Marcio Sanches / WWF-Brazil
06 januari 2022

Natuurvernietiging Cerrado op hoogste niveau sinds 2016 

Niet alleen in het grootste regenwoud – de Amazone – wordt in hoog tempo natuur verwoest, ook in het meest biodiverse savannegebied ter wereld – de Cerrado – verdwijnt de prachtige natuur schrikbarend snel. Tussen augustus 2020 en juli 2021 werd ruim 850.000 hectare natuur verwoest, het grootste oppervlak sinds 2016. Dit maakt INPE, het Braziliaanse instituut voor ruimteonderzoek, onlangs bekend. 

De Cerrado is een uniek gebied van zo’n 200 miljoen hectare groot, en strekt zich uit over Brazilië, Bolivia en Paraguay. Je vindt er bijzondere dieren, zoals de manenwolf, de jaguar, de tapir en het reuzengordeldier. De Cerrado is een belangrijk brongebied van zoetwater, maar liefst acht van de twaalf Braziliaanse stroomgebieden ontspringen er. Een onmisbaar gebied, dat enorm bedreigd wordt door landbouw. 

Drie van de vier gebieden waar de meeste natuur vernietigd werd, liggen in de zogenoemde ‘agricultural frontier’ waar veel nieuwe sojaplantages worden aangelegd. Dit toont de duidelijke link tussen productie en natuurvernietiging. In de afgelopen 36 jaar groeide het landbouwgebied met maar liefst 460 procent! Ongeveer de helft van de Braziliaanse soja wordt verbouwd in de Cerrado. Dit resulteert in 18 miljoen hectare land waar slechts één enkel gewas groeit.

Meer landbouwgrond niet nodig  

“We hebben geen nieuwe landbouwgrond nodig om iedereen te voorzien van voldoende voedsel. Er is genoeg grond beschikbaar, we moeten hier alleen duurzamer mee omgaan", zegt Seline Meijer, voedselexpert bij WWF Nederland. “Het invoeren van wetten die natuurvernietiging legaliseren, het schrappen van budgetten voor natuurbescherming, het ontmantelen van handhavingsinstanties: dit komt allemaal niet overeen met de beloftes die de Braziliaanse overheid deed tijdens de Klimaattop in Glasgow slechts een paar weken geleden. De internationale markt verduurzaamt, kijk maar naar de Europese wet die in de maak is en zich richt op ontbossingsvrije producten. Brazilië zal moeten meebewegen en belangrijke gebieden als de Amazone én de Cerrado moeten beschermen en behouden. Niet alleen voor de markt, maar juist voor het welzijn van de hele wereld.” 

Of de natuurvernietiging in de Cerrado verder toeneemt, zal wellicht lastig te controleren worden. Door een gebrek aan fondsen kan INPE het monitoringsonderzoek waarschijnlijk niet voortzetten in 2022.

Gerelateerde artikelen

Shutterstock

Boontje komt om zijn loontje

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: boontje komt om zijn loontje
Meer info

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

WWF-medewerker Moniek Wulms verteld over het recordaantal branden in de Pantanal in 2023.
Meer info

Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic

Voor het eerst staan landbouw en voedsel hoog op de agenda op de VN-Klimaattop in Dubai. Daarom is WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans er dit keer ook bij. Op de enige vrije dag van de top nam ze een kijkje bij een landbouwproject van de collega's van Emirates Nature-WWF. Ze doet verslag van haar bezoek in dit blog.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).