Oeroude overlever: de zeeschildpad

Toekomstkunde les 48

Antonio Busiello/WWF-US

Zeeschildpadden leefden al toen er nog dino's ronddwaalden over onze planeet. Tegenwoordig zijn ze een bedreigd diersoort, door toedoen van de mens.

Een van deze bedreigingen is dat schilpadnesten worden leeggeroofd door stropers. Gelukkig is daar een oplossing voor bedacht: 3D-geprinte nepeieren met een GPS-tracker! Hoe werkt dat precies? En hoe kunnen we de schildpad nog meer helpen? Dat ontdekt jouw groep tijdens deze les.

Groep 5 en 6

Kinderen leren over de verschillende bedreigingen die de zeeschildpad heeft. Ze leren meer over een nieuwe oplossing met GPS-chips. Vervolgens verzinnen ze zelf een oplossing voor een van de zelfgekozen bedreigingen. Dit verwerken ze in een infographic.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

Laat eventueel kinderen zelf zoeken in de schoolbieb of op internet. Er zijn veel weetjes te vinden over zeeschildpadden.

Opdracht 2

De bron is hier te vinden. Het is een verhaaltje met foto's. Lees het eventueel samen en praat na. In het verhaal komt een oplossing aan bod, die helpt tegen stropers die schildpadnesten leegroven.

Opdracht 4

De voornaamste bedreigingen voor de zeeschildpad zijn naast het stropen van de eieren: plastic soep, drukte op de legstranden, klimaatverandering en visserij.

Opdracht 5

Kinderen kunnen hier zelf een bedreiging uitkiezen. Laat ze hier eerst even over nadenken. Waardoor wordt het veroorzaakt? Wat is de rol van mensen?

Help ze ook op weg met de infographics. Hier mogen ze een eigen vorm bepalen, maar het is nuttig om een paar voorbeelden te tonen.

Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK

Groep 7 en 8

Kinderen leren waarom zeeschildpadden bedreigd worden. Ze leren dat naast het leegroven van schildpadnesten er nog meer bedreigingen zijn. Ze gaan zelf aan de slag met het bedenken van een oplossing voor een bedreiging van de zeeschildpad. Dit verwerken ze in een stripverhaal.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

Deze opdracht kan klassikaal uitgevoerd worden. Teken bijvoorbeeld een schildpad op bord en schrijf er omheen. Kinderen kunnen denken aan: voedsel, leefgebied, voortplanting, verschillende soorten zeeschildpadden.

Opdracht 2

De bron is hier te vinden. Het is een verhaaltje met foto's. Kinderen kunnen de bron zelf raadplegen door de link op het werkblad. Lees het eventueel samen en praat na.

Opdracht 4

De voornaamste bedreigingen voor de zeeschildpad zijn naast het stropen van de eieren: plastic soep, drukte op de legstranden, klimaatverandering en visserij.

Opdracht 5

Kinderen kunnen hier zelf een bedreiging uitkiezen. Laat ze dit wel eerst uitwerken. Waardoor wordt het veroorzaakt? Wat is de rol van mensen? Laat kinderen eventueel eerst zelf even op internet zoeken. Op het werkblad is een klein kadertje waar kinderen wat ideeën kunnen opschrijven. Aanvullend kun je ook het printblad uitprinten, zo hoeven kinderen zelf geen vakjes te tekenen voor hun stripverhaal.

Schildpad zwemt tussen de vissen Antonio Busiello / WWF-US

Extra: Het gaat goed met deze zeeschildpadden!

Op Bonaire en in Congo gaat het gelukkig wel wat beter met de zeeschildpadden.

In Congo worden ze sinds kort beschermd én ieder jaar worden er meer dan 1500 zeeschildpadden gered. Het Jeugdjournaal heeft hier een video over gemaakt. Gebruik deze ook tijdens de les.

Andere berichten van WWF over dit onderwerp

Antonio Busiello / WWF-US

Zeeschildpad

De zeeschildpad is een echte doorzetter. Om eieren te leggen, zwemt de vrouwelijke schildpad vaak duizenden kilometers terug naar het strand waar ze zelf is geboren. Ze weet precies hoe ze moet zwemmen, de weg terugvinden is geen probleem.
Meer info
Day's Edge Productions

Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur

Van bergen met gletsjers tot kleurige koraalriffen, en van dichte regenwouden tot golvende zandduinen aan de kust. Rivierdolfijnen, jaguars, een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en diverse inheemse gemeenschappen. Colombia is een land van uitersten, met prachtige én onmisbare natuur: deze zorgt voor schone lucht, schoon water, voedsel, medicijnen en de opslag van CO2. Het beschermen en behouden van die natuur is dan ook ontzettend belangrijk. Heritage Colombia kondigt aan 32 miljoen hectare natuur te beschermen, waarvan 15 miljoen hectare mariene gebied en 3 miljoen hectare land de komende tien jaar toegevoegd worden aan de al bestaande beschermde gebieden. Ter vergelijking: de totale oppervlakte van Nederland is 4,2 miljoen hectare!
Meer info
naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd. Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info

Lessenoverzicht

Bekijk de andere lessen van Toekomstkunde.