Jeffrey Bernus
09 september 2021

Walvisexpeditie van de Caribbean Cetacean Society levert bijzondere resultaten op 

De Caribbean Cetacean Society (CCS) heeft tijdens een expeditie de afgelopen weken visueel en akoestisch meer dan 2.950 zeezoogdieren van tien verschillende soorten tussen de eilanden Anguilla en Martinique bestudeerd. Zij deden dit met support van onder andere WWF. Meer dan 600 uur aan bio-akoestisch geluid van hoge frequentie is opgenomen in 50 dagen langs trajecten van meer dan 4000 km in totaal.

CCS is recentelijk opgericht door Caribische mariene biologen uit Martinique. De NGO laat veelbelovende resultaten zien tijdens dit eerste onderzoeksjaar. Door twee maanden achter elkaar langs 13 Caribische eilanden onderzoek te doen heeft CCS zeezoogdiergegevens verzameld binnen de gehele Caribische regio. De organisatie zet zich in om de samenwerking tussen de verschillende eilanden te promoten met als doel de diersoorten die geen landsgrenzen kennen, beter te beschermen. 

 

18 potvisfamilies leven bij de reservaten Yarari en Agoa 

Tijdens de expeditie zijn orka's (Orcinus orca) voor het eerst akoestisch en visueel vastgelegd in de Antillen. Zeldzame soorten zoals pygmee orka's (Feresa attenuata) werden voor het eerst gezien in het beschermde Yarari reservaat voor walvissen en haaien. Het reservaat bestaat uit de wateren van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Het onderzoek van achttien potvisfamilies (Physeter macrocephalus) toonde aan dat de dieren zich bewegen tussen de natuurreservaten Yarari van de BES-eilanden en Agoa van de Franse eilanden. Dit laat zien dat deze beschermde gebieden belangrijk zijn voor deze dieren. En daarom is samenwerking van lokale overheden en organisaties, de sleutel tot bescherming van zeezoogdieren in deze regio.  

 

Bijzondere en nuttige ervaringen voor wetenschapers aan boord 

Naast het verzamelen van wetenschappelijke gegevens, is dit initiatief een waardevolle ervaring geweest voor de 24 deelnemers die actief zijn in het onderzoek naar zeezoogdieren in het bredere Caribische gebied. Tijdens deze expeditie zijn lokale deelnemers verder in hun kennis getraind en ze hebben nieuwe vaardigheden opgedaan om de kennis van zeezoogdieren in hun regio te vergroten. 

© Casper Douma / WWF

 

Beeld – en geluidsmateriaal 

Voor elk deel van expeditie (er waren 4 delen) gingen 6 bemanningsleden aan boord van een zeilboot op zoek naar walvissen en dolfijnen. Een gesleept hydrofoonsysteem maakte het mogelijk om dag en nacht te horen welke soorten zeezoogdieren zich in de buurt van de boot bevonden. Constante visuele inspectie vanaf het dak van de boot maakt het mogelijk om dieren te signaleren die zich aan het wateroppervlak bevonden. Als ze dicht genoeg bij de boot kwamen, verzamelde de bemanning informatie van de staartvin van de potvissen door middel van het maken van foto’s met telelenzen. Hiermee worden potvissen geïdentificeerd aan de hand van de vorm van de staartvin, net zoals wij dat doen met vingerafdrukken. Deze informatie maakt het mogelijk de families te identificeren en de bewegingen van alle walvisachtigen op de Antillen vast te leggen. 

© Casper Douma / WWF  

 

Belangrijke rol van potvissen 

Alle Caribische eilanden zijn voor hun voedsel en inkomen afhankelijk van het mariene ecosysteem, dus het is belangrijk om het te beschermen. Ook walvisachtigen zijn belangrijke voor de mens. Weinig mensen zijn op de hoogte van het feit dat grote walvissen jaarlijks 4 keer meer koolstofdioxide opvangen dan het grote Amazone-regenwoud. De potvis is bijvoorbeeld het grootste roofdier ter wereld en houdt ook het ecosysteem in balans. Ze leven in families, hebben culturen en spreken verschillende talen tussen clans. Het verlies van deze soort kan een ramp betekenen voor het leven in zee zoals wij dat kennen. 

Deze expeditie werd mogelijk gemaakt door Corail Caraibes, Wereld Natuur Fonds, EDF Group Foundation, Orange Foundation, SARA, DCNA en AWI. 

Gerelateerde artikelen

YK-RASI

Het kan wél: natuurbescherming waar lokale bewoners beter van worden

Expert rivierdolfijnen Daphne vertelt in haar blog over het succes van 'pingers' aan netten. De apparaatjes houden rivierdolfijnen uit de netten en helpen tegelijkertijd de lokale bevolking: zij verliezen geen visvangst meer en hun netten blijven intact.
Meer info
Alamy

Eén van de oudste internationale natuurconventies

Expert rivierdolfijnen Daphne vertelt in haar blog over haar bezoek aan één van de oudste internationale natuurconventies: Ramsar.
Meer info
Ella Kiviniemi / WWF

Diepzeemijnbouw is onnodig: technologie en recycling zijn de oplossing

De vraag naar mineralen voor de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen en batterijopslag, kan met maar liefst 58% worden verminderd. Dat is mogelijk door innovatie in hernieuwbare technologie en recycling, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van WWF. Dat is goed nieuws, want zo kan schadelijke nieuwe grondstofwinningsindustrie in de diepzee worden voorkomen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).