Vladimir Filonov / WWF
12 juli 2018

Twee keer zoveel Siberische tijgers geteld als verwacht

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Prachtig nieuws uit Rusland! Dankzij nieuw beeldmateriaal van deze winter geplaatste cameravallen werden in het Bikin Nationaal Park maar liefst twee keer zoveel Siberische tijgers vastgelegd als in 2017. Ook werden er veel meer welpjes geteld.

Na het bekijken van de beelden bleken er deze winter veel meer tijgers te zijn vastgelegd dan voorheen. In 2017 werden (met een kleiner aantal cameravallen) 10 tijgers geteld. Dit jaar zijn er 20 volwassen dieren en 6 welpjes geteld. Een vrouwtje had maar liefst 4 jongen bij zich. "Dit gezin is echt heel zeldzaam en een bewijs dat de tijgers zich veilig en op hun gemak voelen in het park", aldus Vladimir Popov, hoofd wetenschappelijk onderzoek van het park. Alexey Kostyria van WWF-Rusland vult aan: "Tijgers tellen in het park is een moeilijke klus, die we niet vaak kunnen uitvoeren. Maar met nieuwe technieken en veel meer cameravallen krijgen we een beter beeld van de aantallen en het gedrag van de tijgers in het gebied."

Belangrijk leefgebied

Bikin National Park is een van de belangrijkste leefgebieden voor de Siberische tijger. Het is ook het eerste gebied in Rusland waar de lokale bevolking nauw betrokken is bij de bescherming en het management van het park.Het park ligt in het meest oostelijke gedeelte van Rusland en omvat meer dan 11.000 vierkante kilometer natuurgebied.

Door de extreme weersomstandigheden is het plaatsen van cameravallen een ingewikkelde klus. Begin december ligt er genoeg sneeuw in het gebied om de cameravallen goed te verbergen. Maar de Bikinrivier, de enige begaanbare route in het park, is dan al bevroren. Eind december is het ijs pas sterk genoeg om met sneeuwscooters de oversteek te wagen.

WWF-Rusland heeft samen met het Amur Tiger Center 80 cameravallen aangeleverd, die door medewerkers van het park zijn geplaatst. Sinds deze winter hangen er veel meer camervallen verspreid door het park. Hierdoor ontstaat een completer beeld van de tijgers in het gebied.

Gerelateerde artikelen

Global Tiger Day 2020: gemengde geluiden

In vijf landen neemt het aantal tijgers toe, maar elders in Zuidoost-Azië hebben tijgers geen schijn van kans om zich van hun dieptepunt te herstellen door de miljoenen strikken die in de bossen verstopt liggen.
Meer info

Strikken decimeren dierenpopulaties in Zuidoost-Azië

Valstrikken richten een slachting aan onder wilde dieren in Zuidoost-Azië en verhogen het risico dat besmettelijke ziektes van dieren op mensen overgaan. Met het rapport Silence of the Snares: Southeast Asia's Snaring Crisis slaat WWF alarm dat het steeds stiller wordt in de bossen van Zuidoost-Azië door de gevaarlijke, stiekeme strikken. Naar schatting 12,3 miljoen valstrikken bedreigen het wild in de beschermde gebieden van Cambodja, Laos en Vietnam, de landen in het hart van de strikkencrisis.
Meer info

WWF-India helpt lokale bevolking rond tijgerreservaat tijdens lockdown

De Indiase overheid heeft de lockdown in het land tot zeker half mei verlengd. Dat heeft ook grote gevolgen voor de mensen die rond de nationale parken leven. Honderden lokale vissers en honingverzamelaars mogen al sinds maart vanwege het coronavirus niet meer het beroemde Sundarbans Tijger Reservaat in. Dit is een ramp voor de mensen die voor hun inkomsten en voedsel afhankelijk zijn van het mangrovegebied. WWF-India en partners hebben daarom eerste levensbehoeften geregeld voor zeker 1400 huishoudens.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).