David Lawson / WWF-UK
10 april 2018

Aantal amoerluipaarden groeit door

De resultaten van een telling van amoerluipaarden in Rusland wijzen uit dat de zeldzaamste kat ter wereld weer in aantal is gegroeid. Op de beelden gemaakt door cameravallen in 2017 zijn 84 volwassen en 19 jonge luipaarden te onderscheiden.

Land van de Luipaard

Onderzoekers van het Land van de Luipaard Nationaal Park maakten het goede nieuws vorige week bekend. In 2000 waren er nog maar 30 amoerluipaarden in Rusland en veel wetenschappers hadden er weinig vertrouwen in dat de populatie zich zou kunnen herstellen.

De optimisten onder hen bedachten een herstelplan waarin ook de oprichting van een speciaal voor de luipaard beschermd gebied was voorzien. Het Land van de Luipaard NP kwam er in 2012 en sindsdien is het aantal gestaag gegroeid. In 2015 was de teller al opgelopen tot 70 amoerluipaarden in Rusland, naast een onbekend aantal in China.


Automatische camera’s

Momenteel is de monitoring met automatische camera’s de belangrijkste onderzoeksmethode om de amoerluipaarden in het wild te bestuderen. Er zijn zo’n 400 cameravallen in het park, het grootste cameranetwerk in Rusland. Het verwerken van alle gegevens die in 2017 werden verzameld nam enkele maanden in beslag. Op de 6e verjaardag van het nationaal park op 5 april werden de nieuwe cijfers bekend gemaakt. WWF-Rusland was nauw betrokken bij het monitoren met camera’s en de verwerking van de data.

Toename

Bij het tellen van grote katten zoals amoerluipaarden en het schatten van de totale aantallen, worden alleen de volwassen exemplaren officieel meegerekend. Het sterftecijfer bij jonge dieren in het wild is hoog, dus de 19 jongen die zijn gezien blijven nog buiten beschouwing. Maar het aantal volgroeide luipaarden van 84 toont aan dat er sprake is van weer een toename.

Experts verwachten van collega’s over de grens in China aanvullende gegevens te krijgen want ook daar zijn luipaarden op beeld vastgelegd.

Gerelateerde artikelen

Ola Jennersten / WWF-Sweden

Hoe de Afrikaanse varkenspest de Siberische tijger bedreigt

Op een Russische boerderij aan de grens met China is Afrikaanse varkenspest geconstateerd. WWF waarschuwt ervoor dat de preventiemethodes die van toepassing zijn in Europa niet werken in het leefgebied van de Siberische tijger.
Meer info
Mergen Markov

Ex-stropers halen vallen weg zodat sneeuwluipaarden weer veilig kunnen leven

In Rusland zijn foto's gemaakt met wildcamera's van een sneeuwluipaard en haar twee welpjes. Deze foto's zijn gemaakt door ex-stropers, die meehelpen aan de bescherming van sneeuwluipaarden.
Meer info
WWF / Ola Jennertson

In beeld: vrijlating Perzische luipaarden in de Kaukasus

Mooi nieuws uit de Kaukasus deze week: in Noord-Ossetië werden twee Perzische panters in het wild uitgezet. Het is de tweede keer dat Perzische panters vrijgelaten worden in het gebied.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).