Yvonne Chan / WWF-Hong Kong
25 juni 2017

Afrikaanse rangers en WWF roepen op tot onmiddellijke stopzetting ivoorhandel in Hongkong

Hongkong kondigde een jaar geleden aan de handel in ivoor in 5 jaar te gaan uitfaseren. In juni dit jaar consulteerde de Hongkongse Wetgevende Raad het publiek erover. Hong Kong is de stad met de grootste ivoormarkt ter wereld. WWF wil dat de handel onmiddellijk stopt. 

 

Uit naam van alle rangers die zijn gevallen in de strijd tegen olifantenstropers had WWF twee rangers uit Afrika, waar het ivoor vandaan komt, over laten komen. De manager van het zwaar getroffen Garamba NP in DRC (13 rangers werden gedood in 2 jaar tijd) getuigde over de gevaren waaraan zijn mannen dagelijks blootstaan en de slachting onder olifanten. Hij deed een dringend beroep op de Raad om geen compensatie te geven aan ivoorhandelaren die brodeloos worden door het verbod. Een wildlife crime investigator uit Zambia was uitgenodigd te getuigen en duidelijk te maken aan de Raad dat het heel dringend is dat de ivoorhandel zo snel mogelijk wordt verboden in HK.

Ivoorhandelaren boos

Ook ivoorhandelaren mochten hun zegje doen. En dat deden ze! Een lid van de Raad voelde zich na hun getuigenissen geroepen zijn excuses aan te bieden aan de rangers voor hun schofferende gedrag en riep op de ivoorhandel zo snel mogelijk uit Hongkong te verbannen. Kijk hier naar het onthutsende filmpje ervan.

Het kan veel sneller

WWF vindt vijf jaar veel te lang. In een haalbaarheidsstudie toont WWF aan dat de handel volledig kan zijn beëindigd in 2018, dus in twee jaar. Het vele malen grotere China doet dat in slechts 1 jaar en is daarmee begin 2017 daadwerkelijk begonnen.

Gerelateerde artikelen

Ruim baan voor olifanten

Voor de vele olifanten in de Kavango-Zambezi-regio (KAZA) in zuidelijk Afrika ziet het er gunstig uit: bij Sioma Ngwezi National Park in Zuidwest-Zambia blijkt een gebied vrije doorgang te kunnen bieden aan olifanten. Ze kunnen er vrij doorheen bewegen om van regio’s met een hoge olifantendichtheid naar streken te trekken waar meer ruimte, voedsel en water voor ze is. In een deel van Afrika waar zoveel olifanten zijn dat de natuur en mensen eronder lijden, is dat een zeer welkom bericht.

Meer info

Reddingsplan grootste grensoverschrijdend natuurgebied in Afrika

Door klimaatverandering en menselijk handelen dreigt het unieke natuurgebied Kavango Zambezi in zuidelijk Afrika voorgoed verloren te gaan. African Parks, Peace Parks Foundation en het Wereld Natuur Fonds komen daarom met een reddingsplan om te voorkomen dat dit prachtige gebied verdwijnt.
Meer info

Legale ivoorhandel discussiepunt tijdens CITES

Moet de handel in ivoor weer worden toegestaan? Deze vraag werd de afgelopen dagen behandeld tijdens de bijeenkomst van CITES, het internationale verdrag dat de handel in bedreigde plant- en diersoorten reguleert.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).