Yvonne Chan / WWF-Hong Kong
25 juni 2017

Afrikaanse rangers en WWF roepen op tot onmiddellijke stopzetting ivoorhandel in Hongkong

Hongkong kondigde een jaar geleden aan de handel in ivoor in 5 jaar te gaan uitfaseren. In juni dit jaar consulteerde de Hongkongse Wetgevende Raad het publiek erover. Hong Kong is de stad met de grootste ivoormarkt ter wereld. WWF wil dat de handel onmiddellijk stopt. 

 

Uit naam van alle rangers die zijn gevallen in de strijd tegen olifantenstropers had WWF twee rangers uit Afrika, waar het ivoor vandaan komt, over laten komen. De manager van het zwaar getroffen Garamba NP in DRC (13 rangers werden gedood in 2 jaar tijd) getuigde over de gevaren waaraan zijn mannen dagelijks blootstaan en de slachting onder olifanten. Hij deed een dringend beroep op de Raad om geen compensatie te geven aan ivoorhandelaren die brodeloos worden door het verbod. Een wildlife crime investigator uit Zambia was uitgenodigd te getuigen en duidelijk te maken aan de Raad dat het heel dringend is dat de ivoorhandel zo snel mogelijk wordt verboden in HK.

Ivoorhandelaren boos

Ook ivoorhandelaren mochten hun zegje doen. En dat deden ze! Een lid van de Raad voelde zich na hun getuigenissen geroepen zijn excuses aan te bieden aan de rangers voor hun schofferende gedrag en riep op de ivoorhandel zo snel mogelijk uit Hongkong te verbannen. Kijk hier naar het onthutsende filmpje ervan.

Het kan veel sneller

WWF vindt vijf jaar veel te lang. In een haalbaarheidsstudie toont WWF aan dat de handel volledig kan zijn beëindigd in 2018, dus in twee jaar. Het vele malen grotere China doet dat in slechts 1 jaar en is daarmee begin 2017 daadwerkelijk begonnen.

Gerelateerde artikelen

Singapore verbiedt ivoorhandel vanaf september 2021

WWF juicht de aankondiging van Singapore om de binnenlandse markt voor ivoor te sluiten toe. Dit is een nieuw hoogtepunt in de reeks maatregelen die het land neemt ten aanzien van illegale handel in wilde dieren. Het verbod biedt geen ruimte voor uitzondering, waarmee het een van ’s werelds strengste maatregelen kan worden.
Meer info

Geplande dam in Zambiaanse Luangwa-rivier gaat niet door

Hoopvol nieuws uit Zambia: de regering heeft de plannen voor een enorme waterkrachtdam in de Luangwa-rivier stopgezet. Dat is goed voor de natuur én voor de mensen die er leven!
Meer info

Hervatting olifantenjacht in Botswana geen goed plan

In Botswana heeft een overheidscommissie het advies gegeven om de jacht op olifanten weer te hervatten. WWF vindt dit geen goed idee, en denkt dat er andere oplossingen zijn voor de overlast die de olifanten veroorzaken.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF (ca. 2 mails per maand)