toekomstkunde20-21

Oeroude overlever: de zeeschildpad

Les 48: Toekomstkunde over zeeschildpadden. Kinderen leren waardoor ze bedreigd worden. Ze denken zelf na over een oplossing om de bedreigingen van de zeeschildpad tegen te gaan. 

  • Bedreigd door onder andere: plastic, visserij en klimaatverandering.

Bedreigd

Zeeschildpadden leefden al toen er nog dino's ronddwaalden over onze planeet. Tegenwoordig zijn ze een bedreigd diersoort, door toedoen van de mens.

Een van deze bedreigingen is dat schilpadnesten worden leeggeroofd door stropers. Gelukkig is daar een oplossing voor bedacht: 3D-geprinte nepeieren met een GPS-tracker! Hoe werkt dat precies? En hoe kunnen we de schildpad nog meer helpen? Dat ontdekt jouw groep tijdens deze les.

 

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen leren over de verschillende bedreigingen die de zeeschildpad heeft. Ze leren meer over een nieuwe innovatieve oplossing met GPS-chips. Vervolgens verzinnen ze zelf een oplossing voor een van de bedreigingen én verwerken ze dit in een infographic.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen leren waarom de zeeschildpadden bedreigd worden. Ze leren dat naast het leegroven van schildpadnesten er nog meer bedreigingen zijn voor de zeeschildpadden. Ze gaan zelf aan de slag met het bedenken van een oplossing voor een bedreiging van de zeeschildpad. Dit verwerken ze in een stripverhaal.

Extra: Het gaat goed met deze zeeschildpadden!

Op Bonaire en in Congo gaat het gelukkig wel wat beter met de zeeschildpadden.

In Congo worden ze sinds kort beschermd én ieder jaar worden er meer dan 1500 zeeschildpadden gered. Het Jeugdjournaal heeft hier een video over gemaakt. Gebruik deze ook tijdens de les!

Achtergrondinformatie van WWF

Casper Douma WWF

Zorgen over bouwplan in kwetsbaar koraalrif

Het Wereld Natuur Fonds en STINAPA maken zich grote zorgen over de plannen van de Nederlandse overheid voor een nieuwe aan te leggen los- en overslag plaats voor ruwe stookolie in het Willem Alexander mariene reservaat. Het bouwen van een pier in het reservaat zal één van de gezondste koraalriffen van Bonaire onherstelbaar beschadigen. De Tweede Kamer besluit volgende week over de nieuwe plannen.
Meer info
Eric Madeja / WWF-Maleisië

2020 was een topjaar voor de karetschildpadden in Melaka, Maleisië

2020 was een topjaar voor de karetschildpadden in Melaka. Deze kustregio in Maleisië is de thuisbasis van één van de twee belangrijkste populaties karetschildpadden in Maleisië. Afgelopen jaar werd een historisch hoog aantal van 807 nesten met succes beschermd. Hiermee is het vorige record van 600 nesten in 2018 verbroken.
Meer info
Casper Douma / WWF

Voor zeeschildpadden op Bonaire was 2020 wel een goed jaar

Het legseizoen van zeeschildpadden op Bonaire loopt ten einde. Het seizoen begon dit jaar op 1 mei toen medewerkers van WWF’s partnerorganisatie Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) het eerste nest vonden van de dikkopschildpad, één van de drie soorten zeeschildpadden op Bonaire. Het totale aantal geregistreerde nesten is in 2020 met 27 procent gestegen ten opzichte van 2019. Dat is goed nieuws want deze drie soorten zeeschildpadden zijn bedreigde diersoorten.
Meer info
Antonio Busiello / WWF-US

Leden van IUCN keuren motie goed: de EU moet de bijvangst van zeeschildpadden verminderen

Zes van de zeven soorten zeeschildpadden staan als kwetsbaar, bedreigd of ernstig bedreigd op de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten. Veel zeeschildpadden sterven als bijvangst in de netten van de tropische garnalenvisserij. Maar er is een manier om dit te voorkomen: TED’s. Dat zijn Turtle Excluder Devices, een aanpassing aan de netten waardoor bijgevangen zeeschildpadden kunnen ontsnappen zonder dat dit ten koste gaat van de garnalenvangst.
Meer info
Sam Hobson / WWF-UK

Extra aandacht voor plastic op World Cities Day

Op 31 oktober is het World Cities Day. Een dag om stil te staan bij de plasticvervuiling in steden en vooral bij de oplossingen die daarvoor zijn. Meer en meer steden spreken zich uit om in 2030 geen plastic meer in de natuur te veroorzaken. Deze steden doen mee met het Plastic Smart Cities-initiatief van WWF.
Meer info
Daniel Antunez / MarineTraffic.com

Honderden vissersschepen bedreigen natuur bij Galapagoseilanden

In juli ontdekte de Ecuadoraanse marine 260, voornamelijk Chinese, vissersschepen nabij de beschermde wateren rond de Galapagoseilanden. De schepen komen elk jaar naar de wateren rond de Galápagoseilanden, maar de vloot van dit jaar is één van de grootste die de afgelopen jaren is gezien. De vissers werpen er hun kilometerslange visnetten en -lijnen uit met desastreuse gevolgen voor de unieke onderwaternatuur rond de eilanden. Volgens Chinese media is de vloot voor drie maanden gestopt met vissen. De Ecuadoraanse marine geeft aan dat de vloot nog steeds aanwezig is. Volgens experts van het Wereld Natuur Fonds is uitbreiding van het beschermde gebied rond de eilanden noodzakelijk zodat de onderwaternatuur beter beschermd wordt.
Meer info

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!