naturepl.com / Mark Carwardine / WWF
28 mei 2019

Maleisië verliest zijn laatste Sumatraanse neushoornman

 
 
 
 

Tam, het laatste Sumatraanse neushoornmannetje van Maleisië is overleden. Hij leefde al jaren in gevangenschap in de jungle van Saba op Borneo, samen met Iman, een vrouwtje. De bedoeling was dat ze jongen zouden voortbrengen, maar dat is helaas niet gelukt. Tam was in de 30 jaar oud en had al lang last van slechtwerkende nieren en lever. Iman is nu de laatste Sumatraanse neushoorn in Maleisië. In het wild zijn ze daar al uitgestorven.

Er is nog wel genetisch materiaal van Tam opgeslagen. Misschien dat dat nog van pas komt bij het project van de Sumatran Rhino Rescue. Dit project ving vorig jaar november in het Indonesische deel van Borneo een vrouwelijke neushoorn om door middel van een fokprogramma het uitsterven van de ernstig bedreigde Sumatraanse neushoorn te voorkomen. Pahu, zoals het dier gedoopt werd, leeft sindsdien in een speciale opvang. Als ze eraan toe is zal worden geprobeerd om haar te bevruchten. Ze maakt het goed.

 

Reddingsplan voor de Sumatraanse neushoorn

De Sumatran Rhino Rescue is een samenwerking van partijen waaronder de Indonesische overheid, WWF en National Geographic Society, die wil voorkomen dat de laatste 80 Sumatraanse neushoorns op Borneo en Sumatra uitsterven. Zonder ingrijpen gaat dat zeker gebeuren met deze harige kleine neushoorn. Hij is zijn leefgebied grotendeels kwijtgeraakt aan plantages en wordt door stropers gezocht om zijn waardevolle hoorn. De paar neushoorns die er nog zijn leven zo ver van elkaar vandaan dat ze elkaar niet kunnen vinden en zich dus ook niet voortplanten. Door ze te vangen en in speciale gebieden onder te brengen wordt dat gemakkelijker gemaakt.

 

Bescherming en behoud leefgebied

Als het fokprogramma succesvol is kunnen we over zo’n 20 of 30 jaar weer Sumatraanse neushoorns uitzetten. Het is daarom ook van groot belang dat hun leefgebied behouden blijft. Ontbossing is een doorlopende dreiging. De huidige leefgebieden van de neushoorn zijn rijk aan biodiversiteit (op Sumatra komen tijgers in dezelfde gebieden voor!) en dat is natuurlijk op zich al een reden om de gebieden te beschermen.

 

Gerelateerde artikelen

Neushoorns in Nepal in de lift: +16%

De populatie neushoorns in Nepal laat een veelbelovende toename zien. Sinds 2015 is het aantal neushoorns gestegen van 650 naar maar liefst 752, een toename van 16 procent. Dit blijkt uit de resultaten van de National Rhino Count 2021 die liep van 22 maart tot 10 april.
Meer info

Neushoornstroperij in Zuid-Afrika afgenomen, met ‘dank’ aan corona

In 2020 zijn er in Zuid-Afrika 394 neushoorns gedood om hun hoorn, een afname van 33 procent vergeleken met de 594 in 2019. Het is het zesde jaar op rij dat er minder neushoorns zijn gestroopt in het land. Hoewel dit welkom nieuws is, is het duidelijk dat dit komt door de strenge lockdowns die ook de bewegingsvrijheid van stropers en smokkelaars beperkten.
Meer info

Zwarte neushoorn-project verhuist 200e neushoorn

Voor de twaalfde keer is een aantal zwarte neushoorns in Zuid-Afrika verhuisd naar een nieuw leefgebied. Onder deze 20 verhuisde neushoorns bevond zich de 200e die sinds de start van het programma 16 jaar geleden is ‘getransloceerd’. BRREP, het Black Rhino Range Expansion Project van WWF, zoekt actief naar nieuwe leefgebieden waar de ernstig bedreigde zwarte neushoorn genoeg ruimte en voedsel heeft om de populatie te laten groeien.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.