Bas Meelker WWF
16 mei 2024

Reactie WWF-NL op onderhandelaarsakkoord 2024

"Het onderhandelaarsakkoord 'Hoop, lef en trots’ van de formerende partijen veronachtzaamt het belang van de natuur als basis voor onze brede welvaart en een gezonde leefomgeving", stelt WWF-NL directeur Jelle de Jong.

Door in te grijpen op het Transitiefonds, Klimaatfonds en het Nationaal Groeifonds vervallen essentiële investeringen in verduurzaming en blijft de druk op biodiversiteit en waterkwaliteit onverminderd hoog.

Het plan om Natura 2000-gebieden te herzien, zal niet zorgen voor sterke natuurgebieden als vervuilers ondertussen meer ruimte krijgen. Het Wereld Natuur Fonds is positief over de hernieuwde aandacht voor het programma Ruimte voor de Rivier, waarbij de natuur als bondgenoot wordt ingezet op het waarborgen van waterveiligheid en drinkwatervoorziening. Maar de grote bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking zijn zorgelijk. Deze bezuinigingen treffen niet alleen arme gemeenschappen, maar ook de bescherming van regenwouden en koraalriffen die belangrijk zijn voor hun levensonderhoud. “Het werk van het Wereld Natuur Fonds wordt nog belangrijker. We blijven ons inzetten om de natuur hier en in de rest van de wereld te beschermen."

Gerelateerde artikelen

WWF-US / Keith Arnold

Groen stemmen

Meer info
Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Cornelia Doerr / WWF

Uitstel is geen afstel: Natuurorganisaties blijven strijden voor Europese natuur

De stemming over de Europese Natuurherstelwet door de Raad van Ministers is in het zicht van de finish uitgesteld. Dit werd vandaag in Brussel bekendgemaakt. Wanneer er wél gestemd gaat worden over de wet, is nog niet duidelijk. De Nederlandse natuurorganisaties zijn eensgezind: “Wij blijven druk uitoefenen en strijden voor het belang van biodiversiteit.”
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).