WWF: “Onbegrijpelijk dat China binnenlandse handel in tijgerbotten en neushoornhoorn toestaat”
Totaal onverwacht heeft de Chinese overheid vandaag bekend gemaakt dat het gebruik van tijgerbotten en hoorn van neushoorns in ziekenhuizen weer wordt toegestaan.
Wildlife crime expert Christiaan van der Hoeven van WWF: "Ik ben totaal verbijsterd! De internationale handel in tijgerbotten en neushoornproducten is al 25 jaar verboden. De afgelopen jaren hebben we, ook met de Chinese overheid, juist keihard gewerkt om de stroperijcrisis te stoppen. Dat de overheid nu ineens het verbod opheft is een enorme tegenslag. We kunnen geen enkel risico nemen met soorten als tijgers en neushoorns waarmee het in het wild helemaal niet goed gaat.”
Verbod
WWF roept de Chinese overheid met klem op om het verbod op de handel in dit soort producten te handhaven. “Dit is van levensbelang voor het voortbestaan van soorten als tijgers en neushoorns in het wild.”
Het besluit draait om de handel in producten van dieren die in gevangenschap worden gehouden en om ‘antieke’ tijger- en neushoornproducten. “De Chinese overheid heeft gezien dat het onmogelijk is om een legale en illegale stroom aan gewilde producten als ivoor van elkaar te scheiden. Alleen een totaalverbod helpt”, aldus Van der Hoeven. “China heeft juist het laatste jaar leiderschap getoond met het besluit om de binnenlandse handel in ivoor te verbieden.”
Traditionele medicijnen
In 1993 verdwenen tijgerbotten en neushoorn hoorn juist van de lijst van Chinese traditionele medicijnen. Ook de Wereld Federatie van organisaties van Chinese traditionele medicijnen riep haar leden destijds op om niet langer producten van bedreigde soorten voor te schrijven.
WWF roept China ook op om de zogeheten tijgerfarms, waar tijgers speciaal voor de handel worden gefokt, op korte termijn te sluiten.
Gerelateerde artikelen
Ex-opvangtijger Pavlik gedood door stropers
Door de mazen van de wet - de rol van EU en VK in de handel in tijgers
Dat is de conclusie van het rapport Falling Through the System: The role of the European Union captive tiger population in the trade in tigers van WWF en TRAFFIC.
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).