WWF / Merijn Hougee
19 oktober 2019

Kustlijn Bonaire 10x meer vervuild met plastic dan Noordzeestranden

Na 1 jaar monitoren zijn er meer dan 50.000 stuks afval geteld aan de kust van Bonaire, dat is gemiddeld 3345 per locatie van 100 meter. Op de Noordzeestranden worden 313 items per 100 meter strand aangetroffen. Op de Bonairiaanse kust ligt dus meer dan 10 keer meer afval dan op de Noordzeestranden.

Samen met Clean Coast Bonaire is WWF vorig jaar een burgerwetenschapsprogramma gestart. In dit programma ruimen getrainde vrijwilligers elke drie maanden op drie locaties het aangespoelde en achtergelaten afval op en brengen het in kaart. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een professioneel protocol, de OSPAR Marine Litter Monitoring methode, dat ook wordt gehanteerd door overheden in Europa. Het doel van het onderzoek is om de hoeveelheid, samenstelling en bronnen van afval op de kust te identificeren. Dan kunnen er maatregelen worden genomen. 

Burgerwetenschap

Merijn Hougee, oceanenexpert van WWF: “De onderzoeksresultaten laten zien dat maatregelen tegen plasticvervuiling nodig zijn op Bonaire. De intentieverklaring van de Nederlandse overheid om te stoppen met wegwerpplastic is een goede eerste stap. Wij zullen ons de komende jaren met Clean Coast Bonaire blijven inzetten hiervoor. Ook gaan we door met het burgerwetenschapsprogramma, zodat we in de toekomst minder plastic aan de kust zullen zien en nog lang kunnen genieten van de zeeschildpadden en de prachtige koraalriffen rondom Bonaire.”


Zeeschildpadden en sigarettenpeuken

Zoals overal ter wereld is het merendeel van het afval van plastic. Maar op de meetlocatie waar veel gerecreëerd wordt zijn sigarettenpeuken de grootste boosdoener. In één jaar vormden peuken meer dan de helft van het afval. Deze stranden van Bonaire zijn belangrijke nestgebieden voor de bedreigde zeeschildpadden. Veel mensen weten niet dat de meeste sigarettenfilters ook van plastic zijn gemaakt en gevaarlijk zijn voor het leven in zee. Naast sigarettenpeuken werden er ook veel flesjes, doppen, wegwerpbestek, rietjes en industrieel afval gevonden. Het grootste deel van het zwerfvuil op Bonaire bestaat uit plastic dat zowel afkomstig is van zee als van strandbezoekers. Lees meer over het onderzoek op Bonaire in een verslag (Engelstalig).

Verbod op plastic wegwerp-items

In juli 2019 tekende Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven een intentieverklaring om een verbod op bepaalde wegwerpplastic items in te stellen op Bonaire, in lijn met de Europese regels. WWF steunt dit initiatief door met de lokale overheid en bedrijven op het eiland een plan te ontwikkelen voor het verbod op wegwerpplastic.

Free the Sea!

Ook jij kunt iets doen voor een plasticvrije zee. Kijk op freethesea.nl en doe mee. En ben je op Bonaire? Vrijwilligers zijn altijd welkom bij de opruimacties op de tweede zaterdag van elke maand, van 16:00 tot 18:00 uur. Meer informatie is te vinden op Facebook.

Gerelateerde artikelen

©WWF NL - Capser Douma

Aangespoelde olie: "Op Bonaire dreigt een natuurramp"

Het Wereld Natuur Fonds maakt zich grote zorgen over de olie die aanspoelt aan de oostkust van Bonaire. "Het is een beschermd natuurgebied. De olie is een grote bedreiging voor de koraalriffen en ook voor het zeegras en de mangroven en dus ook voor de mens.
Meer info
© Dos Winkel / WWF

Gevaar olieramp Bonaire geweken

Op en rond Bonaire is men opgelucht dat de olieramp die vorige week de kust van Bonaire bereikte, minimale schade heeft veroorzaakt.
Meer info

Natuurlijke oplossingen op Bonaire voor een veiligere en gezondere leefomgeving

Meer groen en waterbeheer zorgt voor een veiligere en gezondere leefomgeving in het benedenstroomse stedelijk gebied in Kralendijk. Dat blijkt uit onderzoek van WUR dat is uitgevoerd in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL)
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).