Maleisië verliest zijn laatste Sumatraanse neushoornman
Maleisië verliest zijn laatste Sumatraanse neushoornman
Tam, het laatste Sumatraanse neushoornmannetje van Maleisië is overleden. Hij leefde al jaren in gevangenschap in de jungle van Saba op Borneo, samen met Iman, een vrouwtje. De bedoeling was dat ze jongen zouden voortbrengen, maar dat is helaas niet gelukt. Tam was in de 30 jaar oud en had al lang last van slechtwerkende nieren en lever. Iman is nu de laatste Sumatraanse neushoorn in Maleisië. In het wild zijn ze daar al uitgestorven.
Er is nog wel genetisch materiaal van Tam opgeslagen. Misschien dat dat nog van pas komt bij het project van de Sumatran Rhino Rescue. Dit project ving vorig jaar november in het Indonesische deel van Borneo een vrouwelijke neushoorn om door middel van een fokprogramma het uitsterven van de ernstig bedreigde Sumatraanse neushoorn te voorkomen. Pahu, zoals het dier gedoopt werd, leeft sindsdien in een speciale opvang. Als ze eraan toe is zal worden geprobeerd om haar te bevruchten. Ze maakt het goed.
Reddingsplan voor de Sumatraanse neushoorn
De Sumatran Rhino Rescue is een samenwerking van partijen waaronder de Indonesische overheid, WWF en National Geographic Society, die wil voorkomen dat de laatste 80 Sumatraanse neushoorns op Borneo en Sumatra uitsterven. Zonder ingrijpen gaat dat zeker gebeuren met deze harige kleine neushoorn. Hij is zijn leefgebied grotendeels kwijtgeraakt aan plantages en wordt door stropers gezocht om zijn waardevolle hoorn. De paar neushoorns die er nog zijn leven zo ver van elkaar vandaan dat ze elkaar niet kunnen vinden en zich dus ook niet voortplanten. Door ze te vangen en in speciale gebieden onder te brengen wordt dat gemakkelijker gemaakt.
Bescherming en behoud leefgebied
Als het fokprogramma succesvol is kunnen we over zo’n 20 of 30 jaar weer Sumatraanse neushoorns uitzetten. Het is daarom ook van groot belang dat hun leefgebied behouden blijft. Ontbossing is een doorlopende dreiging. De huidige leefgebieden van de neushoorn zijn rijk aan biodiversiteit (op Sumatra komen tijgers in dezelfde gebieden voor!) en dat is natuurlijk op zich al een reden om de gebieden te beschermen.
Gerelateerde artikelen
Flying rhinos: de 250e zwarte neushoorn verhuisd
Neushoornstroperij Zuid-Afrika licht gedaald
Meer zwarte maar minder witte neushoorns in Afrika
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).