Elliot Framan

Koning van de dieren onder druk

De leeuw heeft het niet makkelijk.

 • Illegale jacht tegengaan
 • Meer ruimte voor de dieren
 • Minder conflicten

Wat doet WWF om de leeuw te beschermen?

De leeuw heeft het lastig de laatste jaren. WWF is al jaren bezig met het opzetten en verbeteren van de beschermde gebieden waar de leeuwen in leven. We werken ook op verschillende plekken om ruimte te creëren voor dieren in het wild, door te werken met lokale mensen in natuurgebieden en ze te helpen met het vinden van manieren om te profiteren van de wilde dieren om hen heen.

Steve Morello / WWF

Hoe we de leeuw kunnen beschermen

 • 1

  Genoeg leefruimte

  WWF probeert om de leefgebieden van de leeuwen weer groter te maken. Samen met de lokale bevolking is er bijvoorbeeld in het Mara-gebied in Kenia een regio van 20.000 vierkante km beschikbaar gesteld voor bescherming van de dieren. Het vergroten van leefgebieden staat bij WWF hoog op de agenda, omdat dit ervoor kan zorgen dat het aantal leeuwen weer stijgt. De dieren kunnen dan makkelijker hun voedsel vinden en op zoek gaan naar andere leeuwen, zodat er weer nieuwe welpen geboren kunnen worden.

 • 2

  Conflicten verminderen

  Mens-dierconflicten zijn een lastig probleem. WWF probeert ervoor te zorgen dat mensen merken dat het mogelijk is om samen te leven met wilde dieren zoals leeuwen. Dit doen we door bijvoorbeeld "lion proof" barrières te plaatsen die de leeuwen buiten de omheiningen van hun vee houden. Zo gebeuren er minder ongelukken en verkleint de kans dat een boer de leeuw uit wraak doodt. Ook kunnen de leeuwen geld opleveren voor de lokale bevolking. Veel toeristen komen om de leeuw te zien, als één van de Big Five, en die betalen graag voor safari’s.

  Lees verder
 • 3

  Stroperij tegengaan

  De laatste tijd zien we dat leeuwen worden gestroopt om hun botten te verkopen voor gebruik in traditionele Aziatische medicijnen. Naarmate het moeilijker wordt om aan tijgerbotten te komen wijken handelaren uit naar de botten van andere krachtige katten zoals de leeuw en de jaguar. De handel in leeuwenskeletten is beperkt toegestaan maar stropers hebben daar geen boodschap aan. Daarnaast zijn leeuwen nogal eens de dupe van de stroperij van klein wild: ze lopen per ongeluk in strikken die eigenlijk zijn bedoeld om gazelles te vangen, om op te eten.

  Lees verder

Waar zijn we actief?

Ons focusgebied voor de leeuw

naturepl.com / Anup Shah / WWF
Zuidelijk Afrika
Zuidelijk Afrika
Het waterrijke savannegebied bij de rivier de Zambezi is onmisbaar.

Resultaten en Updates

Martin Harvey / WWF

Geplande dam in Zambiaanse Luangwa-rivier gaat niet door

Hoopvol nieuws uit Zambia: de regering heeft de plannen voor een enorme waterkrachtdam in de Luangwa-rivier stopgezet. Dat is goed voor de natuur én voor de mensen die er leven!
Meer info
Jane Liu

INNO-Fonds financiert GPS-systeem om leeuwen en vee te beschermen

Tijdens een expeditie in Okavango Delta, in het noorden van Botswana, zijn zes leeuwen uit verschillende groepen voorzien van een GPS-halsband. Een van de GPS-systemen is gefinancierd door het INNO-Fonds van WWF.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Bescherm de leeuw

Doe een symbolische adoptie

Adopteer een leeuw en stuur een wens

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Adopteer een leeuw en groei mee

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}
Steve Morello / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!