kat en betalen grof geld voor zo’n indrukwekkende bontjas. Vooral in het verleden zijn daarvoor vele duizenden katten afgeschoten. In 1977 werden alle wilde katten in de meeste landen officieel beschermd. Maar de stroperij ging vaak door.

  Lees verder

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de luipaard

Gernant Magnin / WWF-Netherlands
Zuidelijk Afrika
Zuidelijk Afrika
Het waterrijke savannegebied bij de rivier de Zambezi is onmisbaar.
Albertien Perdok / WWF-Netherlands
Amoer-Heilong (Mongolië en China)
Amoer-Heilong (Mongolië en China)
Hier voelen de amoertijger en amoerluipaard zich thuis.

Resultaten en updates

Ola Jennersten / WWF-Sweden

Hoe de Afrikaanse varkenspest de Siberische tijger bedreigt

Op een Russische boerderij aan de grens met China is Afrikaanse varkenspest geconstateerd. WWF waarschuwt ervoor dat de preventiemethodes die van toepassing zijn in Europa niet werken in het leefgebied van de Siberische tijger.
Meer info
David Lawson / WWF-UK

Meer amoerluipaarden in Rusland

Uit de laatste telling blijkt dat het aantal amoerluipaarden in Rusland blijft stijgen.
Meer info
WWF / Ola Jennertson

In beeld: vrijlating Perzische luipaarden in de Kaukasus

Mooi nieuws uit de Kaukasus deze week: in Noord-Ossetië werden twee Perzische panters in het wild uitgezet. Het is de tweede keer dat Perzische panters vrijgelaten worden in het gebied.
Meer info
David Lawson / WWF-UK

Aantal amoerluipaarden groeit door

Het aantal amoerluipaarden in het wild is weer gegroeid!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Michael Brooks

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!