Ola Jennersten / WWF-Sweden
24 mei 2018

Twee geredde tijgerwelpen samen verder in het wild

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Twee tijgerwelpen die in de winter van 2016/2017 in een opvangcentrum in Rusland terechtkwamen zijn onlangs samen losgelaten in het wild. Het is voor het eerst dat twee niet-verwante Siberische tijgers tegelijk worden uitgezet in een natuurgebied. Het was een zogenaamde ‘zachte landing in het wild’, waarbij de dieren aan de nieuwe situatie mochten wennen binnen een omheining in het park dat voortaan hun thuis zal zijn. Na een week werden op afstand de hekken geopend en konden de tijgers zelf bepalen wanneer ze de stap naar het wild waagden.

 

Het gaat om een mannetje en een vrouwtje, inmiddels allebei bijna 2 jaar oud. De tijgerin zwierf als welp van 5 maanden moederziel alleen rond in de sneeuw op een vuilnisbelt bij het dorp Lazo, op zoek naar voedsel. Omwonenden waarschuwden het opvangcentrum. Daar kon ze op krachten komen. Het andere jong werd in kritieke toestand gevonden toen hij ongeveer een half jaar oud was. Het hing erom of hij zou overleven, maar de zwaargewonde Saikhan zoals hij werd genoemd, redde het zowaar. De twee zijn op een gegeven moment bij elkaar gezet en groeiden samen op in een van de grote buitenruimtes van het opvangcentrum. Tot het na meer dan een jaar zover was dat ze weer naar de wilde natuur terug mochten.

Eerst even wennen

Hun avontuur begon op 12 mei 2018. Ze werden verdoofd, kregen een zenderhalsband om, werden nog eens gecontroleerd door een dierenarts en in een transportkooi vervoerd naar hun nieuwe verblijfplaats in een nationaal park. Daar mochten ze eerst een poos wennen aan hun nieuwe omstandigheden binnen een omheining van 50X50 meter en bijkomen van hun lange reis. Deze ‘zachte landing’ wordt voor het eerst toegepast, het verhoogt naar men aanneemt de kansen op overleving in het wild. Na een week werden de hekken automatisch van een afstand geopend.

Eindelijk vrij!

Nadat de twee, inmiddels uit de kluiten gewassen tijgers, in hun tijdelijke omheining waren gearriveerd, mocht er geen mens meer in de buurt komen. De specialisten volgden de situatie op afstand door middel van de signalen van de halsbanden die de tijgers om hadden gekregen. En toen deden ze op 19 mei het hek open.

De tijgerin ging als eerste. Het duurde lang, tot de avond, voordat ze besloot dat de kust veilig was en ze moed genoeg had om zich buiten de hekken te wagen. Misschien voelde ze dat het een val was en geen ontsnappingskans. Eenmaal buiten zette ze koers naar het oosten terwijl het Saikhan nog de hele nacht kostte voor hij het avontuur aan durfde. Hij ‘ontsnapte’ de volgende morgen en liep westwaarts. Na een jaar samen waren ze nu opeens gescheiden maar de afstand tussen de twee is niet groot. Misschien verkennen ze eerst de buurt en zoeken ze elkaar daarna weer op.

Gunstige omstandigheden voor verspreiding

De komst van deze twee brengt het totaal aantal tijgers in de provincie Evreiskaya op 13. De situatie is er gunstig voor tijgers: een overvloedig aantal prooidieren, nauwelijks menselijke invloeden en goede bescherming, wat een succesvolle verspreiding van tijgers in de provincie mogelijk maakt.

WWF in het verre oosten van Rusland is nauw betrokken bij het opvangen en uitzetten van probleemtijgers. Er zijn nog ongeveer 540 Siberische tijgers in de regio.

Gerelateerde artikelen

Global Tiger Day 2020: gemengde geluiden

In vijf landen neemt het aantal tijgers toe, maar elders in Zuidoost-Azië hebben tijgers geen schijn van kans om zich van hun dieptepunt te herstellen door de miljoenen strikken die in de bossen verstopt liggen.
Meer info

Strikken decimeren dierenpopulaties in Zuidoost-Azië

Valstrikken richten een slachting aan onder wilde dieren in Zuidoost-Azië en verhogen het risico dat besmettelijke ziektes van dieren op mensen overgaan. Met het rapport Silence of the Snares: Southeast Asia's Snaring Crisis slaat WWF alarm dat het steeds stiller wordt in de bossen van Zuidoost-Azië door de gevaarlijke, stiekeme strikken. Naar schatting 12,3 miljoen valstrikken bedreigen het wild in de beschermde gebieden van Cambodja, Laos en Vietnam, de landen in het hart van de strikkencrisis.
Meer info

WWF-India helpt lokale bevolking rond tijgerreservaat tijdens lockdown

De Indiase overheid heeft de lockdown in het land tot zeker half mei verlengd. Dat heeft ook grote gevolgen voor de mensen die rond de nationale parken leven. Honderden lokale vissers en honingverzamelaars mogen al sinds maart vanwege het coronavirus niet meer het beroemde Sundarbans Tijger Reservaat in. Dit is een ramp voor de mensen die voor hun inkomsten en voedsel afhankelijk zijn van het mangrovegebied. WWF-India en partners hebben daarom eerste levensbehoeften geregeld voor zeker 1400 huishoudens.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).