Shutterstock / Ondrej Prosicky / WWF-Sweden
31 oktober 2019

Toegenomen tijgerbescherming werpt zijn vruchten af

Het aantal amoertijgers en -luipaarden in het noordoosten van China is gegroeid. Er zijn in een paar jaar tijd 10 jonge tijgers en zes luipaardjes bijgekomen waardoor het totaal nu staat op 37 tijgers en 48 luipaarden. Zij leven in de wilde natuur van het Nationale Park voor Tijgers en Luipaarden in het verre noordoosten van China op de grens met Rusland. Dit maakten het Chinese Staatsbosbeheer en de beheerders van het park eerder deze maand officieel bekend.

Blijvers, geen passanten

Vijf jaar geleden werd voor het eerst bewijs gevonden dat tijgers zich weer hadden gevestigd in China: op een filmpje gemaakt met een verborgen camera werden een tijgerin en twee jongen vastgelegd, een belangrijke aanwijzing dat het niet slechts passanten waren vanuit Rusland maar dat ze zich ook voortplantten. In datzelfde jaar kwam de bescherming van de tijger hoog op de agenda te staan van het Volkscongres en sindsdien maakt China werk van de bescherming van zijn wilde tijgers.

Speciaal beschermd gebied

Het Nationale Park voor Tijgers en Luipaarden werd in 2017 speciaal in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat de tijgers en luipaarden, die vanuit Rusland de grens oversteken op zoek naar een eigen territorium, ook in China veilig zijn. De overheid voerde de bescherming op, richtte anti-stroperijteams op en stelde geld voor het parkbeheer beschikbaar. Met een groeiende populatie tijgers en luipaarden als resultaat. Ook WWF heeft met expertise en ervaring bijgedragen aan dit succes.


Nog veel werk aan de winkel

Toch is er voor China nog een lange weg te gaan wat de bescherming van tijgers en luipaarden betreft. Het aantal vrouwelijke tijgers is extreem laag, er wordt nog steeds gestroopt, het leefgebied is wegens versnippering dringend toe aan herstel en het aantal prooidieren is laag en moet groeien. Er is dus nog veel werk aan de winkel om te zorgen dat de populatie grote katten in China een blijvertje is.

Gerelateerde artikelen

Verhaal uit het veld: rangers op zoek naar een verdwenen tijger

Het werk van de parkrangers in het Jilin Huangnihe Natuurreservaat in Noordoost-China is best zwaar werk. Ze ploeteren de hele winter door de dikke sneeuw, om te zoeken naar sporen en uitwerpselen van wilde dieren én om de hoefdieren in het gebied (die soms ook prooidieren voor de tijger zijn) de winter door te helpen door ze bij te voeren. En dan lijkt de hoofdrolspeler van het reservaat opeens spoorloos verdwenen te zijnā€¦
Meer info

Eerste tijgers in 2025 in Kazachstan

De voortgang van het tijgerprogramma in Kazachstan is gegarandeerd dankzij een unieke samenwerking tussen WWF en de stichtingen Contribute en Pharus. Al in 2025 zullen de eerste tijgers rondlopen in het Ili-Balkasj Reservaat.
Meer info

Hoe de Afrikaanse varkenspest de Siberische tijger bedreigt

Op een Russische boerderij aan de grens met China is Afrikaanse varkenspest geconstateerd. WWF waarschuwt ervoor dat de preventiemethodes die van toepassing zijn in Europa niet werken in het leefgebied van de Siberische tijger.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).