naturepl.com / Mark Carwardine / WWF
28 mei 2019

Maleisië verliest zijn laatste Sumatraanse neushoornman

 
 
 
 

Tam, het laatste Sumatraanse neushoornmannetje van Maleisië is overleden. Hij leefde al jaren in gevangenschap in de jungle van Saba op Borneo, samen met Iman, een vrouwtje. De bedoeling was dat ze jongen zouden voortbrengen, maar dat is helaas niet gelukt. Tam was in de 30 jaar oud en had al lang last van slechtwerkende nieren en lever. Iman is nu de laatste Sumatraanse neushoorn in Maleisië. In het wild zijn ze daar al uitgestorven.

Er is nog wel genetisch materiaal van Tam opgeslagen. Misschien dat dat nog van pas komt bij het project van de Sumatran Rhino Rescue. Dit project ving vorig jaar november in het Indonesische deel van Borneo een vrouwelijke neushoorn om door middel van een fokprogramma het uitsterven van de ernstig bedreigde Sumatraanse neushoorn te voorkomen. Pahu, zoals het dier gedoopt werd, leeft sindsdien in een speciale opvang. Als ze eraan toe is zal worden geprobeerd om haar te bevruchten. Ze maakt het goed.

 

Reddingsplan voor de Sumatraanse neushoorn

De Sumatran Rhino Rescue is een samenwerking van partijen waaronder de Indonesische overheid, WWF en National Geographic Society, die wil voorkomen dat de laatste 80 Sumatraanse neushoorns op Borneo en Sumatra uitsterven. Zonder ingrijpen gaat dat zeker gebeuren met deze harige kleine neushoorn. Hij is zijn leefgebied grotendeels kwijtgeraakt aan plantages en wordt door stropers gezocht om zijn waardevolle hoorn. De paar neushoorns die er nog zijn leven zo ver van elkaar vandaan dat ze elkaar niet kunnen vinden en zich dus ook niet voortplanten. Door ze te vangen en in speciale gebieden onder te brengen wordt dat gemakkelijker gemaakt.

 

Bescherming en behoud leefgebied

Als het fokprogramma succesvol is kunnen we over zo’n 20 of 30 jaar weer Sumatraanse neushoorns uitzetten. Het is daarom ook van groot belang dat hun leefgebied behouden blijft. Ontbossing is een doorlopende dreiging. De huidige leefgebieden van de neushoorn zijn rijk aan biodiversiteit (op Sumatra komen tijgers in dezelfde gebieden voor!) en dat is natuurlijk op zich al een reden om de gebieden te beschermen.

 

Gerelateerde artikelen

Meer zwarte maar minder witte neushoorns in Afrika

IUCN onderzocht de populatie neushoorns in Afrika. Zwarte en witte neushoorns vertonen verschillende trends terwijl illegale handel een grote bedreiging blijft.
Meer info
Elke van Gils

Vier zwarte neushoorns verhuizen naar nieuw leefgebied

Vier zwarte neushoornstieren zijn in noordelijk Kwa-Zulu Natal in Zuid-Afrika verhuisd naar een nieuw leefgebied.
Meer info

Neushoorns in Nepal in de lift: +16%

De populatie neushoorns in Nepal laat een veelbelovende toename zien. Sinds 2015 is het aantal neushoorns gestegen van 650 naar maar liefst 752, een toename van 16 procent. Dit blijkt uit de resultaten van de National Rhino Count 2021 die liep van 22 maart tot 10 april.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).