Greg Armfield / WWF-UK
30 december 2016

China verbiedt binnenlandse ivoorhandel in 2017

Een historisch besluit! Vlak voor het nieuwe jaar maakt China officieel bekend dat er eind december 2017 een volledig verbod is op de binnenlandse handel in ivoor. WWF en partnerorganisatie TRAFFIC reageren verheugd. Het sluiten van de grootste ivoormarkt ter wereld zal een enorme impuls geven aan het tegengaan van het stropen van olifanten in Afrika.

 

Het hoogste bestuursorgaan van de Chinese regering kondigde vandaag aan dat een deel van de ivoorbewerking en verkoop per 31 maart 2017 gestopt zal zijn en dat uiterlijk op 31 december 2017 een totaalverbod geldt”.

Lo Sze Ping, CEO van WWF in China: “De Chinese overheid laat hiermee zien de stroperijcrisis zeer serieus te nemen. Het sluiten van de grootste ivoormarkt ter wereld zal het voor criminele netwerken een stuk moeilijker maken om hun illegale voorraden aan de man te brengen.”

Verenigde Staten

Eerder dit jaar maakte de Amerikaanse president Obama al bekend dat een einde te maken aan de binnenlandse commerciële handel in ivoor. De VS is wereldwijd de op een na grootste ivoormarkt.

Tijdens de CITES-top in Zuid-Afrika in september dit jaar namen de lidstaten een resolutie aan die opriep om wereldwijd alle legale binnenlandse ivoormarkten te sluiten. Lo Sze Ping: “Nu de grootste spelers, China, VS en Hong Kong, de handel gaan uitfaseren, hopen we dat andere landen zoals Thailand en Vietnam ook snel zullen volgen. Hoe eerder hoe beter, in het belang van de Afrikaanse olifant.”

Vraag terugdringen

WWF en TRAFFIC benadrukken dat de illegale handel in ivoor niet zal stoppen zolang de vraag blijft. De organisaties roepen de Chinese overheid dan ook op om door te gaan met het voeren van bewustwordings- en gedragsveranderingscampagnes en het samenwerken met andere landen, natuurorganisaties en lokale gemeenschappen om een eind te maken aan de illegale handel in ivoor. “Ivoor hoort aan een levende olifant en nergens anders.”

Gerelateerde artikelen

KAZA secretariat

Aantal Afrikaanse savanneolifanten in natuurgebied KAZA toegenomen

In Livingstone, Zambia, zijn vandaag de resultaten bekend gemaakt van de KAZA Elephant Survey, een telling van de olifanten in ’s werelds grootste natuurgebied Kavango-Zambezi (KAZA). Naar schatting leven er 227.900 olifanten in KAZA. Dit wijst op een stabiele populatie!
Meer info
Ola Jennersten / WWF-Sweden

Wilde olifanten in Zuidoost-Azië en China hebben dringend bescherming nodig

Vandaag is het Wereld Olifantendag. Natuurbeschermers en olifantenliefhebbers richten dan de aandacht op olifanten, hun kracht en schoonheid, maar ook de problemen waarmee zij te maken hebben en de steun die ze kunnen gebruiken voor hun voortbestaan. Dit jaar zetten wij de schijnwerpers op de wilde olifanten in Azië.
Meer info
DoFPS

Tijgertelling in Bhutan: aantal tijgers met bijna dertig procent gegroeid tot 131

Sinds 2015 is het aantal tijgers in het wild in het koninkrijk Bhutan gestegen tot naar schatting 131. Sinds de eerste officiële tijgertelling in het Himalayaland is dat een stijging van maar liefst 27 procent. Het Wereld Natuur Fonds feliciteert Bhutan, op deze internationale Dag van de Tijger, met hun succesvolle aanpak om tijgers een toekomst te geven.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).