WWF / Clive Tesar
14 december 2016

Rapport luidt de noodklok voor Noordpool

 
 
 
 
 
 

Het zee-ijs en de sneeuw op de Noordpool smelten in een alarmerend tempo, nu in de afgelopen zomer het ene na het andere warmterecord sneuvelde. Dat vormt een directe bedreiging voor dierpopulaties – waaronder de ijsberen – maar ook voor inheemse gemeenschappen en culturen.

 

Dat is de conclusie van de Arctic Report Card van de Amerikaanse overheid, waaraan 61 wetenschappers uit 11 landen hebben meegewerkt. Gedurende ruim een decennium hebben ze jaarlijks onder andere de temperatuur bijgehouden. De resultaten worden steeds verontrustender. Dit jaar moest het meetseizoen vanwege de recordzomer zelfs worden verlengd tot eind november.

Verontrustend

"We zien veranderingen in het Noordpoolgebied die nog langdurig effect zullen hebben", zegt Margaret Williams, managing director voor WWF US Arctic programs. "Warmere temperaturen en terugtrekkend ijs hebben impact op onze hele planeet; weerpatronen verschuiven en de zeespiegel stijgt."

Duurzame energie

De belangrijkste oorzaak is de mondiale CO2-uitstoot. Broeikasgassen zijn verantwoordelijk voor de verandering van de chemische balans in de oceanen – oftewel: voor ‘verzuring’ van het zeewater. En het Noordpoolgebied is daar gevoeliger voor dan andere regio’s in de wereld, zo meldt het rapport. Die verandering heeft impact op visbestanden, en daarmee op de inheemse culturen die van visserij afhankelijk zijn.

Noodklok

"De Report Card luidt de noodklok", zegt Williams. "We moeten af van fossiele brandstoffen en overstappen op duurzame energie. De beslissingen van vandaag zijn bepalend voor de toekomst."

Gerelateerde artikelen

James Morgan / WWF-UK

Werk aan de winkel in Groenland

WWF-medewerker Gert vertelt over de samenwerking met collega's in Groenland.
Meer info
Global Warming Images / WWF

De Noordpool: een nieuwe zonbestemming?

Een blauwe lucht, een stralende zon, en een thermometer die 35 graden aangeeft. Iedereen in Nederland zoekt verkoeling en zucht onder de hitte. En dan is het pas maart! Het klinkt surrealistisch, maar dit is precies wat er in het Noordpoolgebied gebeurt. Het gebied zou langzaam moeten ontwaken uit de winterperiode nu de dagen langer worden. In plaats daarvan kampt deze koude, witte wereld met een hittegolf waardoor de temperaturen 30 graden hoger liggen dan normaal. Wat is er aan de hand?
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Gezocht: walrus-detectives

Word een echte walrusdetective en help bij het onderzoek. Door mee te doen krijgen we beter inzicht in de populaties, leefgebieden en het aanpassingsvermogen van walrussen. En daarna kunnen we ze beter beschermen!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).