Vladimir Filonov / WWF
12 juli 2018

Twee keer zoveel Siberische tijgers geteld als verwacht

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Prachtig nieuws uit Rusland! Dankzij nieuw beeldmateriaal van deze winter geplaatste cameravallen werden in het Bikin Nationaal Park maar liefst twee keer zoveel Siberische tijgers vastgelegd als in 2017. Ook werden er veel meer welpjes geteld.

Na het bekijken van de beelden bleken er deze winter veel meer tijgers te zijn vastgelegd dan voorheen. In 2017 werden (met een kleiner aantal cameravallen) 10 tijgers geteld. Dit jaar zijn er 20 volwassen dieren en 6 welpjes geteld. Een vrouwtje had maar liefst 4 jongen bij zich. "Dit gezin is echt heel zeldzaam en een bewijs dat de tijgers zich veilig en op hun gemak voelen in het park", aldus Vladimir Popov, hoofd wetenschappelijk onderzoek van het park. Alexey Kostyria van WWF-Rusland vult aan: "Tijgers tellen in het park is een moeilijke klus, die we niet vaak kunnen uitvoeren. Maar met nieuwe technieken en veel meer cameravallen krijgen we een beter beeld van de aantallen en het gedrag van de tijgers in het gebied."

Belangrijk leefgebied

Bikin National Park is een van de belangrijkste leefgebieden voor de Siberische tijger. Het is ook het eerste gebied in Rusland waar de lokale bevolking nauw betrokken is bij de bescherming en het management van het park.Het park ligt in het meest oostelijke gedeelte van Rusland en omvat meer dan 11.000 vierkante kilometer natuurgebied.

Door de extreme weersomstandigheden is het plaatsen van cameravallen een ingewikkelde klus. Begin december ligt er genoeg sneeuw in het gebied om de cameravallen goed te verbergen. Maar de Bikinrivier, de enige begaanbare route in het park, is dan al bevroren. Eind december is het ijs pas sterk genoeg om met sneeuwscooters de oversteek te wagen.

WWF-Rusland heeft samen met het Amur Tiger Center 80 cameravallen aangeleverd, die door medewerkers van het park zijn geplaatst. Sinds deze winter hangen er veel meer camervallen verspreid door het park. Hierdoor ontstaat een completer beeld van de tijgers in het gebied.

Gerelateerde artikelen

India meldt nieuwe tijgercijfers

India maakt goed nieuws bekend op Wereld Tijger Dag: resultaten van de laatste telling leveren een nieuw geschat aantal op van bijna 3.000 tijgers. Dat is een stijging van 30 procent ten opzichte van de laatste telling in 2014.
Meer info

Smokkelaars veroordeeld tot lange straffen

Vorig jaar is een criminele bende opgepakt bij de grens tussen Rusland en China. De smokkelaars hadden veel dierlijke producten bij zich, zoals tijgervachten en berenpoten. Ze zijn nu veroordeeld tot gevangenisstraffen.
Meer info

Blije tijgers in Rusland!

In Rusland hebben de twee Siberische tijgers Boris en Svetlaya het naar hun zin met hun twee welpen. In 2014 zijn ze na opvang vrijgelaten in de natuur en hebben elkaar na een tijd van alleen rondzwerven ontmoet. Nu hebben ze voor de tweede keer een nest jonge tijgers voortgebracht.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF (ca. 2 mails per maand)