Diego Perez WWF Peru
03 december 2018

Kwik: onzichtbare bedreiging Amazone

De rivieren in de Amazone worden steeds meer vervuild door kwik. Een nieuw WWF-rapport ‘Healthy Rivers, Healthy People’ wijst op de gevolgen van kwikvervuiling en roept op tot actie om de mensen en dieren die afhankelijk zijn van het water uit de Amazone te beschermen.

Kwik behoort tot de top 10 meest schadelijke chemicaliën voor de volksgezondheid en heeft naar schatting de gezondheid van meer dan 1,5 miljoen mensen in de Amazone-regio negatief beïnvloed. Het metaal bedreigt daarnaast nog miljoenen anderen door lucht- en waterverontreiniging. Maar ook voor iconische dieren zoals rivierdolfijnen is de situatie zorgwekkend. Onderzoek toont aan dat 26% van de rivierdolfijnen een kwikgehalte had boven het aanbevolen niveau van de WHO voor mensen. Ook bij 81% van de vleesetende vissen werden aantoonbare hoeveelheden kwik gevonden.


Kleinschalige goudwinning

De belangrijkste bron van kwikvervuiling in de Amazone is ambachtelijke en kleinschalige goudwinning. 71% van al het kwik dat in de rivier wordt geloosd komt uit het goudzuiveringsproces. Ondanks dat goudwinning een grote inkomstenbron is voor miljoenen Amazone-bewoners, moet er een oplossing gezocht worden voor de vervuiling die het met zich meebrengt.

“Regeringen moeten een anti-kwikbeleid afdwingen en mijnwerkers ondersteunen in het vinden van duurzame alternatieven,” stelt Jordi Surkin, directeur Amazone bij WWF. “Samen met lokale autoriteiten moet dit beleid in de praktijk worden gebracht. Een nieuw opgezet platform ‘The Regional Alliance for a Mercury Free Amazon’ dat organisaties, overheid, onderzoekers en inheemse leiders samenbrengt kan hierbij helpen.”


Gerelateerde artikelen

©Arthur de Bruin-WWF

Stop met sober en doelmatig waterbeheer en geef ruimte aan de rivieren

WWF-er Bas Roels deelt zijn visie op rivieren
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).