Jarrett Corke / WWF-Canada

Eén van grootste haaien die rooft op andere vissen

Maar hij wordt zelf helaas ook vaak gevangen voor zijn vinnen

 • Status: Bijna bedreigd
 • Jongere tijgerhaaien hebben strepen, die lijken op die van een tijger: hier dankt hij zijn naam aan

De tijgerhaai

De tijgerhaai heeft een slechte reputatie; het is namelijk één van de weinige haaiensoorten die wel eens een mens heeft aangevallen en kan verwonden. Mensen staan niet op hun menu, maar het kan toch gebeuren dat deze haai zich vergist of zich aangevallen voelt. Dan is hij met zijn 6 meter lange lijf en scherpe tanden in de positie om zich te verdedigen. De haai jaagt vooral op andere vissen, zeehonden, roggen, kwallen en zelfs zeeschildpadden.

Overigens is de mens gevaarlijker voor de haai, dan de haai voor de mens. Wereldwijd doodt de mens meer dan 100 miljoen haaien per jaar.

Deze rifhaai zwemt vooral in tropische en warme, gematigde oceanen, bijvoorbeeld rondom Australië, Zuid-Afrika, Mexico en de Cariben. Hij leeft vooral in koraalrifgebieden en aan de kustgebieden. De haai groeit snel en krijgt gemiddeld 30 jongen. De jongen van de tijgerhaai verblijven in beschuttere gebieden, zoals mondingen van een rivier naar de zee.

Simon Lorenz / WWF-Hong Kong

De tijgerhaai wordt ook wel de vuilnisbak van de oceaan genoemd: hij lust van alles, van vissen tot vogels tot zeeschildpadden.

Helaas betekent dit dat hij soms ook afval eet wat in zee terecht is gekomen. Daardoor kan hij ook plastic afval binnen krijgen, dat is niet gezond.

Wat is er aan de hand?

De tijgerhaai wordt net niet gecategoriseerd als bedreigde diersoort, maar het gaat ook niet erg goed met deze rifhaai. Zijn aantallen lopen terug, want er wordt regelmatig op deze haai gevist. Zijn vinnen, huid, leverolie, vlees en kraakbeen hebben voor sommige mensen een grote waarde. Vooral in Hong Kong wordt er veel gehandeld in de vinnen van haaien, waaronder ook van tijgerhaaien.

Waarom is het belangrijk om de tijgerhaai te beschermen?

Dit roofdier speelt een belangrijke rol in het in stand houden van andere dierenaantallen. Hij is één van de weinige grote haaien die rooft en die in het koraalrifgebied leeft. Doordat hij kleinere vissoorten eet blijft de onderwaternatuur in balans, en raken andere vissoorten niet overbevolkt. Zo blijft er voor elk dier genoeg te eten, en genoeg ruimte om te overleven. 

Jarrett Corke / WWF-Canada

Waardoor wordt de tijgerhaai bedreigd?

 • 1

  Jacht

  De tijgerhaai wordt vooral gevangen in doelgerichte visserij. Ook in illegale en ongereguleerde visactiviteiten wordt het dier gevangen, dus de aantallen staan continu onder druk. Sinds 1950 wordt de tijgerhaai al overbevist, omdat er ook toen al een grote vraag was naar haaienvinnen. De vraag naar vinnen is gegroeid en ook de vistechnieken zijn alleen maar geavanceerder geworden, waardoor de druk op haaien nog meer is toegenomen.

 • 2

  Per ongeluk gevangen

  Niet alleen doelgerichte visserij maakt de tijgerhaai tot zijn slachtoffer. De haai komt ook regelmatig vast te zitten in de netten van visserij op andere vissoorten. Dit gebeurt onbedoeld, maar de haai kan niet meer ontsnappen uit zo’n net. Dit wordt bijvangst genoemd. Regelmatig wordt de haai dan toch nog verhandeld. Ook worden haaien vaak slachtoffer van ‘ghost fishing’ of zogenaamde spooknetten. Dat zijn oude visnetten die in zee verloren zijn gegaan, maar waarin nog wel vissen en dus ook haaien (die op de kleinere vissen afkomen) verstrikt raken en sterven.

  Lees verder

Wat doet WWF?

Om het gedrag van tijgerhaaien beter te beschermen doet WWF onderzoek naar het gedrag van de haaien. Door de dieren een tag te geven kunnen we zien wat voor routes ze zwemmen en waar ze zich graag bevinden. Zo kunnen we kijken of we van bepaalde gebieden een beschermd zeegebied zouden kunnen maken. In beschermde zeegebieden mag meestal minder of soms helemaal niet gevist worden en er zijn bijvoorbeeld minder of geen doorvaarroutes voor schepen.

WWF spreekt ook met visserijorganisaties. We willen ervoor zorgen dat er netten worden ontwikkeld en gebruikt om op een manier te vissen zodat er minder bijvangst zal zijn van tijgerhaaien. Hierdoor hebben tijgerhaaien en andere dieren die hier last van hebben minder kans om per ongeluk gevangen te worden.

Meer weten?

Jacob Degee / WWF-Hong Kong
Haaiensoorten
Haaiensoorten
Lees meer over verschillende soorten haaien.
Shutterstock / Rich Carey / WW
Oceanen
Oceanen
Lees meer over deze mooie, maar kwetsbare onderwaterwereld.

Gerelateerde artikelen

Daniel Norwood

Haaien taggen, hoe doe je dat?

WWF-medewerker Arjan de Groene is op expeditie om haaien te taggen. Maar hoe doe je dat eigenlijk?
Meer info
Daniel Norwood

Tijgerhaaien taggen

In deze blog vertelt oceanen-expert Arjan de Groene over zijn reis naar het Caribisch gebied waar hij onderzoek doet naar zwangere tijgerhaaien.
Meer info
Elke Bojanowski / WWF-HK

Haai Five! Het is Shark Awareness Day

Het is internationale Shark Awareness Day, een dag die haaien verdienen vanwege hun belangrijke rol in de natuur. Vandaag zetten we ze dan ook graag in the spotlight. Dat doen we aan de hand van vijf bijzondere manieren waarop haaien (maar ook roggen, die aan haaien verwant zijn), de wereld een handje helpen. Wist je bijvoorbeeld dat haaien helpen bij het tegengaan van klimaatverandering? Of dat ze onze zuurstofbronnen beschermen?
Meer info
VDOS Global / WWF-Canada

Doe mee met Wereld Oceanen Dag

Vandaag is het Wereld Oceanen Dag! En dat moet gevierd worden, want we hebben heel veel te danken aan de oceanen. Ze voorzien ons van de helft van de zuurstof die we ademen, leveren ons voedsel, maar ook ingrediënten voor medicijnen, werkgelegenheid en een prachtige en onmisbare biodiversiteit. Daarnaast absorberen ze broeikasgassen en spelen daarmee in belangrijke rol in de regulering van het klimaat. Last but not least: oceanen zijn prachtig, zowel onder als boven de zeespiegel en bieden ons met hun schoonheid de nodige inspiratie en ontspanning.
Jij kunt op Wereld Oceanen Dag (maar natuurlijk ook daarna) iets terugdoen voor de oceanen. Daarom hierbij onze tips:
Meer info
WWF / Wildlife Pictures / Jerome Mallefet

Haai Five 'to-do-lijst' voor de minister

Veel haaien- en roggensoorten wereldwijd worden bedreigd. Een nieuw beleid is dringend nodig en dat is precies waar de minister op aanstuurt. WWF heeft alvast een ‘to do-lijst’ voor de minister om de haaien succesvol te kunnen beschermen.
Meer info
Antonio Busiello / WWF-US

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!