WWF / Clive Tesar
14 december 2016

Rapport luidt de noodklok voor Noordpool

 
 
 
 
 
 

Het zee-ijs en de sneeuw op de Noordpool smelten in een alarmerend tempo, nu in de afgelopen zomer het ene na het andere warmterecord sneuvelde. Dat vormt een directe bedreiging voor dierpopulaties – waaronder de ijsberen – maar ook voor inheemse gemeenschappen en culturen.

 

Dat is de conclusie van de Arctic Report Card van de Amerikaanse overheid, waaraan 61 wetenschappers uit 11 landen hebben meegewerkt. Gedurende ruim een decennium hebben ze jaarlijks onder andere de temperatuur bijgehouden. De resultaten worden steeds verontrustender. Dit jaar moest het meetseizoen vanwege de recordzomer zelfs worden verlengd tot eind november.

Verontrustend

"We zien veranderingen in het Noordpoolgebied die nog langdurig effect zullen hebben", zegt Margaret Williams, managing director voor WWF US Arctic programs. "Warmere temperaturen en terugtrekkend ijs hebben impact op onze hele planeet; weerpatronen verschuiven en de zeespiegel stijgt."

Duurzame energie

De belangrijkste oorzaak is de mondiale CO2-uitstoot. Broeikasgassen zijn verantwoordelijk voor de verandering van de chemische balans in de oceanen – oftewel: voor ‘verzuring’ van het zeewater. En het Noordpoolgebied is daar gevoeliger voor dan andere regio’s in de wereld, zo meldt het rapport. Die verandering heeft impact op visbestanden, en daarmee op de inheemse culturen die van visserij afhankelijk zijn.

Noodklok

"De Report Card luidt de noodklok", zegt Williams. "We moeten af van fossiele brandstoffen en overstappen op duurzame energie. De beslissingen van vandaag zijn bepalend voor de toekomst."

Gerelateerde artikelen

Noorwegen brengt Noordpool in gevaar

Bereneiland. Het klinkt als een plek uit een kinderboek. Maar Bereneiland bestaat echt, het ligt middenin de Barents Zee, tussen Noorwegen en Spitsbergen. Willem Barents ontdekte dit eiland in 1596 en kreeg het er al snel aan stok met de ijsberen daar.
Meer info

Het einde van de winter: lange dagen en hongerige ijsberen

Het is weer de tijd van het jaar: ijsbeermoeders verlaten hun veilige sneeuwhol en hun jongen zetten hun eerste stappen in de wijde, witte wereld.
Meer info

Siberisch dorp kampt met ijsbeerinvasie

De bewoners van het dorp Ryrkaypiy in het uiterste noordoosten van Rusland hebben te kampen met een ware invasie van ijsberen in hun omgeving. De ijsbeerpatrouille van WWF helpt om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).