toekomstkunde

VOGELBEKDIER IN GEVAAR

Les 17: Toekomstkunde over het unieke vogelbekdier uit Australië en de bedreigingen waar hij mee te maken heeft.

Gevaar is nog niet geweken

De bosbranden in Australië zijn nog niet gedoofd. Naar schatting zijn al meer dan een miljard dieren gestorven. Ook het enige eierleggende zoogdier met een snavel, het vogelbekdier, loopt gevaar. Wetenschappers vrezen zelfs dat hij binnen enkele jaren kan uitsterven.

Wat maakt dit beest zo uniek? En kunnen we hem helpen?

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen komen erachter hoe het lichaam van het vogelbekdier is opgebouwd. Ze denken kort na over het uitsterven van dieren en ontwerpen een Australisch verkeersbord om aandacht te vragen voor het vogelbekdier.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen leren over het uitsterven van diersoorten en doen onderzoek naar het vogelbekdier. Vervolgens bedenken ze een eigen filmscript om dit iconische dier te kunnen filmen.

Update Australië

Tijdens les 14 van Toekomstkunde stuurden jullie massaal kaartjes in voor koala-verzorgers en brandweerlieden. Wat een super gebaar! De kaartjes zullen binnenkort worden verstuurd naar onze collega's in Australië. Hebben jullie de kaartjes nog niet ingestuurd? Doe dat dan snel! (op de lespagina lees je hoe)

Het werk van het Wereld Natuur Fonds gaat onverminderd door. Benieuwd hoe dat gaat en wat de huidige situatie in het land is? Lees dan verder.

 

Wat doet WWF?

Achtergrondinformatie van WWF

Kaketoes geven door branden verwoest Kangaroo Island weer hoop

Gespot: bedreigde bruine raafkaketoes in de zwaar getroffen bossen van Kangaroo Island! Het geeft hoop aan de natuurbeschermers die op het Australische eiland zijn begonnen met het onderzoeken van leefgebieden die door de recente bosbranden ernstig zijn beschadigd.
Meer info

Australië: wilde dieren nog 12 maanden afhankelijk van voedseldroppings

De vele dieren die de heftige bosbranden in Australië overleefden, kampen nu met een groot tekort aan voedsel. Natuurbeschermers vrezen dat veel dieren nog zeker een jaar afhankelijk zijn van voedseldroppings.
Meer info

Australiërs in actie voor hun ernstig bedreigde diersoorten

Steun de Australiërs in hun roep om strengere wetten zodat de bijzondere Australische natuur beter wordt beschermd.
Meer info

TV-actie NPO Zapp Your Planet - SOS Koala

In een week tijd zijn duizenden kinderen in Nederland voor Zapp Your Planet - SOS Koala in actie gekomen.
Meer info

Geen geïsoleerd bosbrandprobleem, maar een breed klimaatprobleem

Meer info

Australië: Speurhonden op zoek naar koala’s

De afgelopen dagen heeft de regen de brandweerlieden geholpen om enige controle te krijgen over de branden in Australië, al is het gevaar nog lang niet geweken. Gesteund door de vele donaties die binnenkomen, zet WWF-Australië ondertussen alles op alles om overlevende dieren op te speuren en te redden. Speciale teams met speurhonden gaan op pad om overlevende koala's te vinden.
Meer info

Andere Toekomstkunde-lessen

Iedere week verschijnt er een nieuwe les, bekijk het overzicht!