toekomstkunde19-20

VOGELBEKDIER IN GEVAAR

Les 17: Toekomstkunde over het unieke vogelbekdier uit Australië en de bedreigingen waar hij mee te maken heeft.

Adam Dederer

Gevaar is nog niet geweken

De bosbranden in Australië zijn nog niet gedoofd. Naar schatting zijn al meer dan een miljard dieren gestorven. Ook het enige eierleggende zoogdier met een snavel, het vogelbekdier, loopt gevaar. Wetenschappers vrezen zelfs dat hij binnen enkele jaren kan uitsterven.

Wat maakt dit beest zo uniek? En kunnen we hem helpen?

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen komen erachter hoe het lichaam van het vogelbekdier is opgebouwd. Ze denken kort na over het uitsterven van dieren en ontwerpen een Australisch verkeersbord om aandacht te vragen voor het vogelbekdier.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen leren over het uitsterven van diersoorten en doen onderzoek naar het vogelbekdier. Vervolgens bedenken ze een eigen filmscript om dit iconische dier te kunnen filmen.

Update Australië

Tijdens les 14 van Toekomstkunde stuurden jullie massaal kaartjes in voor koala-verzorgers en brandweerlieden. Wat een super gebaar! De kaartjes zullen binnenkort worden verstuurd naar onze collega's in Australië. Hebben jullie de kaartjes nog niet ingestuurd? Doe dat dan snel! (op de lespagina lees je hoe)

Het werk van het Wereld Natuur Fonds gaat onverminderd door. Benieuwd hoe dat gaat en wat de huidige situatie in het land is? Lees dan verder.

 

Wat doet WWF?

Achtergrondinformatie van WWF

WWF-Australia / patchworks

Een koala-tag op zonne-energie: innovatie beschermt Australische natuur

Anderhalf jaar na de verwoestende branden in Australië wordt er hard gewerkt aan het herstellen van verbrande stukken natuur en het beter beschermen van de dieren die er leven. Dankzij de vele donaties vanuit Nederland en andere landen wereldwijd, kon WWF Australië het project Regenerate Australia lanceren. Dit is het grootste natuurherstelprogramma in de geschiedenis van Australië! Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan het verdubbelen van het aantal koala’s in het oosten van het land voor 2050, het herstellen van 12,6 miljoen hectare natuur, en de overstap naar duurzame energie.
Meer info

70 procent minder koalas in verbrande gebieden

Het bosbrandenseizoen 2019-2020 in Australië was het ergste sinds mensenheugenis. 12 miljoen hectare natuur ging in vlammen op en bijna 3 miljard dieren - zoogdieren, reptielen, vogels en kikkers - werden gedood of verdreven.
Een nieuw rapport van WWF-Australia laat zien wat de impact van de bosbranden was op koalapopulaties. Uit het rapport bleek dat de bosbranden van 2019-2020 resulteerden in het verlies van ongeveer 71 procent van de koalapopulaties op zes brandlocaties aan de noordkust van New South Wales.
Meer info
Shutterstock / Anna Levan / WWF

Nieuw WWF-rapport: bijna 3 miljard dieren slachtoffer van bosbranden Australië

Begin dit jaar woedden in Australië heftige bosbranden. Uit een nieuw WWF-rapport blijkt dat de schade nog groter is dan aanvankelijk gedacht. Bijna 3 miljard dieren werden getroffen door de branden: 143 miljoen zoogdieren, 2.46 miljard reptielen, 180 miljoen vogels en 51 miljoen kikkers werden gedood, raakten gewond of verloren hun leefgebied.
Meer info

Koala Maryanne weer uitgezet na bosbranden

De hevige bosbranden in Australië begin dit jaar kostten tienduizenden koala’s het leven. Gelukkig wisten sommige kleintjes de vuurzee te overleven, zoals koala Maryanne. RSPCA-dierenarts Claire Philips en koalaverzorger Trudi Timbs vonden haar, ze was pas 12 maanden oud, mager, uitgedroogd en haar pootjes waren verbrand.

Meer info
Paul Fahy

Kuikens bruine raafkaketoe komen uit op verbrand Kangaroo Island

Kangaroo Island werd begin dit jaar zwaar getroffen door vernietigende natuurbranden. Op het eiland leefden zo’n 370 bruine raafkaketoes. Bijna 75% van deze populatie bedreigde vogels had zijn thuis in een 210.000 hectare groot verbrand gebied. Natuurorganisaties vreesden dat de soort voorgoed verdwenen was.
Meer info

Australië: Goed nieuws voor kangoeroe Clover

Veel dieren raakten gewond tijdens de hevige bosbranden in Australië. Gelukkig konden velen ook gered en ondergebracht worden in opvangcentra. De weg naar herstel is lang, maar gelukkig zijn er lichtpuntjes. Ontmoet Clover, een babykangoeroe die bijna omkwam door het vuur en nu weer langzaam opkrabbelt.
Meer info

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!