Vincent Kneefel WWF
02 mei 2019

Twee tasjes en één ballon: dodelijk voor babydolfijn

In Florida spoelde onlangs een dolfijnenkalfje aan met plastic in haar maag: twee plastic tasjes en resten van een ballon. Deze trieste vondst benadrukt wederom dat we moeten stoppen met wegwerpplastic en dat we geen ballonnen meer buiten moeten oplaten, aldus medewerkers van de Florida Fish and Wildlife Conservation Commission (FWC) die het diertje hebben onderzocht.

 

Steeds meer slachtoffers door plastic

Dit soort tragische strandingen horen we helaas steeds vaker. Dat is ook niet zo gek omdat er maar liefst 8 miljoen ton plastic jaarlijks in zee belandt. Toen het dolfijntje werd gevonden was ze zeer verzwakt en veel te licht en te klein voor haar leeftijd. De biologen hebben het dier geëuthanaseerd, omdat het geen kans op herstel meer had, aldus Michelle Kerr van FWC.

Actie is nu nodig!

We kunnen niet langer wegkijken van een zeeschildpad die stikt in een plastic tasje, van een walvis met kilo’s plastic in zijn maag en van een albatros die stukjes plastic aan haar jong voert. Om dit probleem wereldwijd aan te pakken, is een VN-verdrag nodig. Teken daarom nu voor een VN-verdrag tegen plasticvervuiling.

TEKEN DE PETITIE

Van Italië tot de Filippijnen

Het is een wereldwijd probleem. Afgelopen maart strandde ook al een zwangere potvis in Sardinië met 22 kilo plastic in haar maag. En vlak daarvoor werd een spitssnuitdolfijn (dolfijn van Cuvier) dood aangetroffen in de Filippijnen, wederom met een grote hoeveelheid plastic in zijn maag, wel 40 kilo.  

Lees hier meer (Engelstalig)

Gerelateerde artikelen

Onze kleine dushi walvissen en dolfijnen

WWF-medewerker Stacey neemt je mee op walvisexpeditie op de ABC-eilanden.
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
WWF

VN-lidstaten besluiten tot ontwikkeling bindend plasticverdrag

WWF prijst historisch besluit
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).