Global Warming Images / WWF
30 oktober 2018

Wereldwijd dramatische achteruitgang natuur door menselijk handelen

Door de druk van de mens op de natuur zijn populaties wilde dieren sinds 1970 wereldwijd met gemiddeld 60 procent gedaald. Dat staat in het Living Planet Report dat het Wereld Natuur Fonds vandaag internationaal publiceert. Het natuurverlies wordt vooral veroorzaakt door vernietiging van leefgebied door onder meer landbouw en door overexploitatie, zoals overbevissing. Het ombuigen van de trend is nog mogelijk als natuur uitgangspunt wordt voor ons handelen.

Zoet water en tropische regenwouden grootste verliezers

Het Living Planet Report, dat elke twee jaar verschijnt, schetst wederom een ontnuchterend beeld van de biodiversiteit. Wilde dierenpopulaties (groepen dieren in hun leefgebied) in zoetwatergebieden en in de tropen zijn sinds 1970 het meest gedaald. De druk op tropische regenwouden blijft onverminderd groot. Tekenend daarvoor is dat in vijftig jaar tijd maar liefst 20 procent van de Amazone is verdwenen. In rivieren, moerasgebieden en delta’s - zoetwater - zijn populaties wilde dieren gemiddeld met 83 procent ingestort. Grootschalige aanleg van stuwdammen, irrigatie en inpoldering voor landbouw, vervuiling en overbevissing zetten zoetwatergebieden onder grote druk.

Overconsumptie is oorzaak nummer 1

De hoofdoorzaak van het natuurverlies zijn menselijke activiteiten. De oprukkende landbouw en overbevissing zijn de grootste bedreigingen. Daarnaast hebben diersoorten het zwaar door jacht en stroperij, aanleg van infrastructuur, vervuiling en klimaatverandering. “Biodiversiteit is als een houten blokkentoren”, zegt Kirsten Schuijt, directeur van WWF. “Als je er telkens één blokje uittrekt kan de toren lang blijven staan. Maar een blokje teveel en het bouwwerk stort in. Zo halen we nu ook voortdurend blokjes uit de natuur. Hoeveel soorten kunnen nog verzwakken, zonder dat het systeem bezwijkt? Het is tijd dat we ons realiseren dat natuur onmisbaar is voor ons.”

Natuurbescherming en mondiale duurzame keuzes noodzakelijk

Het instellen van beschermde gebieden en soortenbescherming, de klassieke natuurbescherming, blijft cruciaal. Populaties van bijvoorbeeld de bultrugwalvis, reuzenpanda en berggorilla stijgen voorzichtig. Maar het ombuigen van de enorme achteruitgang van biodiversiteit wereldwijd vraagt om mondiale duurzame keuzes. Schuijt: “Als wij de oorzaak zijn van natuurverlies, kunnen we de trend ook ombuigen. Dat vraagt om duurzame keuzes op het gebied van voedsel, energie en grondstoffen. Iedereen kan daar op zijn manier aan bijdragen.”

Gerelateerde artikelen

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

WWF-medewerker Moniek Wulms verteld over het recordaantal branden in de Pantanal in 2023.
Meer info
Sam Hobson / WWF-UK

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP28 in Dubai en vertelt over haar ervaringen.
Meer info

Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic

Voor het eerst staan landbouw en voedsel hoog op de agenda op de VN-Klimaattop in Dubai. Daarom is WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans er dit keer ook bij. Op de enige vrije dag van de top nam ze een kijkje bij een landbouwproject van de collega's van Emirates Nature-WWF. Ze doet verslag van haar bezoek in dit blog.
Meer info
Close-up tijger Vladimir Filonov / WWF

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).