WWF / Clive Tesar
14 december 2016

Rapport luidt de noodklok voor Noordpool

 
 
 
 
 
 

Het zee-ijs en de sneeuw op de Noordpool smelten in een alarmerend tempo, nu in de afgelopen zomer het ene na het andere warmterecord sneuvelde. Dat vormt een directe bedreiging voor dierpopulaties – waaronder de ijsberen – maar ook voor inheemse gemeenschappen en culturen.

 

Dat is de conclusie van de Arctic Report Card van de Amerikaanse overheid, waaraan 61 wetenschappers uit 11 landen hebben meegewerkt. Gedurende ruim een decennium hebben ze jaarlijks onder andere de temperatuur bijgehouden. De resultaten worden steeds verontrustender. Dit jaar moest het meetseizoen vanwege de recordzomer zelfs worden verlengd tot eind november.

Verontrustend

"We zien veranderingen in het Noordpoolgebied die nog langdurig effect zullen hebben", zegt Margaret Williams, managing director voor WWF US Arctic programs. "Warmere temperaturen en terugtrekkend ijs hebben impact op onze hele planeet; weerpatronen verschuiven en de zeespiegel stijgt."

Duurzame energie

De belangrijkste oorzaak is de mondiale CO2-uitstoot. Broeikasgassen zijn verantwoordelijk voor de verandering van de chemische balans in de oceanen – oftewel: voor ‘verzuring’ van het zeewater. En het Noordpoolgebied is daar gevoeliger voor dan andere regio’s in de wereld, zo meldt het rapport. Die verandering heeft impact op visbestanden, en daarmee op de inheemse culturen die van visserij afhankelijk zijn.

Noodklok

"De Report Card luidt de noodklok", zegt Williams. "We moeten af van fossiele brandstoffen en overstappen op duurzame energie. De beslissingen van vandaag zijn bepalend voor de toekomst."

Gerelateerde artikelen

Canada en de Inuit beschermen samen de ‘Last Ice Area’

Canada en de Inuit beschermen samen de ‘Last Ice Area’. ‘Tuvaijuittuq’ (‘het ijs smelt nooit’) wordt een van de grootste beschermde gebieden ter wereld.
Meer info

IJsberen monitoren in Spitsbergen

Jon Aars van het Norwegian Polar Institute (NPI) werkt in samenwerking met WWF mee aan het IJsberen monitoring project in Spitsbergen. Hij is soms dagen onderweg om IJsberen te (onder)zoeken. Hij plaatst geolocatie tags om het gedrag van de ijsberen te kunnen volgen. Lees hier een fragment uit zijn dagboek.
Meer info

5 vragen en antwoorden over de ijsbeer

De ijsbeer is dé icoon van de Noordpool en van klimaatverandering, maar gek genoeg gaat het op dit moment nog helemaal niet zo slecht met de dieren. Hun aantal daalt gemiddeld niet en neemt op sommige plekken op de Noordpool zelfs toe. En dat terwijl het zee-ijs smelt. Hoe kan dat? Misleiden natuurorganisaties de machtige ijsbeer als symbool om donateurs te winnen? 5 terechte vragen over de ijsbeer aan Gert Polet, Noordpoolexpert van Wereld Natuur Fonds.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).