Yvonne Chan / WWF-Hong Kong
25 juni 2017

Afrikaanse rangers en WWF roepen op tot onmiddellijke stopzetting ivoorhandel in Hongkong

Hongkong kondigde een jaar geleden aan de handel in ivoor in 5 jaar te gaan uitfaseren. In juni dit jaar consulteerde de Hongkongse Wetgevende Raad het publiek erover. Hong Kong is de stad met de grootste ivoormarkt ter wereld. WWF wil dat de handel onmiddellijk stopt. 

 

Uit naam van alle rangers die zijn gevallen in de strijd tegen olifantenstropers had WWF twee rangers uit Afrika, waar het ivoor vandaan komt, over laten komen. De manager van het zwaar getroffen Garamba NP in DRC (13 rangers werden gedood in 2 jaar tijd) getuigde over de gevaren waaraan zijn mannen dagelijks blootstaan en de slachting onder olifanten. Hij deed een dringend beroep op de Raad om geen compensatie te geven aan ivoorhandelaren die brodeloos worden door het verbod. Een wildlife crime investigator uit Zambia was uitgenodigd te getuigen en duidelijk te maken aan de Raad dat het heel dringend is dat de ivoorhandel zo snel mogelijk wordt verboden in HK.

Ivoorhandelaren boos

Ook ivoorhandelaren mochten hun zegje doen. En dat deden ze! Een lid van de Raad voelde zich na hun getuigenissen geroepen zijn excuses aan te bieden aan de rangers voor hun schofferende gedrag en riep op de ivoorhandel zo snel mogelijk uit Hongkong te verbannen. Kijk hier naar het onthutsende filmpje ervan.

Het kan veel sneller

WWF vindt vijf jaar veel te lang. In een haalbaarheidsstudie toont WWF aan dat de handel volledig kan zijn beëindigd in 2018, dus in twee jaar. Het vele malen grotere China doet dat in slechts 1 jaar en is daarmee begin 2017 daadwerkelijk begonnen.

Gerelateerde artikelen

KAZA secretariat

Aantal Afrikaanse savanneolifanten in natuurgebied KAZA toegenomen

In Livingstone, Zambia, zijn vandaag de resultaten bekend gemaakt van de KAZA Elephant Survey, een telling van de olifanten in ’s werelds grootste natuurgebied Kavango-Zambezi (KAZA). Naar schatting leven er 227.900 olifanten in KAZA. Dit wijst op een stabiele populatie!
Meer info
Ola Jennersten / WWF-Sweden

Wilde olifanten in Zuidoost-Azië en China hebben dringend bescherming nodig

Vandaag is het Wereld Olifantendag. Natuurbeschermers en olifantenliefhebbers richten dan de aandacht op olifanten, hun kracht en schoonheid, maar ook de problemen waarmee zij te maken hebben en de steun die ze kunnen gebruiken voor hun voortbestaan. Dit jaar zetten wij de schijnwerpers op de wilde olifanten in Azië.
Meer info
Elephant Connection

Grootschalige olifantentelling van start in KAZA

De komende maanden zullen de vele olifanten in het grensoverschrijdende natuurgebied Kavango-Zambezi systematisch worden geteld. Een enorme klus: KAZA is 520.000 km² groot, ruim twee keer de oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).